SPORTSKI KOMPLEKS U MILANU KOJI BI MOGAO DA APSORBUJE 162 TONE UGLJENIKA GODIŠNJE

29. Nov 2022
Photo: Renders by Stefano Boeri Architetti

Stefano Boeri Architetti, veliki pristalica arhitekture prekrivene zelenilom, prikazao je svoj dizajn za fudbalski stadion i sportski kompleks u Milanu u Italiji. Ovaj ambiciozni projekat uključuje i park, muzej i hiljade biljaka i drveća za koje studio kaže da bi mogli da apsorbuju tone CO2 godišnje.

Projekat je nazvan „International Forest Stadium“ i namenjen je za zamenu milanskog stadiona San Siro. On je deo mnogo većeg master plana koji ima za cilj da transformiše okrug u glavnu sportsku destinaciju.

Stadion bi delili milanski fudbalski timovi A.C. Milan i F.C. Internazionale Milano. Kapacitet stadiona nije preciziran, ali poznato je da bi dizajn enterijera bio posebno uređen kako bi se olakšala navigacija. Susedna kula bi nudila muzejski prostor posvećen ovim fudbalskim klubovima, a tu bi se našle i informacije o prethodnom stadionu, dok bi se na vrhu nalazile statue poznatih fudbalera i trenera.

Render by Stefano Boeri Architetti

Projektom je predviđena izgradnja dodatnih javnih objekata i sadržaja, kao što su staza za trčanje i teretane, maloprodajni prostor, barovi i restorani, kao i kancelarije i park. Sve ovo bi bilo okruženo mnoštvom zelenila, nudeći atmosferu poput parka, piše newatlas.com.

Stefano Boeri Architetti

Studio navodi da je stadion projektovan za 5.700 metara kvadratnih horizontalnih zelenih krovova, 7.000 metara kvadratnih zelenih fasada sa 3.300 stabala i 56.300 grmova od 70 različitih vrsta biljaka, za koje se očekuje da apsorbuju 162 tone CO2 svake godine. Ovo bi bila zelena pluća metropole koja bi pomagala u čišćenju vazduha, apsorbovanju fine prašine i ublažavanju temperature okoline zahvaljujući vegetaciji koja smanjuje efekat „toplotnog ostrva“.

Nizom solarnih panela predviđeno je smanjenje potrošnje energije, a bili bi preduzeti i koraci za minimiziranje upotrebe vode, mada još nema konkretnih detalja o tome.

Stefano Boeri Architetti

U ovaj projekat uključeni su i ARUP, Fabio Novembre i Balich Wonder Studio. Predstavnik Stefano Boeri Architetti potvrdio je da je projekat trenutno u fazi predloga, tako da se ne zna kada bi izgradnja mogla početi.

 

Izvor: newatlas.com

Renders by Stefano Boeri Architetti

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.