VILA NA DORĆOLU PROGLAŠENA KUĆOM 2022. GODINE

06. Feb 2023
Photo: Miloš Martinović

Vila na Dorćolu, koja se prostire na 700 m2 površine, čiji su autori Mina Obradović, Maša Obradović i Ivan Obradović iz beogradskog studija Supra Architecture, proglašena je kućom 2022. godine, prema oceni i stručnog žirija i čitalaca portala gradnja.rs.

Foto: Miloš Martinović

„Utisak je da je celokupno promišljanje prostora temeljno. Vidi se pažnja uložena u svaki segment. Kuća na Dorćolu odaje utisak ličnog, nikako nečega generičkog, i spolja i iznutra. U nekim momentima pogled luta sa zone na zonu, nemirno je, ali i prijatno za boravak“, navodi se u obrazloženju žirija.

Foto: Miloš Martinović

Cilj nagrade za kuću godine, koju dodeljuje portal gradnja.rs, je popularizacija arhitekture i primera dobre prakse. Glasanje za Kuću 2022. godine – Powered by Xella privuklo je veliku pažnju. U izboru za nagradu pristiglo je 2.274 pojedinačnih glasova.

Foto: Miloš Martinović

U najuži izbor za nagradu Kuća 2022. godine – Powered by Xella ušlo je 10 realizovanih projekata. Stručni žiri zasedao je u sastavu Jovana Miletić (Unknown Studio), Jelena Mitov (Modelart Arhitekti), Vesna Stojčić (Arhitekton), Predrag Milosavljević (Hemplicity) i Igor Conić (Gradnja.rs).

Foto: Miloš Martinović

Generalni sponzor ovogodišnje nagrade bila je kompanija  Xella Srbija, a promociju najboljih arhitektonskih ostvarenja podržale su i kompanije Alumil i EuroDOM.

Foto: Miloš Martinović

Atrijum sa japanskim vrtom, sirovo drveno deblo, vatra iz kamina i bazen koji vlasnika vodi na neko udaljeno ostrvo, samo su neki od detalja ove spektakularne kuće od 700 kvadrata.

Ova porodična kuća, gradska vila, nalazi se u samom centru Beograda, u gornjem delu Dorćola, kraja koji je kroz istoriju oduvek predstavljao deo grada koji je reflektovao životni stil građanskog društva.

„To je prostor za korisnike koji su svetski putnici. Prostor za ljude koji vole goste i imaju brojan krug prijatelja. Prostor za ljude sa slobodnim vremenom koje žele da iskoriste na kreativan i ispunjen način. Prostor za ljude sa mnogo talenata i interesovanja. Prostor za privatnost i reprezentaciju… Prostor spektakla i intimnosti… Gospodina i Gospodara“, objašnjavaju iz studija Supra Architecture.

Foto: Miloš Martinović

Detalji enterijera vile obiluju kontrastima, poigravaju se svetlošću i senkom, efektom vidi se/ne vidi se koji se stvara pogledom kroz čelični preplet. Jedva primetna refleksija u dim sivom staklu produbljuje prostor i stvara efekat odraza u ogledalu.

Kuhinjsko ostrvo sa začinskim biljem, atrijum sa japanskim vrtom, sirovo drveno deblo, vatra iz kamina, bazen koji vlasnika vodi na neko udaljeno ostrvo… svi ovi, na prvi pogled nespojivi elementi, harmonično su uklopljeni u celinu koja iznova nudi nove senzacije.

Prizemlje vile, zamišljeno kao Prostor spektakla, organizovano je duž centralne ose, uz koju se smenjuju funkcije i događaji.

Tu su monumentalno kuhinjsko ostrvo, trpezarija, kamin koji visi sa plafona, dnevna soba, terasa, stepenište/auditorijum, otvoreni dvorišni plato i zatvoreni dvorišni paviljon.

Svaka od ovih funkcija ima svoje jasno mesto u prostoru, naglašeno materijalizacijom: drveni i teraco podovi, opeka i natur beton na zidovima i plafonu, reflektujuće staklo, čelični detalji.

Foto: Miloš Martinović

Drveno deblo, pronađeno u šumi oboreno i napušteno, doneto je u ovaj prostor i minimalno obrađeno, sa idejom da se prirodno suši, puca po svojoj volji, donese mirise šume i tu stari.

Njegova upotrebna vrednost, kao usputnog stola na kom će se odigrati partija šaha, manje je važna od njegovog prisustva u prostoru kao živog elementa, čija senzacija se doživljava kroz vreme.

Izvor: gradnja.rs

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.