WATERFRONT DI LEVANTE: NOVI URBANI ORIJENTIR ĐENOVE

21. Nov 2022
Photo: Renders by RPBW / OBR

Renomirani arhitekta Renco Pjano uradio je idejno rešenje za Waterfront di Levante, projekat čiji su razvoj preuzele italijanske arhitektonske fime RPBW i OBR, a koji ima za cilj da ono što je ranije bilo zadnji deo luke transformiše u novi urbani front na moru.

 RPBW / OBR

Planirano je da ovaj razvojni plan postane novi orijentir Đenove, dovođenjem novih urbanih i lučkih funkcija, koje bi bile kako javne tako i privatne, a sve to na ovo nedovoljno iskorišćeno područje šestog po veličini grada Italije.

Kontrolišući odnos izgrađene i otvorene površine, projekat nastoji da poboljša vezu između grada i mora, objasnili su italijanski arhitekti za ArchDaily, a prenosi gradnja.rs.

 RPBW / OBR

Projektom se uvode funkcije poput Urban Parka, novo pristanište, rezidencije, kancelarijski prostori, studentski domovi, maloprodajni objekti, manji hoteli i nova sportska hala.

Zamišljen kao nova urbana četvrt, Waterfront di Levante je dizajniran da obezbedi mešavinu funkcija i otvorenih propusnih prostora, koji mogu zajedno da uspostave adekvatan kontekst i stvore priliku za sastajanje i druženje.

 RPBW / OBR

Urban Park, koji će se prostirati na 16.000 kvadrata, čini vezu između grada i luke i predstavlja pristupnu tačku u odnosu na susedne bulevare. Park će pružiti mnoštvo zelenih površina i velikodušan pogled na more.

Planirano je i da obližnja Seafront Promenade obezbedi proširenje biciklističko-pešačkih staza i vrati pešački potencijal rive.

U nastojanju da se sačuva vizuelna transparentnost Urban Parka, zgrade koje ga okružuju imaju transparentan, providan karakter.

Prizemlja su otvorena i postavljena na visinu od 5,5 metara, dok su prozori povučeni unazad kako bi se stvorio vizuelni efekat suspenzije, naglašavajući ujedno i lakoću volumena.

Projektom je obuhvaćeno pet funkcionalnih parcela koje imaju za cilj stvaranje živahnog društvenog miksa i obezbeđivanje funkcionalnosti kompleksa tokom čitave godine.

Na parceli 1 se nalazi sportska hala koja je trenutno neupotrebljiva, a koja će biti obnovljena kako bi se u njoj održavali sportski i drugi događaji u zatvorenom, kao i priredbe i koncerti.

Plac 2 je planiran za smeštaj studentskog doma i hotela. Linearna zgrada sa orijentacijom istok-zapad ograničena je na visinu koja ne prelazi 23 metra nadmorske visine, kako bi njen vizuelni uticaj bio što manji.

„Stvaramo životni prostor sa nultim uticajem. Ovaj projekat ima za cilj da obezbedi urbanitet mesta, koji se postiže životom u njemu. Ljudi će ovde živeti i raditi. Ovo je veoma važno jer je urbanizam povezan sa nom funkcija koje će dati život području 24 časa dnevno“, rekao je Renco Pjano.

Plac 3 je resan za stambene i komunalne prostore, koji su smešteni u dve paralelne zgrade sa orijentacijom sever-jug, a otvoreno dvorište se nalazi između njih.

Slično kao i kod prve dve parcele, ovde je visina oaničena na 26 metara nadmorske visine. Plac 4 sadrži tercijarnu zgradu, dok je na petoj parceli smešten bulevar sa drvoredom, postavljen na 5,5 metara nadmorske visine.

Pristaništa na ovoj lokaciji su smeštena na visinu od 1,2 metra iznad nivoa mora, kako bi se obezbedila prostrana pešačka staza, koja je delimično natkrivena i gde se mogu ugostiti određene javne funkcije poput maloprodajnih objekata, ugostiteljske jedinice ili prostori udruženja.

 

Izvor: gradnja.rs

Renders by RPBW / OBR

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.