BEOGRADSKI SAJAM NAMEŠTAJA: TRENDOVI KOJE ĆEMO VOLETI

02. Dec 2022
Photo: Sara Pilipović (garnitura Jumis)

Da smo se zaista uželeli najvećeg događaja koji okuplja na jednom mestu najbolje od aktuelne ponude nameštaja domaćih, ali i stranih proizvođača, dokaz je ovogodišnji Beogradski sajam nameštaja, koji je, nakon dve godine pauze zbog pandemije, po 58. put konačno održan od 8. do 13. novembra pod kupolama Beogradskog sajma. Bila je to prilika da hiljade posetilaca pogledaju izbliza brojne premijere, isprate nove trendove u dizajnu nameštaja za dom ili kancelarijski prostor, i kupe željene proizvode sa značajnim sajamskim popustima. Istovremeno, kao internacionalni skup i komunikacijska platforma, ovogodišnji Sajam nameštaja u Beogradu okupio je i umrežio veliki broj poslovnih ljudi, proizvođača, profesionalnih kupaca i distributera, arhitekata, dizajnera iz regiona i svih krajeva Evrope i sveta.

Natuzzi / Foto: natuzzi.com

 

Stolica Oleandro Calligaris, Sofa Sofa / Foto: sofasofa.rs

Hard Stuff / Foto: Sara Pilipović

U okviru sajma održana je i Izložba mladih dizajnera, na kojoj su posetioci imali priliku da pogledaju radove mladih i perspektivnih autora, fakulteta i škola. Popularan prateći program manifestacije bio je Design talks, koji je tokom pet dana okupljao sve učesnike u sferi industrije nameštaja. Ovaj program je, kroz diskusiju sa dizajnerima, arhitektama, kreativnim stvaraocima i vodećim ljudima iz domena dizajna, umetnosti, kulture, kao i ekonomije, industrije i proizvodnje, javnog i obrazovnog sektora, stavio u fokus ulogu i snagu koju dizajn može i treba da ima u društvu.

Jumis / Foto: sajamnamestaja.rs

Forest / Foto: Sara Pilipović

Simpo / Photo: simpo.rs

Nunc / Foto: Sara Pilipović

Na ovogodišnjem Sajmu nameštaja u Beogradu učestvovalo je 180 izlagača iz 20 zemalja. Pored brojnih izlagača iz Srbije i regiona – Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Severne Makedonije, imali smo prilike da vidimo i sjajnu ponudu brendova iz Italije, Nemačke, Turske, Poljske, Rumunije, Iraka, Angole…

Moku / Foto: mokuartisan.com

Calligaris, Sofa Sofa / Foto: sofasofa.rs

Calia Italia, Sofa Sofa / Foto: caliaitalia.com

Izuzetan program domaćih izlagača obuhvatio je brojne brendove, među kojima su: Simpo (Vranje), Matis (Ivanjica), Sofa Sofa (concept store iz Beograda), koja je nastupila sa italijanskim brendom Calia Italia, Rica Furniture (sa brendom Milly) i Hard Stuff, dok je brend Bullet Furniture prvi put nastupio i prikazao ručno izrađene komade nameštaja jedinstvenog dizajna.

Matis / Foto: matis.rs

Simpo / Foto: Sara Pilipović

Među inostranim učesnicima koji su se premijerno predstavili na sajmu su Moku Artisan Furniture (BiH) i Studijo Wallart (Hrvatska), dok su svojim tradicionalnim učešćem kvalitet Beogradskog sajma nameštaja potvrdile kompanije Natuzzi (Italija), Nunc (Hrvatska), Tetri Mobilya i Vukka Home (Turska), Mebel Jumis Dizajn i Almero (Severna Makedonija), Moj San (BiH).

Nowy Styl / Foto: Sara Pilipović

Svojom zanimljivom ponudom, među učesnicima su se izdvojili i poljski proizvođač Nowy Styl, koji ima dugogodišnje iskustvo u opremanju kancelarijskih prostora u celom svetu, Pianno iz Turske, Forest iz Srbije, kao i Zavar Design iz Severne Makedonije, koji se bavi proizvodnjom radijatora od nerđajućeg čelika i kreiranjem funkcionalnih proizvoda koji kombinuju najnovije trendove u dizajnu i tehnologiji, dajući metalu novu dimenziju i lepotu.

Nunc / Foto: sajamnamestaja.rs

Na 58. Međunarodnom sajmu nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije, žiri je doneo odluku o dodeli priznanja „Zlatni ključ“ i „Sajamski ključ“ proizvođačima, izlagačima i pojedincima u više kategorija.

Zavar Design / Foto: sajamnamstaja.rs

Nagrada „Zlatni ključ“, u kategoriji Nameštaj za stanovanje, dodeljena je proizvođaču NUNC za proizvod „Studio Lav“. „Zlatni ključ“, u kategoriji Nameštaj za opremanje objekata, dodeljen je proizvođaču Moku za proizvod „Marina dining chair“, dizajner Lidija Petričević. U kategoriji Doprinos razvoju dizajna, „Zlatni ključ“ je dodeljen proizvođaču Zavar Design za proizvod „Ugaoni radijator Flexus“, dizajner Zoran Jedrejčić. „Zlatni ključ“, u kategoriji Najbolji mladi dizajner, dobio je FILUM – work station za projekat „Radno-izlagačka stanica / Work exhibition station“ autora Katarine Lončarević, Jelene Ruvidić, Natalije Bogdanović i Bojane Pašajlić sa studentima. Nagrada „Zlatni ključ“, u kategoriji Uređenje enterijera, dodeljena je proizvođaču Belgrader za proizvod „Sto Shishmish“, autora Luke Stambolića. U kategoriji Inovativne vrste nameštaja, „Zlatni ključ“ je dodeljen proizvođaču Simpo za proizvod „Dvoiposed Adel“.

Pianno / Foto: Sara Pilipović

Nagrade „Sajamski ključ“ dobili su: Matis Group, Ivanjica, za asortiman izložbenog programa, Jumis Luxury, Kočani, za kompletnu promociju proizvodnog programa, i Digitel, Čačak, za inovativna rešenja u industriji nameštaja.

 

Tekst: Ana Kralj

Foto: Sara Pilipović za gradnja.rs/ Beogradski sajam nameštaja

 

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.