DIZAJN ENTERIJERA: MODERNA KANCELARIJA

07. Dec 2022
Photo: Relja Ivanić (TX Group)

Do juče samo praksa naprednih kompanija, hibridni način rada sada je uobičajen za većinu firmi. Brzo smo prihvatili rad od kuće, online i off-site sastanke, softvere za online kolaboraciju i komunikaciju. Danas u kancelarije dolazi manje ljudi, pa su i potrebe u organizaciji i dizajnu radnog prostora drugačije i zahtevnije. Svaka kompanija traži svoj recept i individualni pristup, ali malo koja, kad se odluči da dizajnira svoj poslovni prostor, zna šta joj je potrebno. Zato je izuzetno važno da projektni tim najpre dobro upozna klijenta, način poslovanja, funkcionalne i tehničke potrebe, poslovnu kulturu, ali i da sazna sentimentalne i emotivne reference, odnosno, kako se zaposleni osećaju i kako žele da se osećaju. Iz iskustva znam da je za ovaj pristup potrebno nekoliko nedelja, da bi se potom prešlo na izradu plana, u čijem je fokusu prvenstveno klijent. Prema profilu klijenta, režira se tipičan radni dan, od kada krene na posao, do kraja radnog vremena i odlaska kući. Takođe, svaki deo prostora se posmatra sa tačke gledišta korišćenja i iskustva u tom korišćenju.

BRANKO NIKOLIĆ, ARHITEKTA, ANTIPOD STUDIO

SIMULACIJA PRIRODNOG OSVETLJENJA

Rasveta koja svoj intenzitet i temperaturu prilagođava dobu dana i simulira prirodno osvetljenje, ima jako pozitivne vizuelne, biološke i emocionalne efekte i prati dnevne cikluse kod čoveka

TX GROUP

Time se stimuliše i produktivnost rada i dubina odmora na pauzama. Standardi osvetljenosti koji se prate kod nas, generalno su zastareli.

TX GROUP

Moderno osvetljenje zahteva saradnju sa ekspertima i visoku tehnologiju, dok je prilikom projektovanja potrebno praviti scenarija i režirati atmosferu i osećaje koji se žele postići. 

 AKUSTIČNI KOMFOR

Zvuk je veoma važan deo iskustva boravka i rada u savremenim kancelarijama. Osim funkcionalnih zahteva za privatnošću nekih prostora, kao što su specifične konferencijske sale ili fokus sobe, nivo buke je takođe deo proporcije celog utiska.

POLET

Tišina nije premisa. Takozvana bela buka je nešto čime se pravi idealna atmosfera za rad, gde se postiže optimalan fokus.

NOREDUS

Da li su u pitanju reverberacije, curenje, prodor ili putovanje zvuka, akustična rešenja koristimo kao završne obrade, koje su u kontekstu, a pri tom veoma dekorativne.

KAFA + DRUŽENJE

Sveže napravljen omlet za doručak, kafa na pauzi, koktel petkom popodne… Sve to čini deo radnog dana, tako da su kafeterija, kantina, bar, coffee lounge, danas postali standardni delovi radnog prostora.

SEVEN BRIDGES

To su prostori gde se razvija duh zajedništva, vode privatni i prijateljski razgovori, manje formalni sastanci. Uticaj kvalitetne i redovne ishrane na produktivnost i efikasnost, a naročito na dobar osećaj vezan za kompaniju, odavno je naučno dokazan. Kultura ispijanja kafe kod nas je oduvek bila važna. Globalni trendovi su tu nišu doveli do vrhunca.

NORDEUS

Danas se u nekim našim kompanijama mogu probati najbolje kafe na svetu. Sladoled ne smem ni da pominjem. Takođe, kvalitet vode, vazduha i namirnica, nešto je što danas postaje najvažnije pitanje, čak ispred komfora.

BOJE

Promene atmosfere u radnom prostoru dokazano stimulišu centre u mozgu i poboljšavaju fokus i produktivnost, ali i odmor i relaksaciju.

POLET

Boje nisu samo dekorativni element, one utiču na promenu iskustva i osećanja, i veoma intenzivno mogu uticati na promene našeg emotivnog stanja. Bojama se fino podešava apstraktna holistička proporcija svih vizuelnih, ali i ostalih elemenata, kao što su svetlo, zvuk, miris, temperatura.

NORDEUS

Samo sklad svih elemenata daje osećaj koji želimo da postignemo u određenim delovima prostora. Boje su moćan alat, kojima u prostoru možemo uticati na dobro raspoloženje i blagostanje korisnika.

NE SASVIM OTVOREN PROSTOR

„Open space” je poslednjih godina postao „buzzword”, pomodni žargonski izraz. Nije tako idealan za fokusirani rad, ali donosi bolju komunikaciju i povezanost ljudi, i pritom štedi poslodavcu skupe kvadrate u svetskim metropolama.

ZUHLKE

Lokalno, manje kancelarije su i dalje na ceni kod zaposlenih, mada je velika mana otuđenost odvojenih grupa. Nove prakse nam nude bolja rešenja. Sve između potpuno otvorenog i potpuno zatvorenog prostora nazivamo hibrid. Hibridi su uveli nov način deljenja svih prostora, pa i stolova i multifunkcionalnost zajedničkih zona.

TX GROUP

Nema univerzalnog recepta. Prema potrebama korisnika, pravi se hibridni plan i način njegovog korišćenja. Delovi plana ostaju otvoreni, ali nisu lični, nego se koriste po principu zakazivanja: sale za sastanke, kabine za online sastanke, prostori za slučajne susrete i neformalne sastanke, prostori za opuštanje, rekreaciju i razonodu…

SALA ZA SASTANKE

Danas je prostor za sastanke širok pojam. To može biti prostor koji je izdvojen paravanom sa par fotelja, „meeting booth”, niša u hodničkom zidu… I klasične sale za sastanke dobile su savremenu opremu, ali nisu nužno prostorije sa velikim stolom i stolicama.

POLET

Sastanci su se prebacili iz sala na online platforme. Trend kombinovanog povratka u kancelarije doneo nam je nove izazove. Na sastancima se danas, bez obzira da li ste na poslu u sali, ili ste uključeni sa neke egzotične destinacije, ili iz dečije sobe, vrlo često pojavljuje eho – neko nije isključio ili uključio mikrofon, pa priča, a niko ga ne čuje… Iskustvo nije prijatno.

ZUHLKE

Neke od potencijalnih perspektiva su virtuelna realnost (VR) ili mešovita realnost (MR), na čijem razvoju rade mnoge industrije, pa i naša.

Tekst: Branko Nikolić

Foto: Relja Ivanić za Antipod Studio

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.