DIZAJN I NAMEŠTAJ U 2022.

31. Dec 2021

Godina za nama druga je po redu koju je obeležio život u okolnostima pandemije, što se neminovno odrazilo i na dizajn enterijera. Porasla je potreba za životnim prostorom koji je multifunkcionalan i praktičan jer ga deli više ljudi, kao i za  uređenjem radnog prostora u domu, takozvane kućne kancelarije. Sve duži boravak u kući uticao je i da stišamo jarke boje u enterijeru i da se više opredeljujemo za neutralne boje prirodnih nijansi koje smiruju. Kako procenjuju arhitekte i dizajneri, ovi takozvani mikrotrendovi, koje je nametnula pandemija, nastaviće se i u 2022, kao i još neki trendovi koji dominiraju poslednjih nekoliko sezona. Predstavljamo neke od njih.

RETRO 70-TE

Dovoljan je detalj koji asocira na 70-te godine, lampa, stočić, fotelja ili primese jarko narandžaste ili tamnozelene, pa da ceo prostor bude osvežen. Trend povratka u 70-te prisutan je u dizajnu enterijera već nekoliko godina i toliko je dobro prihvaćen da će zasigurno dominirati i tokom 2022.

MINIMALIZAM

Ovo je globalni trend koji traje već godinama i defintivno će biti u fokusu i naredne godine, dobrim delom i zbog načina života tokom pandemije kada su mnogi višak nefunkcionalnih stvari jednostavno izbacili iz kuće. Minimalizam podrazumeva minimalnu dekoraciju i funkcionalan nameštaj kako bi u stanu bilo što više slobodnog prostora. U minimalizmu najvažnija je forma i pažljiv odabir modernih komada nameštaja zanimljivog oblika.

ZAOBLJENE IVICE

Nežni i ženstveni oblici već neko vreme su apsolutni hit u dizajnu enterijera, a to podrazumeva zaobljene linije i ivice bukvalno svega – sofa, fotelja, stolica, stolova, lampi, ogledala, dekorativnih detalja poput vaza, svećnjaka... Meke linije često prate i arhitektonska rešenja prostora. 

DODIR PRIRODE

I u sledećoj godini, iz poznatih razloga, želećemo da u svom domu budemo okruženi prirodnim materijalima i teksturama. Priroda će biti inspiracija i za uređenje enterijera i za komade nameštaja i za dekoraciju. Najpopularniji prirodni materijali ostaće oniks, granit, mermer i drvo svetlih boja. Zanimljiv detalj može da bude stočić ili pult sa kamenom pločom svetlih nijansi.

CRNA, BELA, BEŽ I PLAVA

Neutralne boje prirodnih nijansi dominirale su u ovoj godini jer su nas najviše opuštale. To se pre svega odnosi na osnovne boje, poput crne, bele i sive, ali i njihove prigušene tonove. Ovaj trend, kojem se pridružuje i bež boja kao osnova, i u hladnim i u toplim nijansana, nastaviće se i u 2022. Osim ovih klasičnih tonova, predviđa se da će vrlo popularna biti i cela paleta plave, posebno zagasita kombinacija plave i zelene sa sivim notama.

ZAVODLJIVI PLIŠ

Plišani mebl uneće dah luksuza u prefinjen prostor minimalističkog dizajna, ali i dozu topline koja je odličan kontrast hladnim detaljima, kakav je, recimo, metal. Mekoća i prefinjenost pliša mogu savršeno da upotpune ambijent u spavaćoj ili dnevnoj sobi.

2022. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.