DNEVNA SOBA OTVORENOG KONCEPTA

08. Aug 2023
Photo: Studio Nacrt

Fluidnost, minimalizam i multifunkcionalnost neke su od ključnih karakteristika moderne dnevne sobe otvorenog koncepta, koji je uveliko postao norma pri uređenju enterijera. Otvoren koncept traži čiste linije i preglednost prostora, što objašnjava prisutnost minimalizma i prirodnih tonova u današnjim trendovima. Dnevne sobe, onako kako se danas najčešće koncipiraju, namenjene su da postignu maksimizaciju prostora i višestrukost upotrebe, bilo da je reč o manjim ili većim kvadraturama. 

SIMBIOZA KUHINJE I DNEVNOG BORAVKA

U okviru koncepta otvorenog plana, već duže vreme dominantan je trend povezanosti dnevne sobe, trpezarije i kuhinje.

Foto: Studio Nacrt

Ovakav raspored donosi osećaj slobode, velikog prostora i udobnosti, ali i specifičnu, dinamičnu energiju koju stvaraju i sami ukućani, koristeći ovaj multifunkcionalni prostor.

Foto: Studio Nacrt

Savršena verzija kuhinje u konceptu otvorenog prostora jeste ona koja se bez napora estetski integriše u ostatak dnevnog boravka, dok istovremeno donosi sopstvenu estetsku vrednost, čime čini enterijer vizuelno bogatijim. 

NEUTRALNI TONOVI

Jedan od nesumnjivih trendova kada je u pitanju uređenje dnevne sobe jeste korišćenje svetlih, bež tonova i prirodnih nijansi inspirisanih peskom, kamenom i drvetom.

Foto: Studio Nacrt

Ovakvi tonovi izgledaju bezvremeno i sofisticirano, ali i simbolišu kontakt sa prirodom i unose osećaj opuštenosti i smirenosti u prostor. Iako se tako možda isprva ne čini, neutralni tonovi pružaju bezbroj mogućnosti zanimljivog kombinovanja nijansi i tekstura.

Foto: Studio Nacrt

Osim toga, predstavljaju zahvalnu pozadinu za dizajnerske komade i vizuelne akcente koje želimo da unesemo u prostor, poput umetnina, rasvete ili unikatnih komada nameštaja.

ZIDNE OBLOGE

Igrati se jednostavnošću i poštovati minimalizam znači pretvoriti neočekivane aspekte enterijera u umetnost. U okruženju u kojem dominiraju svedene boje, oblici i teksture postaju integralni kada je u pitanju dodavanje dubine i dinamike prostoriji. Zidne obloge igraju veliku ulogu u postizanju ovog cilja i stoga postaju sve popularnija tehnika pri uređenju.

Foto: Studio Nacrt

U atmosferi neutralnih tonova, specifične siluete su ono na šta naše oči postaju fokusirane. Osim što unose osećaj dinamičnosti, zaobljeni zidovi dnevne sobe otvorenog plana pomažu da se vizuelno povežu različite oblasti prostora, čineći ga kohezivnijim i dodavajući osećaj protoka energije. Osim obloga od furniranog i bojenog medijapana, teksture kamena i stene postaju sve popularnije i traženije. Upečatljiv zidni komad kamenog efekta zrači osećajem veličine i modernog dizajna u kombinaciji sa organskom estetikom. Igra teksturama podstiče i taktilnu percepciju i inspiriše posmatrača.

Foto: Studio Nacrt

Ovakve „kamene” zidne obloge uvode sirovi, nebrušeni element u inače čist i sveden izgled. Odjednom, nešto što je poznato kao bazično, poput zidova i plafona, postaje neočekivani akcenat sobe, dodajući dimenziju i osećaj toka i pokreta unutar mesta.

SOFE

Kada je u pitanju nameštaj, dominiraju zaobljene forme, sa nižim sedenjem i većom dubinom, čime se postiže i veća udobnost. Materijali koji su aktuelni poslednjih godinu dana su takozvani „ovčica” materijali sa jačom teksturom.

Foto: Studio Nacrt

Čiste linije, jednostavne siluete, ali i nisko sedenje, doprinose osećaju otvorenosti i nezatrpanosti prostora, koji je neophodan u konceptu otvorenog rasporeda.

Foto: Studio Nacrt

Još jedna stavka koja postaje norma jeste modularnost nameštaja. Modularne i segmentne sofe stekle su značajnu popularnost zbog svoje prilagodljivosti prostoru i mogućnosti stvaranja novih oblika u skladu sa promenljivim potrebama i estetskim raspoloženjem, što jeste odlika modernog doba.

RASVETA

Veoma važan faktor u uređenju enterijera dnevne sobe jeste rasveta. Ugradne magnetne šine za rasvetu postale su izuzetno popularne. To je tip rasvete koji se može uklopiti sa različitim stilovima, a zadovoljava sve potrebe osvetljenja.

Foto: Studio Nacrt

Da bi se postigao prijatan ambijent u prostoru i da bi se ostvarila igra sa efektom svetla na enterijer, koriste se stone i podne lampe ili led rasveta u sklopu obloga, plafona ili nameštaja.

Foto: Studio Nacrt

Izgled koji je popularan, kako kod nameštaja tako i u rasveti, jesu upravo zaobljene forme, kao i imitacije betona i kamena.

KAMIN

Poslednja, ali ne i manje popularna stavka pri uređenju dnevne sobe, jeste kamin.

Foto: Studio Nacrt

Kamin nastavlja da bude tražen element u današnjim modernim enterijerima.

Foto: Studio Nacrt

Upotreba kamina evoluirala je kako bi se uskladila sa savremenim dizajnom i životnim potrebama, pa tako i njegov dizajn prati filozofiju minimalizma i organskog izgleda u prostoru.

Tekst i fotografije: Studio Nacrt

 

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.