ESTETIKA I FUNKCIONALNOST SAVREMENE KUHINJE

16. Feb 2023
Photo: Boris Nikolašević

Savremena kuhinja je potpuno ili delimično otvorena prema zoni dnevnog boravka, prilagođena današnjem brzom načinu života, što utiče na njenu funkcionalnost, izbor materijala i boja, i pristup razradi detalja. Bez obzira na to što se način korišćenja kuhinje vremenom prilično promenio, njen značaj u kući je ostao veliki. U funkcionalnom smislu, ona mora biti jednostavna, praktična i logična. Lakoća i dostupnost za brzu pripremu hrane su prioritet koji je, pored sklada u rasporedu i odnosu kuhinjskih elemenata, kao i izboru materijala i boja, čini lepom.

Marina Lazović, arhitekta, Inka Studio

Naravno, potrebe i navike klijenata su vrlo različite i pre svakog projektovanja neophodno je dobro ih saslušati i razumeti. Klijenti često ne mogu ni da pretpostave koje sve mogućnosti imaju, i kako da realizuju ono što bi želeli, tako da im je nekad potrebna pomoć da razumeju sopstvene potrebe. Zato je prvi korak upoznavanja i razumevanja jako bitan, da bi se došlo do najboljeg mogućeg rešenja kuhinjskog prostora za svakog klijenta.   

KONCEPT OTVORENE KUHINJE

Apartman D, Ivankovačka / Foto: Boris Nikolašević

Pozicija kuhinje je uglavnom direktno uslovljena pozicijom ulaza. Treba da bude relativno blizu njega, ali i dovoljno zaklonjena. Ne postoje naročita pravila. Kuhinja je uglavnom prvi kontakt sa dnevnom zonom i, u estetskom i funkcionalnom smislu, neraskidivi je deo te zone.

Apartman S, Senjak / Foto: Boris Nikolašević

Čak i kad smo imali zahtev da se kuhinja potpuno zatvori, vizuelni kontakt sa ostalim prostorijama i dalje je postojao preko transparentnih zastakljenih površina. Tehnološki razvoj sve kvalitetnijeg okova omogućio je brzo i lako potpuno sakrivanje kuhinje harmonika vratima, koja se pakuju u kuhinjske elemente, što polako postaje trend.

KUHINJSKO OSTRVO KAO MESTO OKUPLJANJA

Apartman K, Vračar / Foto: Boris Nikolašević

Osim funkcionalnog zahteva da, kao kontakt kuhinje sa trpezarijskim ili dnevnim prostorom, delimično vizuelno zakloni jedan njen deo i fizički je definiše, ostrvo ima ulogu da komunicira i povezuje kuhinju sa dnevno-trpezarijskom zonom na više načina. U vidu pulta za degustaciju, vitrine za kuhinjske aksesoare i pića, neretko i u vidu mini biblioteke, kuhinjsko ostrvo je sve češće i sa integrisanim manjim stolom za brze obroke.

Foto: Eurodom

Atmosfera koja se oko njega stvara, dok sa jedne strane neko priprema hranu, a sa druge ostali degustiraju i komuniciraju, postala je imperativ pri kreiranju kuhinjskog prostora.

MINI STO ZA RUČAVANJE UMESTO BAR PULTA

Apartman M, Dedinje / Foto: Boris Nikolašević

Kao ekstenzija kuhinjskog ostrva i razvijenija varijanta bar pulta, neretko postoji potreba za projektovanjem mini stola za ručavanje koji se naslanja na sam pult. Upotreba kuhinjskog ostrva za ručavanje cele porodice je postala sve češća, te je njegovo preoblikovanje sa dodatkom u vidu mini stola logičan funkcionalan sled. Vrlo često, u malim stanovima, to je i jedina trpezarijska zona, a neretko i deo koji se u većim stanovima češće koristi od same trpezarije.

MATERIJALI

Apartman K, Vračar / Foto: Boris Nikolašević

Paleta završnih materijala koji se koriste u kuhinji je raznovrsna i zavisi od mesta gde se ugrađuje. Najzahtevnije pozicije su radne ploče, zbog potrebe za visokim stepenom otpornosti na temperaturu, habanje, poroznost. Mnogi mermeri koji izgledaju divno nisu praktični jer za kratko vreme ostaju tragovi upotrebe. Zato se kao alternativa koristi granitna keramika čiji su dezeni verodostojni pravom kamenu. Pored standardne obrade u keramici i kamenu, često se koriste otporni veštački materijali u vidu kvarca, kompakta, stakla (ili ogledala), mikrocementa, termoobrađenog drveta. Frontovi i korpusi se uglavnom rade od lakiranog ili furniranog medijapana, stakla i univera, i tu je kombinovanje neograničeno.     

OSVETLJENJE

Apartman S, Senjak / Foto: Boris Nikolašević

Osvetljenje ima veoma važnu ulogu u kreiranju iskustva boravka i rada u kuhinji. Pored funkcionalne rasvete (u arhitektonskom smislu), postoji i dekorativna rasveta, čija je uloga osvetljavanje određene zone, ali i kreiranje vizuelnog doživljaja prostora. Ozbiljno projektovano osvetljenje zahteva saradnju sa ekspertima sa kojima režiramo različite scenarije koji se žele postići.

OSTAVA

Apartman M, Dedinje / Foto: Boris Nikolašević

Ostavljanje zaliha namirnica za pripremu hrane je uvek dobrodošlo, tako da je ostava jedan od standardnih delova kuhinje pri projektovanju. Potreba za njima je značajno porasla kako se povećala tendencija izostanka malih kuhinjskih ostava iz projektovanja stambenih jedinica, što zbog nedostatka prostora kod malih stanova, što zbog skupih kvadrata. Danas se ostava najčešće krije iza visokih kuhinjskih elemenata, pored ugradnih frižidera, iznad i ispod ugradne rerne ili u delovima kuhinjskog ostrva. Često je ostava opremljena bogatim i korisnim, pažljivo dizaniranim okovom za sortiranje namirnica, a sve u cilju da olakša i učini preglednim unutrašnjost kuhinjskih elemenata.

Tekst: Marina Lazović

Foto: Boris Nikolašević

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.