VIKENDICA KAO OAZA SLOBODE

10. Oct 2022
Photo: Modelart Arhitekti

Dinamičan način života i opterećenost svakodnevnim obavezama umeju da budu vrlo stresni za svakog pojedinca. Jedan od načina da se povremeno relaksiramo jeste izdvajanje iz svakodnevnog okruženja i odlazak na neko mesto koje će pružiti drugačije emocije. Kuće za odmor su potreba, ne samo statusni simbol ili prolazni trend. Njihova osnovna uloga je da izazovu pozitivne emocije i stvore utisak blagostanja, bez obzira na to da li je to kuća u sopstvenom vlasništvu ili je iznajmljena. Veličina objekta i nivo luksuza nisu osnovno polazište u tome da li će kuća za odmor zadovoljiti osnovnu potrebu, a to je da izazove pozitivne emocije.

DEJAN MITOV, MODELART ARHITEKTI

LOKACIJA

Lokacija je jedan od osnovnih faktora koji stvara utisak zadovoljstva kada je kuća za odmor u pitanju. Zanemariće se udaljenost od grada, nepristupačan teren, nedovoljno infrastrukture, ako je lokacija zanimljiva i budi pozitivne emocije kod pojedinca.

BRVANARA 27, EKSTERIJER

Blizina jezera ili reke, vrh brda, kamena litica, šuma, ravna livada, samo su neke od mikrolokacija koje će neko izabrati za svoju vikendicu, jer upravo na tom mestu oseća dobre vibracije. Prefabrikovane kuće jesu ograničene kvadrature ali nisu i ograničenih mogućnosti za izbor lokacije u prirodi, a takođe su i ekološki prihvatljive jer se mogu ukloniti bez uništavanja okruženja.

BRVNARA 27, ENTERIJER

Brvnara 27 je mobilna kućica koja može vrlo lako da se uklopi u različite ambijente i da odgovori osnovnim potrebama za boravak u prirodi.

POGLED

Pogled na sopstveno okruženje u gusto izgrađenim gradovima često je takav da ne inspiriše ili čak stvara utisak teskobe, prevelike zbijenosti i natrpanosti sa susedima. Beg u kuću za odmor treba da stvori utisak prostranstva i slobode.

KUĆA NA FRUŠKOJ GORI

Ukoliko se kuća nalazi na nekom uzvišenju, onda se pogled pruža u daljinu, na okolna brda, jezero ili reku, od čega često zastaje dah.

KUĆA U RAKOVCU

Međutim, čak i kada toga nema, čak i kada je pogled samo na stari orah, mali voćnjak ili dva čokota vinove loze, i to ume da zadivi i stvori utisak slobode i pogled koji nema kraja.

STAKLENI PORTALI

Stakleni portali su neizostavni deo svake kuće za odmor da bi se ostvarila što bolja veza unutrašnjosti kuće i dvorišta, odnosno neposrednog okruženja.

 

KUĆA U RAKOVCU 

Dnevne aktivnosti u vikendici se prepliću na pragu unutrašnjosti i spoljašnjosti, sa čestim migracijama iz zatvorenog u otvoreni prostor i obrnuto. Stakleni portali ostavljaju neprekinutu vezu između aktivnosti napolju i unutar kuće.

KUĆA U PETROVARADINU

Zahvaljujući njima, boravkom unutar kuće ne prestaje utisak slobode, a pogled na okruženje nastavlja da živi i unutar kuće.

KAMEN, DRVO I TERAKOTA

Izbor materijala za završnu obradu u enterijeru vikend kuća široka je paleta iz koje može mnogo toga da se izabere i uklopi kako bi se zadovoljile potrebe korisnika. Više je za očekivati da će se u enterijeru kuće za odmor naći pretežno prirodni materijali kao što su kamen, drvo i terakota.

KUĆA U ALIBUNARU

Ovi materijali stvaraju blisku vezu sa spoljašnjim okruženjem i tradicionalnom arhitekturom, ali i pojačavaju utisak slobode koji nastavlja da živi kroz njih. Ponekad i nesavršena obrada ovih materijala neće pokvariti utisak prijatnosti koji oni izazivaju svojim teksturama. S druge strane, upotreba betona, epoksidnih podova, raznovrsne keramike i slično, može izuzetno dobro da se uklopi u enterijeru ovakvih prostora.

KUĆA U SMILOVCIMA

Svedenost osnovnih površina može samo dodatno da naglasi komade nameštaja koji su u upotrebi ali i da omogući jednostavniju eksploataciju prostora.

KAMIN

Kamini na drva su neodvojivi deo enterijera kuće za odmor, iako često nisu jedini izvor grejanja. Pored toga što postoji osnovno grejanje u kući, kamini na drva se često pojavljuju u dnevnoj sobi i zauzimaju centralno mesto u organizaciji prostora, ono koje je nekada pripadalo ognjištu.

KUĆA U RAKOVCU

Pucketanje vatre, miris drveta, igra plamena i svetlost iz kamina dodatno pojačavaju utisak slobode, upravo ono zbog čega smo i otišli u kuću za odmor.

KUĆA NA FRUŠKOJ GORI

Kamin se u potpunosti može tretirati kao pojačivač dejstva, bez njega se stiče utisak nedorečenosti.

SAUNA

Sauna je prateći sadržaj svake vikendice u Finskoj, bez obzira na njenu veličinu i nivo opremljenosti. Saune se na našim prostorima još uvek tretiraju kao statusni simbol, ali su sve više u upotrebi i sve su dostupnije većem broju ljudi.

KUNG SAUNA

Pored standardnih unutrašnjih sauna, postoje i one koje se mogu instalirati u dvorištu, tako da se mogu koristiti tokom boravka napolju.

KUNG SAUNA

Pored zdravstvenih pogodnosti koje svaka sauna pruža, posebna vrednost u kontekstu kuće za odmor jeste stvaranja utiska slobode. Makar to bilo i na 10 do 15 minuta, sauna nas natera da budemo sami sa sobom i na trenutak se isključimo iz svakodnevne gužve.  

Tekst: Dejan Mitov

Foto: Modelart Arhitekti

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.