DANAS JE SVETSKI DAN KOKTELA MARGARITA

22. Feb 2022
Photo: Pixabay

Margarita je jedan od najpopularnijih svetskih koktela, te je zasluženo dobila svoj dan koji se obeležava svakog 22. februara.  

Margarita se prvi put spominje 1938. kad ju je „otac“ ovog pića, Karlos „Deni” Herera, napravio u svom restoranu u Baja Kaliforniji i to za svoju slavnu mušteriju po imenu Mardžori King. Ona je bila slavna plesačica, volela je da pije ali je bila alergična na sva žestoka pića osim na tekilu. Zato je on osmislio margaritu, koja sadrži triple sec (liker od pomoranže), tekilu i sok od limete, prenosi nationaltoday.com.

Međutim, ima još ljudi koji tvrde da su upravo oni prvi smislili margaritu. Jedan od njih bio je Francisko „Pančo“ Morales, barmen u Meksiku, koji tvrdi da je prvi smiksao koktel 1942. u Huarezu u Meksiku, a tu je i Margarita Sames iz Dalasa, koja je, navodno, prvi put koktel napravila svojim gostima u vikendici u Akapulku 1948. Na zabavi je bio i Tomi Hilton, vlasnik hotelskog lanca Hilton, koji je koktel uvrstio u hotelsku ponudu. Ne zaboravimo ni Hozea Kuerva, koji je tvrdio je da je već 1945. vodio reklamne kampanje za piće, uz frazu: „Margarita: više od imena djevojke." Sve u svemu, bez obzira gde je piće prvi put napravljeno, jedno je sigurno — svi su se zabavljali dok su je pili!

Danas se margarita pravi na puno različitih načina, a moguća je i zdravija verzija sa bezalkoholnim likerom. Napravite sebi čašu ovog čuvenog koktela po tradicionalnom receptu, sipajte u luksuznu čašu za margaritu i uživajte!

Potrebno je

0,5 dl tekile,

0,3 dl Triple sec (likera od narandže)

0,3 dl soka od limete (ne limun),

nekoliko kockica leda,

1 komad limete za ukras.

 

Izvor: nationaltoday.com

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.