Prva selekcija beogradskih restorana, koji su vrednovani u skladu sa opštim i ujednačenim kriterijumima Mišelin vodiča, objavljena je na sajtu ovog prestižnog gastro vodiča 7. decembra. Odabir restorana obavili su anonimni i nezavisni inspektori, a spektar kuhinja je širok, od klasične i autentične do moderne i kreativne, od srpske i mediteranske do japanske.
„Geografska lokacija između Istoka i Zapada, i bogatstvo razmene kroz istoriju – stvorila je snažnu i raznoliku kulinarsku kulturu, u kojoj obiluju turski, mađarski i drugi balkanski uticaji. Srpski predeo, prepun bogate i plodne zemlje, pruža prdivan asortiman visokokvalitetnih proizvoda tokom cele godine, dok je Srbija kroz vekove bila poznata i po vinogradarstvu. Rezultat je kulinarska scena koja je živa, popularna i dostupna svima“, piše u vodiču.
U selekciju je ušlo 14 beogradskih restorana, od kojih su dva posebno istaknuta. Iva Nova balkanska kuhinja, predstavljena kao „komšijski kafe-restoran“, ponela je oznaku Michelin Bib Gourmand, koja se dodeljuje restoranima vrhunskog gastronomskog kvaliteta koji nude odličnu vrednost za uloženi novac. „U ovom restoranu modernog izgleda, gurmani mogu uživati u tradicionalnim, zdravim balkanskim receptima koji su suptilno prefinjeni“, navodi se u vodiču. Drugi, restoran Bela Reka, istaknut je zbog posvećenosti održivom razvoju i promocije lokalnih poljoprivrednika i proizvođača.
Na listi preporuka Mišelinovih inspektora su i: Salon 1905, Gušti mora, JaM, Enso, Homa, Magellan, The Square, Legat 1903, Ebisu, Comunale Cafè e Cucina, Mezestoran Dvorište i Langouste.
IVA NEW BALKAN CUISINE
BELA REKA
ENSO
Tekst: PETRA VASILJEVIĆ
Foto: www.guide.michelin.com/rs