U BEOGRADU PREDSTAVLJEN PRESTIŽNI KONJAK MEUKOW – KAKO SE NAJBOLJE DEGUSTIRA?

07. Sep 2022
Photo: freepik.com

U vinoteci Wine & Pleasure u Beogradu održana je degustacija čuvenog francuskog konjaka Meukow koji su odabranim gostima predstavili lično Filip Kost, predsednik Compagnie de Guyenne i njegov naslednik Antoan Kost.

Ovom prilikom degustirali su se osnovni konjak Meukow VS, zatim najprodavaniji Meukow VSOP, oba XO konjaka – Classic i Grande Champagne, a zatim i Meukow Icone. Predstavljena su i dva prirodna likera, sa vanilom i kafom.

Prirodni liker sa vanilom se dobija tako što štapići i cvetovi vanile dve godine odležavaju u konjaku. Vanilin konjak ima malo manje alkohola nego klasični konjak (oko 30%). Drugi je liker od kafe, koji se dobija od kafe koju u kompaniji Meukow sami prže i pomoću specijalne mašine melju u vrlo sitan prah. Tako samlevena, kafa se stavlja u burad od 225 litara i potom odležava u konjaku dve godine. Rezultat je prirodan ukus konjaka sa kafom i liker koji ima oko dvadeset posto alkohola.

Priča o Meukow konjaku počela je sa ruskim carom Aleksandrom II. On je 1852. godine poslao braću Ogista-Kristofa i Gustava Meukova sa zadatkom da obezbede snabdevanje ruskog dvora francuskim konjakom. Oni odlučuju da osnuju kompaniju za proizvodnju ovog pića u gradu Konjak 1862. godine. U posed porodice Kost kompanija dolazi 1979. godine, kada otac sadašnjeg vlasnika Filipa preuzima kompaniju, zadržavši prepoznatljivo ime kuće.

Kompanija je danas jedno od najpoznatijih imena u svetu ovog elegantnog pića, a njen konjak je u Finskoj proglašen i za najbolji na planeti, piše vinofino.rs.

Konjak se konzumira u maloj većoj čaši i na temperaturi od 37 stepeni jer tada razvija aromu i ukus. Dugo se pio posle obroka, a danas sve češće kao aperitiv. Ako pričamo o trendovima, apsolutni hit je piće koje se pravi od 0.3 dl konjaka VS i 1 dl tonika, sa ledom. Ovo mešano piće je posebno popularno na golf turnirima.

 

Izvor: vinoifino.rs

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.