VAŠINGTON POST PREPORUČUJE BEOGRADSKE RESTORANE AKO STE NA PUTU PO EVROPI

07. Jan 2023
Photo: Stefan Johnson / Unsplash

Ako želite da jedete tokom putovanja po Evropi, Beograd bi trebalo da vam bude na radaru, jer šefovi kuhinja beogradskih restorana reinterpretiraju balkansku kuhinju po ukusu uživalaca u vrhunskom zalogaju i vinu, poručuje Vašington post u nedavno objavljenom tekstu.

Američi list, čija j novinarka razgovarala sa nekoliko poznatih beogradskih kuvara, dao je listu restorana koje bi turisti trebalo da posete prilikom obilaska srpske prestonice. Na listi su se našli restorani Tisa, Iva, Homa, JaM, Enso, Salon 1905 i The Square.

Američki list je nahvalio srpske kuvare, za koje pišu da stvaraju moderna kulinarska dela inspirisana tradicionalnim, kao i da podstiču stvaranje novobalkanske kulinarske scene koja je u suprotnosti sa tradicionalnim srpskim kafanama, prenosi euronews.rs.

U tekstu se navodi da je Beograd devastiran i obnavljan više od 40 puta i da su se vremenom mnoge stvari u Srbiji menjale, ali da su plodna polja, velikodušni vinogradi, planinsko zemljište i mirisne šume uvek opstajale.

Ocenjuju da je za putnike opsednute restoranima pravi trenutak da posete srpsku prestonicu, s obzirom na povoljan kurs srpskog dinara u odnosu na američki dolar.

Kako navode, prošle godine je prestižni francuski restoranski vodič Gault&Millau objavio prvi vodič kroz Srbiju i proglasio osnivača i kuratora koncepta New Balkan Cuisine, Vanju Puškara, kuvarom godine u Srbiji.

Vašington post ističe da je, krajem 2021. godine, Mišelin predstavio svoj prvi vodič kroz restorane u Beogradu, a da je, iako Beogradu nije dodeljena nijedna zvezdica, 14 prestoničkih restorana označeno kao "preporučeni" i da su početkom decembra prošle godine tom spisku dodata još tri.

Izvor: euronews.rs

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.