DUBAI - DESTINACIJA IZ MAŠTE

26. Jan 2024
Photo: Big Blue

TEKST I FOTO: Big Blue

Sam Arpski svet,  oduvek nosi sa sobom dozu mistike, ali uverićete se da je Dubai spojio tradicionalno, moderno i futurističko u jedan grad. Ne svakog dana, već svakog minuta u Dubaiju se arhitektura menja. Poznat je po luksuzu, ali i po uređenosti i pedantnosti ljudi, koji tamo žive i rade. Široki bulevari, neboderi, zelenilo i cveće- sve smešteno u jedan neviđeni svet. 

Pravo vreme za posetu ovom gradu, jednom od sedam Emirata, je upravo krajem godine. Sezona počinje u oktobru, a završava se u maju. Najbolje vreme za posetu Dubaia je u toku decembra, januara i februara, zbog prijatnih temperatura mora i vazduha, te će svima koji vole i uživaju u letnjem vremenu ostvariti želju za istim. Duge peščane plaže i prelepa tirkizna boja mora, samo su jedna od stvari po kojoj je Dubai poznat. 

Postoje delovi plaža koje su privatne i uglavnom pripadaju hotelima, koje gosti mogu koristiti neograničeno, a oni koji to nisu, na nekim od njih mogu kupiti ulaznicu i provesti dan na uređenim plažama. Mada, ne treba izostaviti činjenicu da je većina plaža gradska, gde je ulaz besplatan za sve. Bilo da se odlučite za boravak u beach baru ili na nekom izolovanom mestu, uživanje je zagarantovano.

Dubai je grad u kome pored plaža postoji mnoštvo sadržaja, koje možete obići. Jedan od njih je naravno, čuvena Palma, veštačko ostrvo koje predstavlja vrhunac arapske sklonosti ka luksuzu i podvigu, koji dosadašnji svet, još uvek nije postigao nigde, osim, upravo, u Dubaiu. Ostrvo se najlakše da opisati, kao mala, šarmantna tetovaža naše planete, koju je moguće videti sa Meseca. Stoga, kada se nadjete u Dubaiu, ne treba da propustite priliku da se popnete na mesto, odakle je moguće videti celo ostrvo, sa jedne strane, a sa druge strane, nebodere, i već dobro poznat pogled na panoramu grada. Pored pogleda, koji će vam pružiti “The View at the Palm”,  pre samog izlaska na terasu, sa koje se pruža pogled, bićete u prilici da pogledate kratak film, kao i celu istoriju nastanka Palme, odnosno put od ideje do realizacije. 

Poseta Muzeju Budućnosti (Musem of the Future) je takođe nešto što ne bi trebalo propustiti. Naime, ovde se nalaze ideje, kako će svet izgledati za narednih pedeset godina, čime ćete započeti svoje putovanje kroz vreme, tako što ćete se “ukrcati u šatl“ i krenuti na magično putovanje.  

Za kupoholičare, Dubai predstavlja centar sveta. Tržni centri obiluju mnoštvom radnji najrazličitijih brendova, od najjeftinijih do najeksluzivnijih. Tržni centar Mall of  Emirates u svom sastavu ima i zatvoreno skijalište, tako da će i ljubitelji ovog sporta pronaći nešto zabavno, ukoliko se odluče za “zimovanje” u Dubaiju. U Dubai Mall-u, najpoznatijem tržnom centru, uz luksuzne prodavnice Chanel-a, Loius Vuitton-a i mnogih drugih, može se videti i akvarijum sa najrazličitijim vrstama riba. Odmah ispred Dubai Mall-a, na svakih pola sata, emituje se koreografija, koju „izvodi“ fontana, sa pogledom na simbol grada i najvišu zgradu na svetu, Burdž Kalifu (Burj Khalifa). Sa svojih impozantnih 163 spratova (154 spratova su upotrebljiva), iznad zemlje i 829,8 m visine, prizor je  koji, zaista, zaustavlja dah. Još jedan od simobola grada je i hotel Burdž al Arab (Burj al Arab), koji izdaleka podseća na ogromno jedro ukrašeno heliodromom. 

Kako je Dubai raskrsnica kulturnih uticaja, moguće je probati jela iz celog sveta. Od iskustva večere u mnogobrojnim restorana sa Mišelinovim zvezdicama, nagradama i preporukama, do tezgi na ulici. 

Metroom se može stići do svakog dela grada, a sve stanice, gde se isti metro čeka su klimatizovane. Za kretanje po gradu na raspolaganju su i gradske linije prevoza, ali i taksi.

Dubai je destinacija za sve one koji traže kombinaciju raskoši, avanture i kulturne raznolikosti. Poznat po svom ikoničnom horizontu, esktravagantnim iskustvima u šopingu i gostoljubivosti svetskog ranga. Kroz aranžmane agencije Big Blue,  ova destinacija obećava nezaboravno iskustvo za svačiji ukus. 

Najbolje vreme za posetu Dubaia je u toku decembra, januara i februara, zbog prijatnih temperatura mora i vazduha, te će svima koji vole i uživaju u letnjem vremenu ostvariti želju za istim.

Čuvena Palma, veštačko ostrvo, najlakše se da opisati, kao mala, šarmantna tetovaža Zemlje, koju je moguće videti sa Meseca.

U muzeju budućnosti se nalaze ideje, kako će svet izgledati za narednih pedeset godina. 

U Dubai Mall-u, najpoznatijem tržnom centru, uz luksuzne prodavnice, može se videti i akvarijum sa najrazličitijim vrstama riba. 

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.