UJEDINJENI ARAPSKI EMIRATI: SEDAM BISERA ARABIJSKE PUSTINJE

20. Jun 2023
Photo: Ivan Andrejić (Na slici: Abu Dabi)

Za većinu ljudi, prve asocijacije na pomen Ujedinjenih Arapskih Emirata uglavnom su iste – bogatstvo, luksuz, turizam, hedonizam, nafta i brojna arhitektonska čuda koja prkose zakonima fizike. Međutim, nisu svi emirati odeveni u glamur. U nekima od njih i dalje možete doživeti autentičnu svakodnevicu običnog arapskog sveta i osetiti svu lepotu Arabijske pustinje koja izlazi na obalu Persijskog zaliva.

Abu Dabi / Foto: Ivan Andrejić

Do sada su se svi upoznali sa Dubaijem – futurističkim gradom usred Arabijske pustinje koji već više od dve decenije privlači turiste nesvakidašnjim atrakcijama, poput najviše zgrade na svetu, ali i prelepih plaža i najeksluzivnijih hotela i šoping molova nabijenih svemogućim sadržajima. Međutim, Ujedinjeni Arapski Emirati su mnogo više od toga – obuhvataju sedam emirata udruženih u federaciju koja je postala jedna od najrazvijenijih država sveta i, osim nafte, po kojoj su poznati, sve više ulažu u nove tehnologije, transport, ali i turizam. UAE federacija nastala je 1971. godine i, pored Dubaija, čine je još i Abu Dabi, Šardža, Adžman, Um el Kuvejn i Fudžejra, kao i sedmi emirat Ras el Hajma, koji se priključio godinu dana kasnije, 1972.

Foto: Ivan Andrejić

Nekada skup malih pustinjskih naseobina razbacanih duž Persijskog zaliva, gde su se nomadi bavili stočarstvom i vađenjem bisera iz mora, danas je UAE strateški važna država kao jedan od najvećih izvoznika nafte na svetu. Ali, kako su njeni vladari na vreme postali svesni da nafta neće zauvek biti tu, poslednjih godina užurbano se radi na razvijanju ostalih grana privrede, od kojih je turizam, stvoren praktično ni iz čega, u najvećoj ekspanziji.

Iako je svaki od emirata priča za sebe, ono što im je zajedničko jeste pustinjska, odnosno suptropska klima, zbog koje bi ove destinacije trebalo izbegavati u letnjem periodu, kada su temperature od prosečnih 40 stepeni nepodnošljive čak i za lokalno stanovništvo, naviknuto na kombinaciju vrelog vazduha i velike vlage. Stoga je zima, odnosno period od novembra do aprila, mnogo bolja opcija za posetu, sa prosečnih 25 stepeni koji su idealni za pravi odmor.

Ujedinjeni Arapski Emirati danas broje nešto više od 10 miliona stanovnika, ali samo 10 odsto od tog broja odnosi se na lokalce, dok većinu čine stranci, pre svega Indijci i radna snaga iz drugih azijskih država, Bangladeša, Filipina, Pakistana, uz sve više Evropljana, pa i naših ljudi koji rade na različitim pozicijama. Osim oaza u kojima sve vrvi od života i hedonizma, većina teritorije ove zemlje prekrivena je peskom, što ograničava bogatstvo flore i faune, ali i rezultira najsavremenijim sistemima za navodnjavanje koji vodu iz Persijskog i Omanskog zaliva pretvaraju u vodu za piće.

DUBAI

Sve je počelo krajem devedesetih, kada je u Dubaiju izgrađen čuveni hotel u obliku jedra, Burdž el Arab, sinonim za luksuz i maksimalnu hotelsku kategorizaciju sa dotad nepostojećih sedam zvezdica. Nakon toga, gotovo svi svetski hotelski lanci počeli su da investiraju u ovu pustinjsku državu, otvarajući vrhunske objekte u kojima su kapaciteti od starta popunjeni ogromnim brojem turista, privučenih grandioznim atrakcijama koje su postale zaštitni znak ovog dela sveta.

Dubai / Foto: Ivan Andrejić

Jedna od njih svakako je i najviša zgrada na svetu Burdž Kalifa, paradigma ovdašnje spektakularne arhitekture koja prkosi zakonima prirode, kao i sveže otvoreni Muzej budućnosti, sedmospratnica bez stubova u obliku jajeta, koju nazivaju novim svetskim čudom.

Dubai / Foto: Ivan Andrejić

Iako su futurističke građevine, koje imaju za cilj da pomeraju granice dostignuća modernog doba, nesumnjivo doživljaj koji se ovde ne može izbeći, u Dubaiju, treba posetiti i nestvarne parkove, poput čudesne Botaničke bašte koja, sa više od 150 miliona cvetova, deluje kao scenografija iz Alise u zemlji čuda, ali i stari deo grada, gde ćete osetiti autentičnu kulturu Orijenta.

Stari deo Dubaija / Foto: Ivan Andrejić

U ovim starinskim kvartovima bićete u prilici da probate jela emiratske kuhinje koja predstavlja specifičnu fuziju klasične arapskih, ali i drugih azijskih kuhinja.

ABU DABI

Glavni grad Ujedinjenih Arapskih Emirata ima najveću površinu i najveći izvoz nafte, a poslednjih godina postaje sve veći rival Dubaiju kada je turizam u pitanju. U njemu je sedište federalne vlade koju čine vladari svakog od emirata, a važi za najsigurniji grad cele federacije budući da čak 80 odsto njegove površine osigurava policija.

Abu Dabi / Foto: Ivan Andrejić

Osim luksuznih hotela i grandioznih građevina, po kojima se takoreći takmiči sa susednim Dubaijem, u Abu Dabiju možete posetiti jednu od najlepših islamskih bogomolja na svetu – veliku džamiju šeika Zajeda koju godišnje poseti nekoliko miliona turista.

Abu Dabi / Foto: Ivan Andrejić

Odrednica za koju takođe vlada veliko interesovanje je i Ostrvo sreće, ekstravagantno uređeno parče zemlje koje je sa dva mosta povezano sa matičnim kopnom, najpoznatije po muzejima koji se na njemu nalaze – arapske verzije Luvra i Gugenhajma.

Abu Dabi / Foto: Ivan Andrejić

Među simbolima koji isijavaju sve bogatstvo Abu Dabija su i Emirat palata, koja je zapravo najluksuzniji hotel Abu Dabija, čiji je lobi otvoren za turiste, Etihad tornjevi, te predsednička palata Qasr Al Watan.

Abu Dabi / Foto: Ivan Andrejić

Tu su i prelepe plaže, ali i jedinstveni tematski parkovi, kao i mogućnost izleta do pustinje koja je po mišljenju mnogih najlepša upravo na teritoriji emirata Abu Dabi.

ŠARDŽA

Na samo 30 minuta vožnje od Dubaija, smešten je emirat koji je najpoznatiji po tradicionalnoj arapskoj arhitekturi i u kome se, kako kažu Emiraćani, odvija život običnog sveta koji se strogo drži islamskih zakona. Ovde ćete najbolje upoznati islamsku kulturu kroz velelepne džamije, među kojima se izdvaja Al Noor od belog mermera, i tradicionalne sukove.

Šardža / Foto: Ivan Andrejić

Šardža važi za kulturnu prestonicu Emirata jer se u njoj nalaze brojni muzeji i sadržaji kulturnog turizma, od kojih su najpoznatiji „Dani kulturnog nasleđa“, festival koji svake godine u Šardžu donosi tradiciju naroda iz celog sveta. U ovom emiratu imaćete jedinstvenu priliku da u Arapskom centru za divlje životinje vidite gotovo sve pustinjske životinje u svom prirodnom okruženju, od arapske antilope do pustinjskog leoparda. 

ADŽMAN

Najmanji od svih emirata, Adžman je pravi miks različitih prirodnih predela, budući da se u njemu sudaraju morska obala, pustinja i planinski masiv Hadžar u kom se nalazi impresivan kanjon Masfout sa istoimenim utvrđenim zamkom iz 19. veka na samom vrhu planine.

Adžman / Foto: Ivan Andrejić

Upravo zbog svog raznolikog pejzaža Adžman je najidealnija destinacija na arapskom poluostrvu za ljubitelje sporta i avantrure. Ovde vas čekaju savršeni uslovi za hajking i biciklizam, zatim za sve popularniji glamping ili glamurozno kampovanje, vožnju kajakom, ribolov i golf u rezervatu prirode Al Zora, kao i jahanje u rezervatu konja Ajman Sud. Međutim, i ovde se sve više ulaže u turizam – brojni hoteli koji plene raskošnim izgledom smešteni su na samoj plaži, a na tradicionalnim pijacama nude se različite skupocenosti – od ručno rađenih tepiha, do kvalitetnog zlata.

UM EL KUVEJN

Istočno od Adžmana nalazi se emirat koji je najmanje razvijen, ali i najmanje izložen glamuru modernog arapskog sveta i u kom je boravak dostupan svima, bez obzira na debljinu novčanika. To, međutim, ne znači da je ovde ponuda ili usluga lošija. Ono zbog čega je poseban jeste činjenica da u njemu još uvek možete videti kako su emirati izgledali pre rapidnog turističkog razvoja. Izolacija od ostatka luksuznog okruženja doprinela je apsolutnom očuvanju nekadašnjih zanimanja stanovništva, poput ribolova, kao i autentičnom pejzažu. Poznat je po šumama mangrova i plažama na kojima možete poitpuno besplatno uživati satima.

RAS EL HAJMA

Emirat koji se poslednji pridružio federaciji danas je mesto poznato po nepreglednim peščanim plažama, najprijatnijoj klimi u celoj zemlji, te činjenici da se njegovi najluksuzniji hoteli nalaze na međunarodnom aerodormu koji je postao popularno mesto za odmor lokalnih bogataša.

Ras el Hajma / Foto: Ivan Andrejić

Planina Hadžar koja stoji naspram njegove obale omogućila je da se u njemu razvija i avanturistički turizam koji ga izdvaja kao top destinaciju za aktivni odmor, a jedan od detalja koji privlači ovakav tip turista jeste i najduži zip lajn na svetu pod nazivom Jebel Jais Flight koji se nalazi upravo u Ras el Hajmi. Svakako ne treba propustiti posetu ovdašnjem Narodnom muzeju smeštenom u utvrđenju koje je nekada bilo rezidencija vladajuće porodice ovog emirata.

FUDŽEJRA

Zbog činjenice da izlazi na Indijski okean, ovaj emirat, smešten na krajnjem istoku UAE, važi za destinaciju koja pruža najbolje uslove za ronjenje, ali i ostale vodene sportove. Takođe, ovo je mesto i velikih plantaža urmi i nepreglednih polja pod palmama koja stoje kao potpuni kontrast neboderima Dubaija i Abu Dabija.

Fudžejra / Foto: Ivan Andrejić

Lokalno stanovništvo će vam reći da je Alah ovaj emirat blagoslovio bogatom obalom kako bi mu nadomestio odsustvo nafte. Okosnica grada je nekadašnje ribarsko selo Diba gde je pre 25 godina nikao prvi luksuzni hotel koji je do danas ostao glavna poluga budućeg modernog turizma kome se Fudžejra polako okreće.

Fudžejra / Foto: Ivan Andrejić

Za sada, ovde ćete, pre luksuza i komercijalnih sadržaja, naići na očuvane tvrđave, arheološka nalazišta, jednu od najstarijih džamija na arapskom poluostrvu napravljenu od kamenja i blata, i restorane u kojima se pripremaju jela morske verzije arapske kuhinje.

Tekst i foto: Ivan Andrejić

O AUTORU

Ivan Andejić je fotograf i bloger čije zapise i fotografije sa brojnih putovanja možete videti OVDE, a možete ga i zapratiti na Instagramu.

 

 

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.