BEČ PONOVO PONEO TITULU GRADA U KOME SU NAJBOLJI USLOVI ZA ŽIVOT

28. Jun 2022
Photo: Pixabay

Godišnju rang listu gradova najboljih za život u svetu upravo je objavila „Ekonomist intelidžens junit“ (EIU), a Globalni indeks uslova života za 2022. pokazuje neke značajne razlike u odnosu na prethodnu godinu.

EIU, koja je sestrinska organizacija magazina Ekonomist, rangirala je 173 grada širom sveta na osnovu različitih faktora, uključujući zdravstvenu zaštitu, stopu kriminala, političku stabilnost, infrastrukturu i pristup zelenim površinama.

U upravo objavljenom izveštaju, Beč koji je na njihovoj rang listi početkom 2021. godine pao na 12. mesto zato što su njegovi muzeji i restorani tokom pandemije koronavirusa bili zatvoreni, ponovo se vratio na prvo mesto, na poziciju koju je imao 2018. i 2019. godine.

„Stabilnost i dobra infrastruktura glavne su čari grada za njegove stanovnike, uz dobru zdravstvenu zaštitu i mnoštvo mogućnosti za kulturu i zabavu", navodi se u izveštaju.

Melburn je zadržao svoje mesto među prvih deset najpoželjnijih gradova za život na svetu, ali su drugi australijski gradovi koji su bili u prvih deset, kao što su Brizbejn, Adelaida i Pert pali na 27, 30. i 32. mesto.

Glavni grad Ukrajine, Kijev, ove godine nije uključen u razmatranje, s obzirom na oružani sukob sa Rusijom od kraja februara, dok su ruski gradovi Moskva i Sankt Peterburg pali na rang listi zbog „cenzure“ i uticaja zapadnih sankcija. Moskva je pala za 15 mesta, dok je Sankt Peterburg pao za 13 mesta.

Nakon austrijske prestonice slede prestonica Danske Kopenhagen i švajcarski Cirih. Drugi švajcarski grad Ženeva bio je šesti, nemački Frankfurt sedmi, a holandski Amsterdam deveti.

Ukupan indeks se zasniva na sledećim kategorijama: dostupnost robe široke potrošnje; ekonomsko okruženje; uslovi stanovanja; medicinska i zdravstvena zaštita; kvalitet životne sredine; političko i društveno okruženje; javne usluge i transport; rekreacija; škole i obrazovanje; društveno-kulturno okruženje.

Kanada je takođe dobro prošla. Kalgari je zauzeo zajedničku treću poziciju, a slede Vankuver na petom mestu i Toronto na osmom mestu.

Japanska Osaka i australijski Melburn podelili su 10. mesto. Glavni grad Francuske, Pariz, zauzeo je 19. mesto, 23 mesta više u odnosu na prošlu godinu. Glavni grad Belgije, Brisel, bio je 24, odmah iza kanadskog Montreala.

Melburn je sedam godina nosio titulu najboljeg grada za život na svetu od 2011, pre nego što ga je 2018. prestigao Beč, piše rts.rs.

Na ovogodišnjoj rang listi, glavni grad Velike Britanije London bio je 33. grad na svetu po kvalitetu života, pet mesta iza Mančestera na 28. Španska Barselona i Madrid zauzeli su 35. odnosno 43. mesto. Italijanski Milano je na 49. mestu, američki grad Njujork na 51, a kineski Peking na 71. mestu.

Glavni grad Libana, Bejrut, koji je opustošen eksplozijom u luci 2020. i koji se bori sa teškom finansijskom krizom, nije uvršten u rangiranje poslovnih destinacija.

Glavni grad ratom razorene Sirije, Damask, zadržao je svoje mesto najmanje pogodnog za život na planeti.

 

Izvor: rts.rs

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.