BELGIJA UVODI KRIVIČNO DELO EKOCIDA

08. Nov 2022
Photo: Pixabay

Kao deo napora da reformiše i pojednostavi svoj krivični zakonik, Belgija će uvesti i krivično delo ekocida. Vlada je već usvojila nacrt novog zakonika, ali se ne očekuje da će stupiti na snagu pre 2025. godine.

Ekocid je uključen u novi zakon kao posebno krivično delo. U ovom trenutku se tako tretira u jedanaest zemalja u svetu, uključujući i Francusku, Rusiju, Ukrajinu i još neke republike bivšeg SSSR.

Ekocid će biti definisan kao protivzakonito delo, koje je počinjeno sa svešću da će izazvati teške, rasprostranjene i dugotrajne štetne posledice za životnu sredinu, a počiniocu će pretiti kazna od deset do 20 godina zatvora.

Nevladine organizacije se već niz godina zalažu da ekocid bude definisan kao međunarodni zločin, kao što su to genocid, napadački rat, zločini protiv čovečnosti i ratni zločini.

Belgijska ministarka ekologije Zakia Hatabi u martu je pozvala svoje kolege iz EU da zajedno ulože napore, kako bi ekocid bio uključen i u Rimski statut Međunarodnog krivičnog suda.

„Nezavisno od međunarodne reakcije na tu inicijativu, postojala je mogućnost da se ekocid proglasi zločinom u domaćem pravu. To je sada realnost“, navela je ministarka u saopštenju.

Vlada Belgije odlučila je i da ubistvo žena ili devojčica zbog njihove rodne pripadnosti ubuduće bude tretirano kao posebno krivično delo. Novi krivični zakonik uključivaće i delo podstrekavanja na samoubistvo, prenosi bizlife.rs.

 

Izvor: bizlife.rs

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.