BRITANSKI PABOVI I RESTORANI SKRAĆUJU RADNO VREME ZBOG TROŠKOVA ENERGIJE

15. Nov 2022
Photo: Pixabay

Više od petine britanskih pabova, restorana i kafića skratilo je radno vreme zadnja tri meseca, kako bi smanjili troškove za energiju.

Analiza britanskog zavoda za nacionalnu statistiku ONS-a je pokazala da su kompanije koje nude hranu i piće više nego u drugim sektorima skratile radno vreme kako bi se nosile s ogromnim povećanjem računa za energiju.

Statistička agencija otkriva da je 21 posto kompanija u uslužnom sektoru zbog toga skratilo radno vreme, čak i nakon što su nastavile da rade isti broj dana.

Takođe, šest posto kompanija u tom sektoru navodi da su tokom zadnja tri meseca rad skratili za dva ili više dana u nedelji. Te kompanije najviše ističu da ih u novembru u najvećoj meri plaše cene energije, iako su i usluge smeštaja vrlo blizu tome.

U celoj toj industriji 22 posto kompanija ističe cene energije u novembru kao uzrok glavne zabrinutosti. No to je odraz tek manjeg pada, jer je vlada u septembru obećala subvencije za poslovne račune za energiju.

Ugostiteljske kompanije, koje se bave hranom i pićem, bile su pod posebno oštrim pritiskom viših računa, pri čemu je 58 posto kompanija izrazilo da su im cene energenata glavna briga, što je skok u odnosu na 39 posto u mesecu ranije. Zbog toga dve od pet kompanija sektora, njih 41 posto, očekuje povećanje cena u novembru.

U međuvremenu je 36 posto kompanija koje se bave pružanjem usluga smeštaja na putu da poveća svoje cene, prenosi seebiz.eu.

 

Izvor: seebiz.eu

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.