CHRISTOFLE: KRALJEVSKA TRADICIJA U INOVATIVNOJ INTERPRETACIJI

26. May 2023
Photo: Sun, Moon & Stars

U prethodnim vekovima nije postojao dvor ili palata koji nisu bili opremljeni srebrnim predmetima izrađenim u manufakturi znamenitog francuskog proizvođača Christofle. Od osnivanja kompanije, 1830. godine, do danas, Christofle se nametnuo kao vodeći evropski proizvođač luksuzne srebrnine koji je u svom razvoju uvek gledao napred, rukovođen kombinacijom tehnološkog i estetskog istraživanja i profesionalnog napretka.

Foto: Sun, Moon & Stars

Osnivač kompanije, Čarls Kristofl, napustio je 1842. godine posao juvelira da bi osnovao prvu fabriku za proizvodnju srebrnog i posrebrenog pribora za ručavanje kao i stonog kuhinjskog posuđa. Visoka reputacija omogućila mu je da ubrzo postane zvaničan proizvođač za kralja Luja Filipa i cara Napoleona Trećeg Bonaparte. Godine 1850. Napoleon Bonaparta poručio je za Jelisejsku palatu pozlaćeni escajg, i od tada kompanija Christofle počinje da isporučuje svoje proizvode uglednim klijentima onog doba, kao što su carske porodice Nemačke, Austrougarske, Rusije, Meksika, Otomanske imperije…

Foto: Sun, Moon & Stars

Poslednji srpski kralj iz dinastije Obrenović, Aleksandar, 1903. godine poslao je kompaniji Christofle zahtev za izradu escajga i nekoliko srebrnih dekorativnih predmeta u stilu Luja 16. iz kolekcije Perles, ali do realizacije porudžbine nikada nije došlo zbog Majskog prevrata.  

Foto: Sun, Moon & Stars

Savremena dinamika življenja, novi trendovi i potrebe, uticali su na redefinisanje ciljeva kompanije. Današnje kolekcije predstavljaju varijaciju stilova i formi koje prate raspoloženje i instinkte modernih konzumenata, nudeći obilje kontrasta: od čistog klasicizma do urbanog dizajna pretočenog u srebro, koji zadovoljava i estetsku, ali i upotrebnu funkciju svakog domaćinstva.

Foto: Sun, Moon & Stars

U prethodnom periodu, umetnički pečat utiskivan je u kreacije na srebru saradnjom sa čuvenim Đoom Pontijem, Linom Sabatinijem, Kristijanom Lakroa, Adamom Tihanijem i drugim kreativnim magovima dizajna. Savremene kolekcije nose prepoznatljive elemente ostvarene imaginacije Karima Rašida, Ora Ita, Tonija Grila, Andree Putman, Marsela Vandersa, kao i mladih dizajnera umetničkog studija Christofle fabrike.

Christofle Mood / Foto: Sun, Moon & Stars

Iako nikada više postavka trpeze neće biti tako ekskluzivna kao u 19. veku, unapređeni stil i osobeni ukus modernog doba donose nove trendove, simplifikaciju u prezentaciji stola, potpuno minimalizujući forme, svodeći ih na geometrijske i ortogonalne oblike korišćenjem svetlosti i senke kojima se postiže racionalni efekat. Danas su Christofle proizvodi dinamičan, poželjan i prepoznatljiv segment postavke stola, a pojedini komadi, poput Mood escajga, postali su megapopularne ikone stila.

Foto: Sun, Moon & Stars

Besprekorno ergonomski oblikovan pribor za ručavanje Mood, posrebren, u srebru, pozlati ili zlatu, smešten u savršeno dizajniranu jajoliku posudu, izuzetno praktičnu i dekorativnu, magično privlači porodicu da se okupi oko stola. Ukoliko ga nakon upotrebe odložimo na policu ili vitrine u dnevnom boravku, dobijamo izuzetno skulpturalno umetničko delo koje ukrašava naš životni prostor. Ovaj vodeći svetski proizvođač ekskluzivnih predmeta od srebra vrhunskog kvaliteta i prepoznatljivog dizajna, transformisao je jednostavan čin obedovanja u veličanstvenu ceremoniju potpunog uživanja i postao neodvojivi deo naše porodične oaze hedonizma.

Izuzetne kolekcije predmeta za opremanje domaćinstva prepoznatljivo su obeležje multibrend koncepta Sun, Moon & Stars. Od sada, pored poznate adrese u Nušićevoj 25, proizvode čuvenih brendova možete pronaći i u novoj prodavnici u TC Galerija.

Tekst: Natalia Drobnjaković

Foto: Sun, Moon & Stars

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.