OKTOBARSKI SALON OD 20. OKTOBRA DO 4. DECEMBRA U BEOGRADU

17. Oct 2022
Photo: kcb.org.rs

Oktobarski salon, 59. po redu, održaće se od 20. oktobra do 4. decembra, najavio je jedan od organizatora beogradskog bijenala Kulturni centar Beograda. Svečano otvaranje zakazano je za 21 čas i održaće se u novom salonu Muzeja grada Beograda u Bulevaru kralja Aleksandra 30.

Ulaz u sve izložbene prostore je besplatan, a ulaz u Narodni muzej Srbije je besplatan nedeljom. Svi izložbeni prostori 20. oktobra biće otvoreni od 18, a u dane otvaranja 20, 21. i 22. oktobra prostori će raditi do 22 časa.

„Na osnovu odluke odbora Oktobarskog salona, uloga umetničkog direktora 59. Oktobarskog salona dodeljena je Kulturnom centru Beograda, odnosno njegovoj pomoćnici direktora za program KCB-a Zorani Đaković Miniti. Programski fokus odbor Oktobarskog salona usmerio je na preispitivanje nasleđa ove najznačajnije manifestacije u oblasti likovne umetnosti u Srbiji“, saopšteno je iz Grada Beograda.

Vraćajući datum otvaranja na prvobitni 20. oktobar, 59. Oktobarski salon biće otvoren u više izlagačkih prostora i pratiće ga intenzivni program tokom prva tri dana, ali i tokom celog trajanja izložbe, s obzirom na to da će se nakon 20. oktobra sukcesivno otvarati izložbeni prostori 27. oktobra, 29. oktobra, 3. novembra i 24. novembra. U nizu galerijskih, javnih i medijskih prostora učestvovaće oko 50 umetnica, umetnika i kolektiva, uglavnom iz Srbije, ali i iz okolnih zemalja i inostranstva, koji su uvršteni u izložbu po pozivu.

Različite teme koje preispituju predstavljeni radovi akcenat stavljaju na promišljanje o mogućim prostorima za bolji zajednički život. Izdvajaju se tri radna procesa na kojima je rađeno uporedo sa pripremama na izložbi: izložbena i programska celina „Umetnica/umetnik u fokusu“, rad na arhivi Oktobarskog salona i otvaranje prostora za saradnje, relevantne za izložbu savremene umetnosti.

Izložbena mesta 59. Oktobarskog salona su: Kulturni centar Beograda, Paviljon na Cvetnom trgu, Salon Muzeja grada Beograda, Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“, Legat Vojislava M. Jovanovića Maramboa, Klub RTS, Art Hub Kula, Fakultet dramskih umetnosti, Narodni muzej u Beogradu, Salon Muzeja savremene umetnosti Beograd, Galerija Biblioteke grada Beograda, kao i nekoliko javnih prostora.

Oktobarski salon je reprezentativna međunarodna manifestacija iz oblasti vizuelnih umetnosti, čiji je osnivač i pokrovitelj Grad Beograd. Osnovan 1960. godine kao godišnja smotra značajnih ostvarenja umetnika Srbije, tokom svoje istorije Salon je menjao koncepciju i oblike organizovanja. Najnovije promene uključuju međunarodni karakter od 2004. godine, na inicijativu dugogodišnjeg organizatora Kulturnog centra Beograda, a odlukom osnivača, dok je 2014. godine odlukom Grada Beograda Oktobarski salon postao bijenalna manifestacija.

Cilj manifestacije jeste predstavljanje najznačajnijih novih ostvarenja i umetnički dijalog domaćih i inostranih autora u oblasti vizuelnih umetnosti.

 

Izvor: beograd.rs

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.