PROMUĆKAN, NE PROMEŠAN

30. Dec 2021

Tri mere džina, jedna mera vodke i pola mere aromatizovanog vina Lillet Blanc (nekad se originalno zvalo Kina Lillet), uz dodatak oljuštene kore limuna ili maslinki. Promućkano, ne promešano, naravno, dok ne postane ledeno. To je originalni recept za Vesper martini, omiljeni koktel Džejmsa Bonda koji je ovo piće nebrojeno puta naručio u svojim filmovima.

RIEDEL VINUM, SUN, MOON & STARS

Izvorno, martini je koktel koji se pravi od džina i vermuta i koji je nastao krajem 19. veka u Americi. Za vreme prohibicije postao je veoma popularan u ilegalnim klubovima gde se krišom služio alkohol, jer se brzo pravio, a i džin je bio dostupan. Legenda kaže da je u isto vreme nastala i čuvena čaša za martini, u obliku slova Y, zato što je, navodno, preko njenog širokog oboda bilo lako prosuti piće u slučaju policijskog prepada. Ipak, istorija demantuje ovu legendu i kaže da se ikonična čaša za martini prvi put pojavila na Pariskoj izložbi 1925. i to kao modernistička verzija čaše za šampanjac.

CHRISTOFLE GRAPHIC, SUN, MOON & STARS

Vremenom, Y čaša postala je sinonim upravo za martini, ne toliko zbog svoje geometrijske estetike, koliko zbog funkcionalnosti: dugačka nogica, za koju se čaša drži, sprečava da se koktel zagreva od dodira ruku, široki obod doprinosi da džin što više otpusti svoju aromu, dok kupasta struktura čaše pomaže da maslinke u njoj stoje uspravno. I čaša i koktel ušli su od 40-ih godina 20. veka u muške klubove kao statusni ritual moćnih muškaraca koji uživaju u dobrom ukusu i luksuzu sa stilom. Vinston Čerčil, Franklin Ruzvelt, Ernest Hemignvej, Klark Gejbl, Ijan Fleming, Džon Rokfeler, Džimi Karter, samo su neke od poznatih ličnosti koje su doprinele da martini i čaša za martini postanu prestižni simbol uspeha i rafiniranog ukusa.   

Tekst; ANA KRALJ

Foto: SUN, MOON & STARS

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.