REPLIKE KRUNA CARA DUŠANA, KRALJA MILUTINA I DESPOTA STEFANA

15. Jan 2023
Photo: Prinstcreen Facebook / Istorijski muzej Srbije

Buduća stalna postavka Istorijskog muzeja Srbije od nedavno je bogatija za tri vrhunske replike kruna srednjevekovnih srpski vladara – cara Dušana, kralja Milutina i despota Stefana Lazarevića.

Autor rekonstrukcije kruna je filigranista Goran Ristović Pokimica.

Replika krune despota Stefana / Printscreen Facebook / Istorijski muzej Srbije

Rekonstrukcija krune despota Stefana Lazarevića urađena je na osnovu freske iz manastira Manasija, a za njenu izradu korišćeno je pozlaćeno srebro, opsidijan, turmalin, akvamarin, granat, ametist, uzgajani rubini i safiri i slatkovodni biseri.

Replika krune kralja Milutina / Printscreen Facebook / Istroijski muzej Srbije

Replika krune kralja Milutina izrađena je na osnovu freske u Kraljevoj crkvi u manastiru Studenica, a od materijala su korišćeni pozlaćeno srebro, rubini, safiri, ametist, lapis lazuli i biseri.

Replika krune cara Dušana napravljena ne osnovu izgleda krune na fresci ovog srpskog vladara u Manastiru Lesnovo (Republika Severna Makedonija). Replika krune cara Dušana je teška 1694,81 grama, ima 14 uzgajanih rubina, 14 uzgajanih safira, 16 duguljastih rubina, 16 lapis lazulija, 12 ametista i 304 slatkovodna bisera.

Replika krune cara Dušana / Printscreen Faebook / Istorijski muzej Srbije

Razlika između originalne i replike krune je u metalu koji je korišćen za njenu izradu. Dok je originalna kruna skoro sigurno bila napravljena od zlata, replika je napravljena od pozlaćenog srebra.

Projektom Istorijskog muzeja Srbije planirana je izrada više od 20 replika kruna srpskih srednjevekovnih vladara i vladarki. Svi predmeti izrađeni u tom projektu biće izloženi u centralnom holu nove zgrade Istorijskog muzeja Srbije – nekadašnjoj Glavnoj železničkoj stanici u Beogradu izgrađenoj 1884. godine. Svečano otvaranje nove zgrade Istorijskog muzeja Srbij planirano je za kraj 2023. godine.

Tekst: Ana Kralj

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.