TOP 10 ZEMALJA U KOJE ĆE SE SELITI MILIONERI U 2022. GODINI

15. Jun 2022
Photo: Pixabay (Dubai)

Konsultantska kompanija Henley and Partners objavila je izveštaj Henley Global Citizens Report sa prognozama koje pokazuju da će prvih 10 zemalja u smislu neto priliva pojedinaca s visokim nivoom bogatstva u 2022. biti UAE, Australija, Singapur, Izrael, Švajcarska, SAD, Portugal, Grčka, Kanada i Novi Zeland. Takođe se očekuje da će se veliki broj milionera ove godine preseliti i na Maltu, Mauricijus i Monako. S druge strane, 10 zemalja u kojima se predviđa najveći neto odliv su Rusija, Kina, Indija, Hong Kong, Ukrajina, Brazil, Velika Britanija, Meksiko, Saudijska Arabija i Indonezija.

Malteško izdanje Independenta piše da je kompanija Henley & Partners glavni zagovornik i koncesionar za kontroverznu „šemu zlatnih pasoša“ Malte.

Sličan aranžman imaju i u Crnoj Gori, koja je najavila da će program ekonomskog državljanstva, pod pritiskom EU, ukinuti do kraja godine.

Inače, kroz ovaj program je više od 400 stranaca dobilo državljanstvo na osnovu investicija, a većinu čine ruski državljani, piše investitor.me.

I Malta je, inače članica EU, trenutno podvrgnuta evropskim merama zbog ovog programa, iako ga lokalna vlada i dalje brani, govoreći da je pitanje dodele državljanstva u nacionalnoj nadležnosti.

Henley and Partners je saopštio da je „cunami“ privatnog kapitala napustio Rusiju i Ukrajinu, nakon invazije u februaru.

Istraga o šemi pod naslovom The Passport Papers razotkrila je kako su podnosioci zahteva za „zlatne pasoše“ koristili privatne veze kako bi dobili državljanstvo, često podnoseći sumnjive dokumente kako bi ispunili uslove.

„Kao što se i očekivalo, Rusija je pretrpela najveću emigraciju milionera u poslednjih šest meseci, s predviđanjem neto odliva od 15.000 do kraja 2022., više nego pre pandemije“, saopštilaje kompanija.

Takođe je zabeležen porast broja milionera koji napuštaju Ukrajinu zbog rata, stoji u izveštaju, a predviđa se da će Ukrajina pretrpeti najveći neto gubitak u istoriji zemlje – odliv 2.800 milionera.

 

Izvor: investitor.me

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.