U NEMAČKOJ KRENULI PRVI PUTNIČKI VOZOVI NA VODONIK

26. Aug 2022
Photo: industryweek.com

U jeku velike energetske krize, koja će prave zube pokazati ove jeseni, Nemačka sada može da se pohvali prvim putničkim vozom koji se kreće isključivo na vodonik.

Vozovi pod nazivom Coradia iLint, koje je izradila kompanija Alstom, prevoze putnike prugom u Donjoj Saksoniji. Jedine emisije su para i kondenzovana voda, a Alstom napominje da voz radi i uz nizak nivo buke, prenosi SeeBiz.

Ove nedelje je počelo pet vozova sa radom, a u sledećim mesecima biće ih dodato još devet, kako bi se zamenilo 15 dizel vozova na regionalnoj liniji. Iz Alstoma ističu da Coradia iLint ima domet od 1.000 kilometara, što znači da može ceo dan da vozi na liniji koristeći jedan rezervoar vodonika. Na ruti između Kuksavena, Bremerhavena, Bremerverdea i Bukstehudea postavljena je stanica za punjenje vodonikom.

Alstom, koji je započeo s testiranjem vozova 2018. godine, ima ugovore za Coradia iLint na drugim lokacijama, uključujući 27 vozova na području Frankfurta, a druga dva ugovora su za regije u Italiji i Francuskoj.

Iz kompanije napominju da će se, uprkos insistiranju na elektrifikaciji u nekim zemljama, veliki deo evropske železničke mreže dugoročno oslanjati na vozove koji nisu elektrifikovani.

Iako će biti potrebno neko vreme da se železnička mreža kontinenta u potpunosti prebaci na zelenu energiju (pod pretpostavkom da se potpuna tranzicija dogodi u nekom trenutku), puštanje u promet vozova na vodonik je pozitivan korak prema napred.

 

Izvor: seebiz.eu

2022. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.