NESTLÉ NEDELJA SADNJE: 400 STABALA ZA KOMPLEKSE TENISKIH TERENA

17. Dec 2022
Photo: Nestlé Srbija

Tokom Nestlé nedelje sadnje, u saradnji sa JP „Srbijašume“, širom Beograda biće sprovedena akcija sadnje, u okviru koje će mladi sportisti u kompleksima teniskih klubova posaditi blizu 400 stabala Pančićeve omorike, crnog bora, tuje smaragd, tise, breze, japanske crne šljive, lovor višnje, lavande, hibiskusa i drugih vrsta drveća.

Nestlé nedelja sadnje u teniskim klubovima započela je u subotu, u prisustvu Milana Slavkovića, predsednika Teniskog saveza Beograda, Novice Todosijevića, samostalnog stručnog savetnika Sekretarijata za sport i omladinu Grada Beograda i tenisera Igora Banićevića, dok je više od 50 malih tenisera i školske dece iz novobeogradskih osnovnih škola učestvovalo u sadnji različitih biljnih kultura.

Krajem prošle godine zaposleni u kompaniji Nestlé Srbija posadili su 225 Pančićevih omorika duž celog Bulevara Milutina Milankovića, a ove godine otišlo se korak dalje: spojeni su priroda, sport i deca.

„Da li ste znali da samo jedno stablo godišnje proizvodi dovoljno kiseonika za dva odrasla čoveka, apsorbujući u isto vreme ugljen-dioksid, a da njegova krošnja fizički zadržava štetne PM čestice – finu prašinu koja nastaje nepotpunim sagorevanjem fosilnih goriva? Urbane sredine naročito su ugrožene, te ozelenjavanje istih znači obezbeđivanje čistijeg vazduha, naročito važnog za decu koja sportske aktivnosti često upražnjavaju na otvorenom prostoru. Ovakvim akcijama čuvamo planetu i ulažemo u naše mlade teniske nade“, istakla je Marjana Davidović, generalna direktorka kompanije Nestlé za Srbiju, Crnu Goru i Severnu Makedoniju.

Kao i prošle godine, i ovoga puta akciju ozelenjavanja pozdravili su čelnici Grada Beograda.

„Ovo je za Beogarad i Beograđane velika stvar koju mi iz Sekretarijata za sport i omladinu podržavamo. Već godinama uspešno sarađujemo sa Teniskim savezom Beograda i raduje nas što će zahvaljujući ovoj inicijativi mladi teniseri dobiti mogućnost da omiljeni sport treniraju u zdravijem okruženju. Velike kompanije kao što je Nestlé sve više pokazuju i veliku odgovornost kada je u pitanju zajednica u kojoj posluju i želimo da apelujemo i na druge da uzmu učešće u ovakvim i sličnim akcijama“, rekao je Novica Todosijević, samostalni stručni savetnik Sekretarijata za sport i omladinu Grada Beograda.

„Kada bi svaki stanovnik naše prestonice zasadio samo po jedno drvo, to bi potencijalno značilo prosečnu godišnju filtraciju više od 100.000 tona prašine, apsorpciju više od 50.000 tona ugljen-dioksida i emisiju više od 38.000 tona kiseonika. Upravo zato je Nedelja sadnje od velikog značaja za pročišćenje vazduha i stvaranje novih mikro-zelenih oaza u Beogradu“, naglasila je Adiba Džudović iz JP „Srbijašume“.

Nestlé je samo od 2021. godine obezbedio 25 miliona sadnica u okviru svog globalnog programa koji sprovodi za bolji život lokalnih zajednica i očuvanje planete. Cilj je da u područjima odakle nabavlja sastojke do 2030. godine posadi 200 miliona stabala i na taj način doprinese eliminaciji 9,3 miliona tona ugljen-dioksida iz atmosfere. Pošumljavanje je takođe deo globalnog programa regenerativne poljoprivrede, koji Nestlé sprovodi i u Srbiji sa lokalnim dobavljačima povrća, za zdraviju životnu sredinu i bolji kvalitet sastojaka.

Po uspešnom završetku beogradske nedelje sadnje, mladi teniseri dobijaju nekoliko stotina „saveznika“ koji će iz njihovog neposrednog okruženja uklanjati ugljen-dioksid i štetne čestice, a prebacivanje loptica preko mreže učiniti ne samo zabavnim, nego i zdravijim.

 

Izvor: Nestlé Srbija

Foto: Nestlé Srbija

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.