BEČ DOBIJA MODERNO STAMBENO NASELJE KOJE SAMOSTALNO PROIZVODI ENERGIJU

23. Sep 2022
Photo: treberspurg.com

Nakon dve godine planiranja, položen je kamen temeljac za novi stambeni projekat u 22. bečkom okrugu Donaustadt. Projekat je inovativan primer za priuštivo stanovanje s visokim kvalitetom življenja, koji će se realizovati na velikom zemljištu u blizini autobuskih stanica i stanica podzemne železnice, ali i obrazovnih ustanova, te rekreacijskih zona. Projekat obuhvata desetak zgrada sa 557 subvencionisanih stanova, 31 poslovnim prostorom, dečjim vrtićem, zdravstvenom ustanovom i zelenim površinama za druženje i igru.

Stambeni kompleks, koji nosi naziv Campo Breitenlee, inovativan je energetski koncept koji energiju proizvodi isključivo iz obnovljivih izvora. Energija će se proizvoditi lokalno i to u većem opsegu na godišnjem nivou nego što će se moći potrošiti. Emisije CO2 bit će svedene na nulu. To će se omogućiti dubinskim bušenjem, termičkim aktiviranjem građevinske konstrukcije, bunarima, visokodelotvornim toplotnim pumpama i fotonaponskim sistemom. Ovojnice zgrada smanjiće potrebu za energijom i stvoriti ugodan, prirodno klimatizovan unutrašnji prostor. Kako je istakao član bečkog ministarstva za klimu Jürgen Czernohorszky, Grad Beč je poslednjih nekoliko godina preduzeo važne korake u smeru ekološki prihvatljive snabdevenosti energijom, a novi je projekat veliki doprinos budućnosti bez fosilnih goriva.

Ozelenjavanje fasada i krovova, kao i sadnja travnjaka, gredica i voćki, obezbediće prirodno hlađenje i ugodnu mikroklimu. Tako će se u središtu kompleksa nalaziti i park s klupama i mestima za druženje, a stanovnici će imati prilike da se bave urbanim vrtlarstvom. Zgrade će imati zajedničke i multifunkcionalne prostore s kantinama. Naselje će raspolagati dečjim i sportskim igralištima. Poseban fokus stavljen je i na međugeneracijsku solidarnost i dobrosusedske odnose.

Koncept bi trebalo da bude realizovan tokom 2024.godine.

 

Izvor: seebiz.eu

Foto: treberspurg.com

2022. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.