CTP: INDUSTRIJSKI PARKOVI NAJVIŠEG STANDARDA

30. Jun 2022
Photo: CTP (CTPark Belgrade North)

Holandska firma  CTP Invest vodeći je vlasnik i operator poslovno-industrijskih parkova u Centralno-Istočnoj Evropi. Portfolio kompanije obuhvata više od 9 miliona kvadrata poslovno-industrijskog prostora u 7 zemalja širom CEE, u kojima se nalazi preko 700 renomiranih klijenata iz raznih industrija, kao što su Continental, BMTS, Yanfeng, Tehnomanija, Nidec, Dijamant, Lidl, Mercata, IBM, Oracle, Bridgestone, Honeywell, Lufthansa, Pepsico, Tehnomanija itd.

Od početka poslovanja u Srbiji u septembru 2017. godine, CTP je pokrenuo brojne projekte i trenutno u svom portfoliju poseduje 8 objekata, ukupne površine od 180.000 m2. Ostali objekti su ili u izgradnji ili u fazi projektovanja, čime će ukupna površina preći 600.000 m2, što kompaniju čini liderom na tržištu industrijskih nekretnina u Srbiji sa preko 65% tržišnog udela i indeksom zauzetosti prostora od 98%.

CTPark Belgrade West SIM1 i SIM2

CTPARK BEOGRAD SEVER

Nameravajući da izgradi jedan od najvećih industrijskih parkova u Srbiji, CTP Invest je 2019. godine kupio 15,3 hektara zemljišta, koje je postalo CTPark Beograd Sever. Izgradnja prvog objekta u okviru industrijskog parka završena je u decembru 2020, kada se prvi zakupac, Tehnomanija, uselio i iznajmio čitav objekat.

Krajem 2020. CTP je i preuzeo zgradu Eyemaxx Beta od 30.000 m2, zajedno sa dodatnih 34.000 m2 zemljišta, koje ima potencijal za izgradnju 15.000 m2. CTP trenutno završava izgradnju objekta NBC3, koji će tržištu odmah ponuditi dodatnih 25.000 m2 vrhunskog prostora A klase. Završetak objekta NBC3 planiran je za avgust 2022. godine, kada se očekuje predaja prostora prvim zakupcima, Galeriji Podova i Intereuropa.

Glavna karakteristika CTParka Beograd Sever , pored kvaliteta, je i odlična lokacija. Park je strateški pozicioniran između dva najveća grada u Srbiji, Beograda i Novog Sada, odmah pored autoputa A1 (E75). Lokacija pored raskrsnice Novi Banovci omogućava lak pristup autoputevima, što je od velikog značaja za buduće investitore. Takođe, važna prednost je odlična povezanost sa Novim Sadom, Beogradom i Nišem, kao i sa Zagrebom, Budimpeštom, Temišvarom, Solunom, Sofijom i drugim gradovima.

Savremeni prostor i odlična pozicija CTParka Beograd Sever pogodni su za first-mile logistiku (isporuku robe prodavcu ili distributeru) i proizvodnju. Udaljenost od centra Beograda je svega 20 km, a blizina Novog Sada, Inđije, Batajnice, Stare Pazove i okolnih mesta posebna je prednost, zahvaljujući lako dostupnoj radnoj snazi. Područje koje pokriva 2,5 miliona ljudi može se proputovati za samo 40 minuta vožnje.

ŠIMANOVCI I KRAGUJEVAC

Pored CTParka Beograd Sever, u julu 2019, CTP Invest izgradio je objekat od 14.000 m2 (SIM1), kao dodatak u okviru CTPark Beograd Zapad u Šimanovcima. Investicija od pet miliona evra završena je u najkraćem mogućem roku, a objekat je u potpunosti iznajmljen klijentima SIKA i Emmezeta. U okviru CTParka Beograd Zapad, CTP poseduje još jedan objekat (SIM2), kojim upravlja renomirana kompanija Phoenix Pharma.

CTPark Belgrade West - SIm4 i SIM5

U septembru 2022. CTP završava sa izgradnjom još dva objekta u okviru CTPark Beograd Zapad – objekte SIM4 i SIM5 – ukupne površine 35.000 m2, od čega je 20.000 m2 namanjeno za kompaniju Bosch.

Izvan Beograda, CTP je trenutno aktivan u drugim gradovima u Srbiji. U 2019. godini kompanija je izgradila objekat od 25.000 m2-KRG1-u okviru CTParka Kragujevac, koji se nalazi severno od Kragujevca, na glavnoj ruti sever-jug koja povezuje Srbiju sa severnom Evropom. Izgradnja i isporuka ovog objekta završeni su u najkraćem mogućem roku. U januaru 2019. godine kupljeno je zemljište s ciljem daljeg razvoja objekta, a zakupac Yanfeng Automotive Interiors ušao je u novi prostor i započeo proizvodnju već u novembru. Yanfeng Automotive Interiors je svetski lider u proizvodnji automobilskih enterijera. Fabrika u Kragujevcu je prva fabrika kompanije u Srbiji i to je pogon namenjen za 800 zaposlenih. Pored Yanfeng Automotive Interiors, u okviru objekta, još jedno odeljenje Yanfenga – Yanfeng Safety Sistems – iznajmljuje površinu od 5.000 m2.

CTPark Kragujevac KRG1

U julu 2020. CTP je započeo izgradnju novog objekta od 30.000 m2 (KRG2) u okviru CTParka Kragujevac za kompaniju Yanfeng Seating. Zgrada je i otvorila vrata za 300 zaposlenih u maju 2021.Pored ovog, krajem 2021, kompanija je akviziriala dodatnih pet hektara zemlje sa potencijalom da se površina Parka proširi na 80.000 m2.

 

CTPark Kragujevac KRG2

NOVI SAD

U Novom Sadu, koji se smatra jednim od najvećih istraživačkih i obrazovnih centara u Centralnoj i Istočnoj Evropi, CTP je uspešno završio izgradnju svog prvog objekta u okviru CTParka Novi Sad – NVS1. Pogon je jedna od najsavremenijih fabrika u Srbiji. Godine 2020. prvi zakupac, BMTS Technology (Bosch Mahle Turbo Sistems), ušao je u prostor i započeo svoju proizvodnju. BMTS Technology jedan je od vodećih proizvođača turbocpunjača u svetu.

CTPark Novi Sad

Osim BMTS-a, svetski poznata kompanija Continental preselila se u NVS1 pogon u aprilu 2021. Continental će razvijati naprednu elektroniku za automobilsku industriju, a veliki broj inženjera radi u samom objektu.

Do jeseni ove godine, CTP će predati objekat proizvodnog pogona za japanskog giganta – Nidec Corporation od 25.000 m2 prostora i mogućnošću proširenja na 60.000 m2. Uz to, tokom leta počinje i izgradnju dodatnih 40.000 m2 za kompaniju Elesys, članicu Nidec korporacije.

 

CTPARK BELGRADE CITY

U januaru 2021. godine, CTP je kupio 27,5 hektara zemljišta za razvoj CTParka Belgrade City, povtšine 130.000 m2, koji će postati najveći logističko-tehnološki objekat u Srbiji. Novi CTPark biće strateški lociran 6 km od centra Beograda, 2 km od Novog Beograda i 5 km od Aerodroma Beograd.

Tehnomanija, vodeći lanac potrošačke elektronike u maloprodaji i e-trgovini i dugogodišnji zakupac CTP-a u CTParku Beograd Sever, unapred je iznajmila 60.000 m2 u novom parku. CTP počinje izgradnju sledeće godine, a primopredaja je zakazana za treći kvartal 2023.

 

BREEAM SERTIFIKAT

CTP je trenutno jedina kompanija u Srbiji i Centralnoj i Istočnoj Evropi koja je celokupni svoj portfolio sertifikovala BREEAM-om, i to sa visokim ocenama energetske efikasnosti, a sertifikovaće i sve buduće objekte koje se budu razvijali.

BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology) je jedan od najvažnijih sistema rangiranja za zelene zgrade koji je uspostavljen još 1990. godine u Velikoj Britaniji. Međutim, BREEAM standard je tokom godina proširen, tako da se primenjuje u Severnoj i Južnoj Americi, Aziji, Evropi, Australiji i delom u Africi.

BREEAM sistem rangiranja koristi priznata i utvrđena merila za procenu tehničkih karakteristika, dizajna, izgradnje i upotrebe građevine. Merila uključuju aspekte energije, korišćenja voda, unutrašnje sredine, zagađenja, transporta, materijala, otpada, ekologije i procesa upravljanja.

Svi objekti kompanije CTP Invest koji su konkurisali za BREEAM sertifikat, bili su ocenjivani za energiju (potrošnju energije i emisiju ugljen dioksida), upravljanje, zdravlje i unutrašnjost (buka, svetlost, unutrašnji parametri koji utiču na kvalitet života), transport (emisija ugljen dioksida), vodu (njena potrošnja i efikasnost), materijale (uticaj građevinskih materijala na okolinu, emisija ugljen dioksida, njihov vek trajanja), otpad (minimalizacija otpada, efikasnost u korišćenju resursa tokom gradnje), namenu zemljišta, zagađenje (uticaj na okolinu), ekologiju (unapređenje lokacije, ekološka vrednost).

Iz komapnije CTP poručuju da njihovi klijenti, odnosno zakupci, zahtevaju efikasnije i održivije objekte, pogotovo u periodima kad cena energije raste, te da je dužnost CTP-a da implementira programe za smanjenje potrošnje energije, unapređenje tehnologije, poboljšanje građevinskih standarda najnovijim tehnologijama energetske efikasnosti, ulaganje u zelenilo u CTParkovima, kao i ulaganje u tehnologije koje povećavaju efikasnost objekata. Ovim korakom CTP želi da dodatno potvrdi svoju orijentaciju da gradi zelene i ekološki održive objekte, što je izuzetno važno za budućnost, kako izgradnje tako i životne sredine.

DUGOROČNA PARTNERSTVA SA MALIM I VELIKIM KOMPANIJAMA

 Iz kompanije ističu da su otvoreni za saradnju sa malim i velikim domaćim kompanijama i stranim partnerima i da kompanija ima dugoročne planove u Srbiji i veliki interes za dalja ulaganja.

„Sa našim klijentima stvaramo dugoročna partnerstva. Ne gradimo samo objekte, već i partnerstva i isporučujemo poslovno pametna rešenja koja ne služe samo potrebama naših klijenata, već i potrebama njihovih zaposlenih, kao i potrebama lokalnih zajednica. Zadovoljstvo naših partnera najbolje pokazuje podatak da 80% novih zakupa dolazi od postojećih klijenata”, kažu u kompaniji.

Tekst i foto: CTP

Kontakt:

CTP Invest

Starine Novaka 23, 11000 Beograd

www.ctp.eu/rs/ 

jovan.dobric@ctp.eu

+381 66 88 89 563

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.