DELTA REAL ESTATE PRIMENILA INOVATIVNU MEMORY STEEL TEHNOLOGIJU NA REKONSTRUKCIJI SAVA CENTRA

17. Jul 2023
Photo: Delta Real Estate

Kompanija Delta Real Estate primenila je okviru projekta rekonstrukcije Sava Centra još jedno inovativno tehnološko rešenje koje do sada nije realizovano u Srbiji i u ovom delu Evrope. Reč je o tehnologiji Memory Steel koja je do sada korišćena u svega nekoliko zemalja: Švajcarskoj, Austriji, Holandiji, Češkoj i sada kod nas u Srbiji.

Foto: Delta Real Estate

U saradnji sa Fiber Plus – projektantom i specijalizovanim izvođačem projekta ojačanja i Sika kompanijom – liderom u proizvodnji specijalnih materijala u građevinarskoj industriji, pomenuta tehnologija zvanično je prvi put korišćena u četvrtak 13. jula na sanaciji grede na gradilištu Sava Centra.

„Tokom izgradnje Sava Centra, pre gotovo 50 godina, primenjene su najnovije inovativne tehnološke metode. Postavljeni kriterijumi na objektu u skladu su sa našom politikom poslovanja, a posebno inovativan pristup u saniranju greda je za nas poštovanje prema spomeniku kulture na čijem obnavljanju radimo. Pored uobičajenih, ključni faktor svakako je bio očuvanje enterijera Sava Centra. Memory steel tehnologija, kao najnovija i najefikasnija na tržištu, bila je jedino logično rešenje za sve naše zahteve“, izjavio je Dušan Filipović, menadžer projektovanja i izgradnje u kompaniji Delta Real Estate.

Primena Memory Steel tehnologije / Foto: Delta Real Estate

Sika memory®-steel System je tehnologija aktivnog ojačanja konstrukcija koja se zasniva na tzv. legurama sa memorijom oblika. Ovakva legura pamti svoj originalni oblik i menja strukturu atoma kristalne rešetke kada se prednapreže u uzdužnom pravcu. Tokom aktivacije (proces zagrevanja na gradilištu), dolazi do deformacije nazad u prvobitnu i stabilniju strukturu kristalne rešetke. Ako se ova deformacija spreči adekvatnim ankerisanjem za betonsku konstrukciju, dolazi do prednaprezanja konstrukcije bez pojave gubitka sile usled trenja u memorijskom čeliku.

Na objektu Sava Centra za ojačanje prednapregnutih greda primeniće se proizvod SikaReinforcer-16 Rebar. U pitanju je rebrasta armaturna šipka prečnika 16mm koja je napravljena od memorijskog čelika i ankerisana je za konstrukciju pomoću reparaturnog maltera Sika MonoTop-412 RS, uz prethodno nanošenje vezivnog i AKZ premaza Sika MonoTop-1010. Za ankerisanje mogu da se koriste i drugi tipovi reparaturnih maltera kao  što je SikaGrout-314 RS (samorazlivajući malter).

Predstavnici medija i kompanija Delta Real Estate, Fiber Plus i Sika / Foto: Delta Real Estate

Delta Real Estate je grupacija koja posluje više od 20 godina, a sa izgradnjom više od 600.000m2 i ukupnom investicijom od 800 miliona eura, na poziciji je regionalnog lidera u industriji nekretnina. Zbog kontinuiranih inovacija zauzima mesto pionira u mnogim segmentima poslovanja. Projekat Sava Centra, u ovom trenutku najznačajniji projekat kompanije, zahteva veliki stepen inovativnosti, upravo iz razloga očuvanja savršenog balansa između kvaliteta gradnje i istorije spomenika kulture.

Izvor: Delta Real Estate

Photo: Delta Real Estate

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.