DO SEPTEMBRA U SRBIJI BILO AKTIVNO 87.491 GRADILIŠTE

21. Jan 2022

Prema preliminarnim rezultatima, Srbija je 2021. godinu završila sa 3,9 milijardi evra stranih direktnih investicija, što je više nego 2019. koja je sa 3,815 milijardi SDI važila za rekordnu godinu. Pitali smo Radoša Gazdića, v.d. direktora Razvojne agencije Srbije (RAS), da li je sa ovim rezultatima Srbija rekorder u direktnim stranim ulaganjima i u regionu, pa i u Evropi.

„U pitanju su preliminarni podaci, ali Srbija svakako jeste lider u regionu po pitanju privlačenja stranih direktnih investicija (SDI). Za prvih šest meseci 2021. za koje su dostupni podaci za druge zemlje, Srbija uveliko prednjači u regionu, ali i u odnosu na zemlje EU, poput Bugarske ili Slovačke. Mi smo sa 1,758 milijardi evra SDI za taj period ispred Bugarske koja ima 653 miliona evra u istom periodu, Slovačke sa 650 miliona, Albanije sa 463 milona ili Makedonije sa 247 miliona evra SDI“, kaže Gazdić za naš magazin.

Tokom prošle godine, prema podacima RAS-a, potpisano je 50 investicionih ugovora, kojima je predviđena vrednost ulaganja preko 630 miliona evra i kojima će se direktno otvoriti 8,721 novih radnih mesta.

„Treba imati u vidu da u ovaj broj ugovora nije uračunat veliki deo projekata koje de facto radimo i koji se realizuju, ali nisu podržani sistemom podsticaja. Mnoge kompanije ne apliciraju za podsticaje, više im je potrebna konsultativna podrška RAS-a prilikom dolaska u Srbiju, započinjanja rada i prozvodnje ovde. Tako da su projekti i iznosi investicija u koje je RAS uključen pružanjem različitih usluga, mnogo veći od pomenutog broja ugovora“, dodaje Gazdić.

Investicije u građevinsku industriju, koja ima udeo od 5,8 odsto u BDP-u, iznosile su 400 miliona evra u 2020. godini. Sektor nekretnina i gradnje ima značajan potencijal za rast i razvoj, a koliko je u ekspanziji govori i podatak da je do septembra prošle godine u Srbiji bilo 87.491 aktivno gradilište.

„Veliko interesovanje za ulaganja u infrastrukturu i objekte različitih namena usko je povezano sa razvojem turizma i činjenicom da su Beograd, Novi Sad kao metropole, a sve više i neke druge lokacije u Srbiji, poput planinskih i banjskih mesta, sve popularnije među turistima, i tu pre svega mislim na strane turiste. Postoji veliki prostor za dalja ulaganja u, na primer, spa-turističke projekte širom Srbije, budući da smo zemlja koja ima više od 50 banjskih i klimatskih mesta i više od hiljadu izvora vode“, kaže Gazdić.

Investitorima u real estate sektor nas preporučuje i to što smo veoma efikasni u postupanju sa građevinskim dozvolama – Srbija je među prvih deset zemalja u svetu po brzini izdavanja građevinskih dozvola.

„Uz to, sada imamo ekspanziju izgradnje objekata sa industrijskom namenom, izgradnje logističkih centara, kancelarijskog prostora, što je sve usko povezano i sa uspehom u privlačenju stranih direktnih investicija u raznim industrijama“, ističe Gazdić.

Neka od imena već prisutnih stranih investitora u real estate sektoru su Eagle Hills, nosilac najvećeg rezidencijalnog projekta u ovom delu regiona Belgrade Waterfront, AFI Group (AFI Europe), CTP, vodeći industrijski i logistički investitor i developer, Plaza Centers, BIG CEE, Arlon, GTC, BLUEHOUSE, CA IMMO, Immofinanz, Mitiska, Nepi Rockcastle, Hyprop...

 

Tekst: Gordana Knežević Monašević

Foto: RAS

 

 

 

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.