INVESTICIONI BUM U JUGOISTOČNOJ EVROPI , SRBIJA LIDER U REGIONU

25. Jan 2022
Photo: PIXABAY

Ukupne investicije u sektoru komercijalnih nekretnina u Jugoistočnoj Evropi u prošloj godini premašile su prepandemijski nivo i dostigle 950 miliona evra, od čega je 800 miliona evra ostvareno samo u drugoj polovini godine, navodi se u izveštaju kompanije CBRE. Najznačajnija transakcija u regionu bila je prodaja GTC portfolija poslovnog prostora u Beogradu mađarskom investitoru Indotek Group, čime je Srbija zadržala lidersku poziciju u ukupnim investicijama.

Rast investicija buknuo je tokom druge polovine 2021. godine, kada je dostignuta cifra od čak 800 miliona evra od ukupno 950 miliona evra, koliko je ukupno investirano u tržište nekretnina u Jugoistočnoj Evropi. Time je zabeležen porast od neverovatnih 200 odsto u odnosu na prvih šest meseci 2021. godine.

NAJVIŠE JE INVESTIRANO U KANCELARIJSKI PROSTOR, 377 MILIONA EVRA/FOTO: PIXABAY

Od ukupno 950 miliona investicija, najviše je uloženo u kancelarijski prostor – 377 miliona. U retail objekte uloženo je 310 miliona evra, u industrijske objekte 200 miliona, a u ostalo – 70 miliona evra.

Iako su svi komercijalni sektori bili aktivni, najznačajniji udeo transakcija ostvaren je u oblasti kancelarijskog prostora. Mađarska kompanija Indotek group kupila je portfolio poslovnog prostora GTC-a u Beogradu, što je ujedno i najveća prošlogodišnja akvizicija sprovedena u srpskoj prestonici, ali i u celoj Jugoistočnoj Evropi. Ovom transakcijom mađarskoj kompaniji prodato je pet poslovnih kompleksa sa jedanaest zgrada, po procenjenoj ceni od 267 miliona evra.

NAJVEĆA TRANSAKCIJA U REGIONU: AKVIZICIJA GTC PORTFOLIJA POSLOVNOG PROSTORA/FOTO:GTC

Druga po značaju u ovom sektoru bila je kupovina Park Lane poslovne zgrade u glavnom gradu Bugarske.

Kada je retail sektor u pitanju, najveće transakcije bile su prodaja beogradskog šoping centra Delta City, kao i zagrebačkog šoping centra Point. U Hrvatskoj je, takođe, nekoliko lokalnih investitora u manjim gradovima kupilo portfolio Poseidon grupe.

Industrijski sektor je najveći porast zabeležio u Hrvatskoj, što se naročito ogleda u prodaji Logističkog Parka Zagreb. Jedan od najaktivnijih investitora u regionu je bila kompanija CTP, koja je nedavno kupila tek sagrađenu poslovnu zgradu sa magacinskim prostorom na obilaznici oko Sofije, kao i jedan proizvodni pogon u Plovdivu.

Zahvaljujući izrazitoj aktivnosti tokom prethodne dve godine godini, Srbija je ostala lider sa udelom od 61 odsto u ukupnim investicijama u sektoru komercijalnih nekretnina u Jugositočnoj Evopi. Na drugom mestu je Hrvatska, sa učešćem od 25 odsto, dok je Bugarska ostvarila udeo od 14 odsto, ali i dalje ostaje jedna od najaktivnijih država u regionu. Slovenija je, pak, zabeležila pad aktivnosti i manji broj transakcija tokom prethodne dve godine.

Izvor: cbre.rs

 

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.