INVESTICIONI POTENCIJALI VRNJAČKE BANJE

03. Jun 2022
Photo: vrnjackabanja.gov.rs

Vrnjačka Banja se nalazi na 400 metara nadmorske visine, 200 kilometara južno od Beograda i 120 kilometara severozapadno od Niša. Prostire se na površini od 240 kvadratnih kilometara i trenutno ima blizu 28.000 stanovnika.

Vrnjačka Banja (www.vrnjackabanja.gov.rs) ima 154 godine tradicije u turizmu. Poznato je da ima 165 vrsta retkih biljaka, aleje sa 1.000 vekovnih stabala, 60 hektara kultivisanih parkova i sedam izvora mineralne vode čija temperatura varira od 14 do 37 stepeni Celzijusa. Ova statistika govori o razlozima zbog kojih je Vrnjačka Banja najpopularnija domaća turistička destinacija i lokacija prve srpske turističke kategorije.

ZDRAVSTVENI TURIZAM

Zdravstveni turizam je srž turističke ponude Vrnjačke Banje, koja je oduvek bila sinonim za mesto zdravlja, lečenja i oporavka. Medicinske usluge koje danas pruža specijalizovana ustanova „Merkur“, koje obuhvataju prirodne zdravstvene terapije, estetsku medicinu, kao i wellness i spa tretmane, vrhunac su ove vrste medicinske nege.

HOTEL MERKUR

Pored zdravstvenog turizma, Vrnjačka Banja ima razvijen sportski turizam, kulturno-manifestacioni turizam i kongresni turizam.

AERODROM I AUTOPUT

Što se tiče pristupačnosti, novootvoreni aerodrom Lađevci udaljen je svega nekoliko kilometara. Vladin projekat „Moravski koridor“, autoput koji će smanjiti vreme potrebno da se od Kragujevca i Beograda do Vrnjačke Banje stigne na samo sat i po vožnje, biće završen do 2025. godine. Ovaj koridor je i trasa koju koristi preko milion turista koji ovuda prolaze na putu za Bugarsku, Tursku ili Grčku.

NOVA WELLNESS&SPA PONUDA VREDNA 200 MILIONA EVRA

U pisanju svojih novih istorijskih poglavlja, Vrnjačka Banja je stekla nove partnere, koji su danas članovi istog tima, i zajedno postavljaju nove ciljeve i više standarde. U protekle četiri godine realizovane su hotelske investicije u vrednosti od skoro dvesta miliona evra.

HOTEL SOLARIS

Projekti obuhvataju širok spektar spa & wellness programa i izgradnju više od 20 zatvorenih i otvorenih bazena.

HOTEL FONTANA

Otvoreno je šest novih hotela sa četiri zvezdice – „Fontana“, „Zepter“, „Slatina“, „Banbus“, „Vrnjačke terme“ i „Vrnjačko vrelo“ – kao i dva hotela sa pet zvezdica – „Tonanti“ i „Park“.

HOTEL TONANTI

Ove godine očekuje se otvaranje dodatnih delova hotela „Zepter“ i „Splendor“ i ovo nije kraj trendova ulaganja u kraljicu kontinentalnog turizma.

ZAVRŠENI INVESTICIONI PROJEKTI

U Vrnjačkoj Banji su u saradnji sa Vladom Srbije završeni projekti koji su promenili kako njen izgled, tako i budući razvoj turizma. U rekonstrukciju infrastrukture i centra grada uloženo je više od 10 miliona evra. Praćeni su neki evropski trendovi u rekonstrukciji Šetališta, uređenju vodopada i prostora Crkvenog brda, potpunoj adaptaciji Letnje pozornice, postavljanju novih šetališta, a očuvan je stari aristokratski karakter Vrnjačke Banje. Renovirani su javni parkovi, trgovi, fontane i kompletna infrastruktura.

U okviru promocije sporta i zdravog načina života, izgrađeno je nekoliko sportskih hala, od kojih jedna, Hala „Vrnjačka Banja“, ispunjava standarde potrebne za profesionalna sportska takmičenja i treninge. Ove godine ponudu Vrnjačke Banje obogatiće i najsavremeniji akva park sa visinskim toboganima i drugim sadržajima jedinstvenim u ovom delu Balkana. Akva park će se prostirati na površini od 3,5 hektara i imaće programe za sve starosne kategorije. Drugi projekat koji je u toku je izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, vredan 20 miliona evra.

Ulaganjem u nove hotelske kapacitete i sanacijom postojećih hotela sa četiri, pet i pet+ zvezdica, Vrnjačka Banja se može pohvaliti konkurentnom turističkom ponudom na evropskom i svetskom tržištu.

INVESTICIONE OPCIJE

Nedavno sprovedeno istraživanje svrstava Vrnjačku Banju među prve tri investicione destinacije koje garantuju najbrži povraćaj investicija. Prema zvaničnoj statistici Ministarstva turizma, Vrnjačka Banja je u poslednjih pet godina bila najpopularnija destinacija za domaće goste i među prve tri za strane goste.

Sledeći projekti će dodatno dovesti do povećanja vrednosti imovine u Vrnjačkoj Banji:

  • Projekat „Rajska planina Goč” na samo 12 kilometara od Vrnjačke banje i izgradnja planinske gondole u ​​dužini od 6,9 kilometara, vredne 23 miliona evra, koja ide od centra Vrnjačke banje, sa jednom trafo stanicom, a završava na najvišem planinskom vrhu. Ova dva projekta biće finansirana kao državne investicije. Gondola će biti otvorena tokom cele godine i prolaziće kroz prelepe šumske predele i iznad lovišta planine Goč. Na području planine Goč postoji mnogo mogućnosti za investiranje: sportski i turistički programi, izgradnja planinskih turističkih naselja…
  • Postoje hoteli u okolini i samom srcu Vrnjačke Banje i njenom Centralnom parku, koji tek čekaju na privatizaciju, kao što su „Beli izvor” na planini Goč, hotel „Železničar” u centralnom delu, hotel „Srbija” i „Snežnik” u ekskluzivnom delu Vrnjačke Banje.
  • Posebno je atraktivno ulaganje u sportski turizam, pre svega u fudbalska igrališta, jer je Vrnjačka Banja poslednjih godina omiljena destinacija profesionalnih sportista, onih koji se spremaju za Olimpijske igre i pripreme međunarodnih sportskih klubova.

BOBAN ĐUROVIĆ, PREDSEDNIK OPŠTINE VRNJAČKA BANJA

"Čast mi je ali i ogromna odgovornost što će Vrnjačka Banja za vreme mog mandata označiti prekretnicu u razvoju turizma Srbije. Tokom prvih 154 godina bilo je bezbroj pojedinačnih doprinosa da se naš grad pozicionira kao kraljica kontinentalnog turizma, titulu koju je nosila vek i po. Nikada nam nisu falile ideje i planovi, a Vrnjačani su poznati po gostoprimstvu i spremnosti da rade zajedno za zajednički cilj. Vrnjačka Banja namerava sebično da zadrži lidersku poziciju. Dobrodošli u najpopularnije i najposećenije banjsko odmaralište u Srbiji, destinaciju koja je savršen primer održivog turizma i konkurentnosti bez premca."

RIMSKA ISTORIJA I EVROPSKA TRADICIJA

Prvi dokazi o upotrebi izvorske vode datiraju iz prvih vekova nove ere kada je današnji Balkan bio pod rimskom vlašću. Tokom radova na postavljanju cevi za zahvatanje vrnjačke tople vode 1924. godine, otkriven je rimski izvor i gomila klekova iz 3. i 4. veka nove ere. Svedočanstvo o rimskoj istoriji omogućilo je Vrnjačkoj Banji da se pridruži Udruženju rimskih termi Evrope godine. 2018.

Posle oslobođenja Srbije od turske vlasti, knez Miloš Obrenović je pokrenuo istraživanje mineralnih sirovina i termalnih voda širom kneževine. Saksonski baron Herder dolazi 1835. godine u Srbiju na poziv kneza Miloša sa ciljem da izvrši početna istraživanja. Jeftimije Hadži Popović, sveštenik iz Vrnjačke Banje, obezbedio mu je dve posude tople termalne vode iz Vrnjačke banje. Analiza barona Herdera otkrila je da su uzorci kiselo-vruće vode, što je retkost u prirodi. Ova potvrda je prvi pisani dokument u kome se pominje mineralna voda u Vrnjcima.

Istorija savremenog i organizovanog turizma počinje u 19. veku. Pročulo se o lekovitosti vrnjačke vode i mesto je postalo privlačno za mnoge obrazovane ljude tog vremena – lekare, inženjere, arhitekte sa evropskih univerziteta, koji su dolazili iz Nemačke, Austrije, Češke. Sproveli su procese kaptiranja izvorske vode, dizajnirali parkove u stilu francuskog baroka, gradili vile i bungalove... Zahvaljujući njima evropska atmosfera i kultura postali su suštinski elementi Vrnjačke Banje. Kada je ministar odbrane i građevinarstva general Belimarković tu podigao palatu „Belimarković“, Vrnjci su postali privlačni za političku, poslovnu i kulturnu elitu tog vremena. Po svojoj lekovitoj vodi, urbanističkom konceptu, raskošnim parkovima i autentičnoj arhitekturi, upoređivan je sa čuvenim francuskim banjom Viši, češkim Karlovim Varima i nemačkim Baden Badenom.

Postoji neverovatan podatak o 970.000 noćenja u Vrnjačkoj Banji 1938. godine, što je više od ukupnog broja noćenja u Beogradu, Bledu i Dubrovniku iste godine.

ZANIMLJIVOSTI

  • 70-ih godina Vrnjačka Banja je imala preko 130 milionera
  • 70-ih godina nova zgrada hotela Merkur proglašena je za najbolje arhitektonsko rešenje u Srbiji (arhitekata Miloš Konstatinović i Dimitrije Ivančević)
  • „Igre bez granica“ održane u Vrnjačkoj Banji 1990. godine sa učesnicima: Španija, Italija, Portugal, San Marino, Francuska i Jugoslavija
  • Knez Miloš Obrenović, kraljevska porodica Karađorđević, Josip Broz Tito… bili su neki od gostiju Vrnjačke Banje

 

Tekst i foto: Opština Vrnjačka Banja

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.