JELENA JOLOVIĆ: UZ NPM DO LEED GOLD SERTIFIKATA ZA NOVU ZGRADU SCHNEIDER ELECTRIC HUB-A

05. Dec 2022
Photo: novaston.com

Brojni su izazovi u arhitekturi u turbulentnim vremenima građevinske industrije, a projekat rekonstrukcije nekadašnje proizvodne hale fabrike Novkabel u industrijskoj zoni Novog Sada uspešan je primer kako sa njima izaći na kraj. Kompanija Novaston je partner u ostvarivanju održivih projekata, te je Novaston Project Management (NPM) kao deo Novaston platforme, uključen od samog početka u ovaj projekat, na poziciji projekt menadžera. Sa ostalim učesnicima na ovom projektu bavili su se sprovođenjem smernica budućeg korisnika objekta u procesu projektovanja, zelene sertifikacije i koordinacije procesa izgradnje.

„Objekat se prostire na površini od cca 11.000 metara kvadratnih, a po završetku radova imaće približno 16.500 metara kvadratnih bruto površine. Koncept rekonstrukcije se razvio iz osnovnih zahteva budućeg korisnika, a temelji se na održivim principima: integracija sa zelenilom i prirodnim svetlom, organizacija radnog prostora u skladu sa korporativnom politikom i sertifikacija objekta minimum LEED Gold sertifikatom. Arhitekte iz studija Zabriskie su vrlo uspešno sproveli ideju da se prirodno svetlo i zelenilo u najvećoj mogućoj meri integrišu u radni prostor otvaranjem jednostavne osnove objekta pravilnim unutrašnjim baštama (čak 4 atrijuma). Uz samu fasadu sa unutrašnje strane postavljen je zeleni pojas uz koji su organizovani radni prostori. Od oko 35.000 metara kvadratnih oko objekta je više od 12.000 metara kvadratnih samo pod zelenilom. Kada je reč o organizaciji unutrašnjeg prostora primenjen je princip Town Planinga kao i Activity Base Workspace koji podrazumeva da zaposleni nemaju fiksna radna mesta“, objašnjava Jelena Jolović, projekt menadžer Novaston platforme.

Prema njenim rečima, objekat je u procesu dobijanja sertifikata LEED Gold. Zajedno sa partnerima iz kompanije TGBG, Novaston je dao smernice za projektovanje i započeo proces sertifikacije odmah po postavljanju  koncepta. Kada objekat bude zvanično završen, testiraće se sistemi i proveriti prikupljena dokumentacija, potom će biti izdat sertifikat LEED Gold. Inicijator je bio korisnik prostora – kompanija Schneider Electric, a za Novaston je bilo izazovno procesom rekonstrukcije postići tako visok nivo sertifikacije.

„U ovom projektu je posebno zanimljivo to što investicija nije greenfield, već je u pitanju rekonstrukcija i revitalizacija. LEED nalaže da se vodi računa o materijalima koji se ugrađuju, tako smo imali priliku da demontirani materijal sa gradilišta na neki način vratimo u objekat, poput betona koji je drobljen i ponovo iskorišćen za slojeve ispod podne ploče. Na žalost, kod nas lokalno ne postoje reciklažni pogoni koji bi nam pomogli da sav demontirani materijal ponovo upotrebimo. Socijalna održivost je važan aspekt poslovanja, ali i održive gradnje. Objekat je maksimalno prilagođen korisnicima kroz poboljšane karakteristike troslojne staklene fasade, pojačanog krovnog pokrivača i najvažnije – putem krovnih solarnih panela imaće solarnu energiju proizvedenu na objektu“.

Iako je za investitora isplativije sertifikovati objekat dok je projekat još uvek na papiru, odabrati targetirane kredite i koncipirati budžet, u svom portfoliju Novaston ima i klijente koji su se odlučili da naknadno urade sertifikaciju objekata koji se već koriste. To smo uspešno postizali primenom i dodavanjem novih rešenja, i izradom opsežne dokumentacije i tako bili deo projekata koji menjaju svest i postavljaju nove standarde u domenu održivosti, zaključuje Jelena Jolović.

 

Izvor: novaston.com

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.