KAKO BEOGRAD NA VODI ŠTEDI ENERGIJU

22. Aug 2023
Photo: Marko Edge

Energetska efikasnost jedna je od najvažnijih tema u gotovo svakom poslovanju, a posebno mesto zauzima u oblasti nekretnina i planiranja izgradnje novih objekata. Vodeći se najsavremenijim standardima održivosti, kompanija Belgrade Waterfront je od samog početka posvećena tome da na desnoj obali Save izgradi najsavremenije naselje u Srbiji sa energetski efikasnim rešenjima.

U celom Beogradu na vodi instalirana je savremena, energetski efikasna LED rasveta, zahvaljujući kojoj se ostvaruju velike uštede električne energije u odnosu na klasično ulično osvetljenje. Tako je duž Sava Promenade instalirana jedinstvena svetlosna šema - elementi rasvete postavljeni su na različitim nivoima, zbog čega se sve oblasti ne osvetljavaju na isti način. Tako se dobijaju kontrastne površine koje doprinose osećaju bezbednosti i kreiraju veoma prijatnu atmosferu za noćnu šetnju. Osim što su LED svetiljke postavljene tako da svetlost bacaju na tačno određenu površinu, čime se sprečava rasipanje energije, one su posebne i po tome što svetlosno zagađenje smanjuju na minimum.


LED rasveta na Sava Promenadi / Foto: Stella Production


Više od 8 kilometara LED sijalica takođe je raspoređeno na medija fasadi Kule Beograd, najviše zgrade u Srbiji i regionu, na kojoj se emituju jedinstvene projekcije povodom obeležavanja značajnih datuma i događaja. Sjaj ovih izuzetno dugotrajnih svetlosnih elemenata postao je novi simbol raspoznavanja Beograda u svetu.

Osim što je najveća šoping, zabavna i gastronomska destinacija u jugoistočnoj Evropi, Galerija se izdvaja i po jedinstvenoj kupoli od providne ETFE membrane, koja stvara utisak boravka na otvorenom. Zahvaljujući toj tehnologiji, korišćenoj i prilikom izgradnje čuvene Alijanc arene u Minhenu, tokom sunčanih i vedrih dana rasveta unutar Galerije se isključuje. LED osvetljenje usklađeno je sa različitim vremenskim uslovima, pa se tako prilagođava oblačnom vremenu i periodu posle zalaska sunca, štedeći energiju i ne remeteći osećaj prozračnosti i osvetljenosti kod posetilaca. I klima komore u Galeriji su energetski efikasne, a pojedine pokretne stepenice automatski se pokreću samo kad neko želi da ih koristi.

Galerija može da se pohvali i činjenicom da ima najveći zeleni krov u regionu. Samoodrživi sukulenti koji prekrivaju trećinu krova odličan su termoizolator, kojim se smanjuje ne samo temperatura unutar objekta, već i nivo buke, zagađenja vazduha, zračenja i refleksije.


Najveći zeleni krov u regionu / Foto: Predrag Vučković


Beograd na vodi poznat je i kao naselje sa odličnim saobraćajnim vezama, a naročita pažnja posvećena je električnim automobilima, koji postaju sve popularniji vid transporta. Vlasnici mogu da svoje četvorotočkaše pune na nekoliko mesta – na parkingu iza restorana Savanova, u podzemnoj garaži stambene zgrade BW Residences, kao i na parkingu Galerije.

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.