KAKO DO LUKSUZNE NEKRETNINE U TURSKOJ

03. Jul 2022
Photo: domuturskoj.com

Agencija Dom u Turskoj, sa sedištem u Alanji, uspešno se bavi prodajom nekretnina na području Turske od 2015. godine. Tim agencije čine profesionalci sa naših prostora, koji imaju bogato iskustvo u oblasti turizma i nekretnina, i već duži niz godina žive i rade u Alanji. „Zahvaljujući kombinaciji životnog iskustva, opširnog znanja o Turskoj i jedinstvenom slovenskom mentalitetu, tačno znamo šta naši kupci žele i šta traže. Nalazimo ekskluzivne ponude za sve potrebe kupaca: luksuzne vile na obali Antalijske regije, povoljne apartmane u stambenim kompleksima, funkcionalne apartmane u poslovnim metropolama, osamljene kuće u živopisnim uvalama i još mnogo toga. Naša prednost je profesionalna poslovna saradnja sa najboljim građevinskim firmama regije, kao i opsežan katalog ekskluzivnih objekata na našim stranicama na društvenim mrežama”, kaže Nana Karavelić, generalni menadžer agencije.

NANA KARAVELIĆ, GENERALNI MENADŽER AGENCIJE 

Kako izgleda proces kupovine nekretnine u Turskoj za strance?

Za kupovinu nekretnine u Turskoj, osim validnog pasoša, nije potreban nikakav dodatni dokument. Proces same kupovine je više nego jednostavan, najbitnije je da dođete i izaberete željenu nekretninu. Nakon pripreme sve potrebne dokumentacije, koju mi kao agencija propratimo, aplicira se za termin u katastru, kako bi se preuzeo vlasnički list. Kada dobijete vlasnički list, stan je u vašem vlasništvu. Po službenoj proceduri, na zakazani termin u katastru, dolazi i prevodilac koji govori vaš jezik.

Koji su dodatni troškovi koje kupac plaća?

Ono što nije uključeno u cenu je prevod vlasništva, koji kupac plaća nakon procene od strane državne komisije, i koji iznosi 4% od procenjene vrednosti nekretnine. Nakon toga se vrši prenos komunalija na vaše ime. Inače, struja i voda se plaćaju po potrošnji. Svaki kompleks ima svoje mesečno održavanje i ono zavisi od dodatnih sadržaja i broja stanova. To je obično između 15 i 50 evra mesečno i daje pravo na korišćenje svih sadržaja, zajedničkih prostorija i servisa, kao i čišćenje i održavanje kompleksa, video-nadzor i sl. Poslednji na listi je godišnji porez koji iznosi 0,3% od procenjene vrednosti nekretnine.

Koje su prednosti kupovine nekretnine u Turskoj?

Jedna od najvećih prednosti je cena. Nekretnine u Turskoj su znatno jeftinije nego u ostalim zemljama u regionu – Hrvatskoj, Crnoj Gori, Italiji ili Španiji. Ukoliko želite da postanete vlasnik apartmana na moru, u nekim drugim zemljama potrebna vam je mnogo veća suma novca nego nego što biste izdvojili za jedan takav apartman u blizini mora, ili sa pogledom na more, u Turskoj. Takođe, sam proces kupovine i prenos vlasništva na kupca dosta je jednostavniji i brži nego drugde, da nekretnina pređe u vaše vlasništvo potrebne su dve do tri sedmice. Troškovi života su takođe dosta niži, a klima je idealna. Konkretno, Alanja je vazdušna banja za sve vrste bolesnika, ovde imate i planinski i morski vazduh. Turci su gostoprimljiv narod, tako da se osećate kao da ste kod kuće. Jednostavno, u Turskoj se puno opuštenije živi, uz manje stresa.

Kakve sve nekretnine imate u ponudi?

Na raspolaganju imamo stanove, kuće i vile. To su većinom moderni kompleksi sa pratećim objektima, kao što su unutrašnji i spoljašnji bazen, hamam, sauna, teretana, dečija igraonica, parking i slično. Kuće i vile su skuplje od stanova i većinom se nalaze na periferiji grada, sa predivnim pogledom na more. Prodajemo stanove koji su u fazi izgradnje, direktno od građevinskih kompanija, ali i stanove koji su već izgrađeni i koji su bili korišćeni. Prilikom kupovine stanova koji su u fazi izgradnje, postoji mogućnost plaćanja na rate – polovina sume se plati odmah, a druga polovina se otplaćuje na tri ili četiri mesečne rate, bez kamate, po završetku projekta.

Da li se nekretnine kupuju više za odmor ili su to uglavnom kupci koji žele da žive u Turskoj?

Ranije su se nekretnine kupovale većinom za odmor ili izdavanje. Mi kao agencija i te usluge pružamo. Nakon kupovine, ako je klijent zainteresovan, preko nas može izdavati stan kada nije tu. U poslednje vreme sve je više ljudi koji se odlučuju na preseljenje, što ne iznenađuje ako se uzmu u obzir niži životni troškovi, kao i činjenica da Alanja ima 322 sunčana dana godišnje i da ovde sezona traje tokom cele godine.  

 

Tekst: Jovana Nikolić

Foto: Dom u Turskoj

 

Kontakt:

www.domuturskoj.com

info@domuturskoj.com

Office Alanya: +905550608556, +90 552 039 63 90,

+90 549 518 13 20, +905318854267, +90 536 408 46 61

Office Mersin: +90 552 766 22 07, +905017109502

 

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.