MARINA DORĆOL BIĆE NAJLEPŠE NASELJE U BEOGRADU

29. Sep 2022
Photo: SEBRE

Skoro se nije desilo da neki projekat izazove toliku pažnju javnosti, kao što je slučaj sa stambeno-poslovnim kompleksom Marina Dorćol, koji bi trebalo ove godine da počne da se gradi. Najavljena kao budući najekskluzivniji kvart Beograda, na samoj obali Dunava, Marina Dorćol ne prestaje da intrigira i zbog svoje lokacije, ali i zbog arhitektonskog rešenja, koje će biti sasvim drugačije u odnosu na sva druga naselja u Beogradu, pa i ona koja se smatraju luksuznim i elitnim. Iza projekta stoji češki investitor SEBRE, koji pored Marine, razvija još nekoliko značajnih real estate investicija u Beogradu.

TOMAŠ KLIMA, IZVRŠNI DIREKTOR SEBRE SERVICES ZA SRBIJU

Sa Tomašom Klimom, izvršnim direktorom SEBRE Services za Srbiju, razgovaramo o tome zašto je Marina Dorćol toliko posebna i kako će ovaj deo obale Dunava izgledati za nekoliko godina kada se moderna arhitektura i dizajn uklope sa prirodom i istorijskim vrednim objektima u okruženju.

Projekat Marina Dorćol već neko vreme izaziva veliku pažnju, i zbog lokacije i zbog samog arhitektonskog pristupa koji će radikalno promeniti izgled i funkciju ovog dela grada. Jedni ga zovu „još jedan Beograd na vodi“, drugi ističu njegovu „organski oblikovanu arhitekturu“, a treći da je reč o inovativnom zelenom naselju koje će biti najluksuzniji kvart Beograda. Kako biste vi opisali projekat?

Marina Dorćol biće najlepše naselje u Beogradu. To može da zvuči pristrasno ili čak pretenciozno, ali zaista je tako. Imamo veliku čast i ogromnu odgovornost da uredimo ovaj deo obale Dunava, na tako specifičnom mestu – na korak od istorijskog centra grada, a istovremeno na obali reke, koja je jedan od simbola Beograda. Na projektu i samom estetskom rešenju radili smo dugo i posvećeno, jer gradimo na lokaciji koja predstavlja ono najbolje u graditeljskoj tradiciji ovog grada. Kalemegdanska tvrđava, sa svojim vekovnim kulturnim i istorijskim nasleđem, arhitektura i umetnost za Beograd tako važnih tridesetih godina prošlog veka, koja nas i danas povezuje sa Evropom, a posebno nekada veoma moderna elektrana, izgrađena u slavnom evropskom stilu Bauhausa, koja je, nažalost, decenijama bila zaboravljena, okviri su u kojima se rađala inspiracija za naš projekat. Blizina vode i promenada, s jedne strane, i linijski park, s druge strane, očigledne su neprocenjive prednosti ove lokacije. Istovremeno, one sa sobom nose i veliku odgovornost, kao i priliku da pokažemo šta SEBRE doprinosi razvoju Beograda.

Ovaj projekat će se izdvajati ne samo u pogledu arhitekture, po kojoj smo poznati, već i celokupnom pristupu razvoja jednog naselja u centru grada: od obnove istorijski vrednih objekata, njihovog spajanja sa modernim i uklapanja u širi ambijent, do pažnje koja se pridaje svakom detalju, a koji u zbiru čine jednu plemenitu i sasvim drugačiju celinu. Beograđani će vrlo voleti ovo mesto, ne samo oni koji su dovoljno srećni da ovde žive.

BLIZINA VODE, PROMENADA I LINIJSKI PARK,  OČIGLEDNE SU NEPROCENJIVE PREDNOSTI OVE LOKACIJE

Šta je ono zaista drugačije i novo što će ovaj stambeno-poslovni kompleks doneti Beogradu?

Istakao bih pre svega koncept izgradnje jednog sasvim drugačijeg osnovnog postamenta, u potpunom saglasju sa lokacijom i njenim prirodnim prednostima i ograničenjima. Na osnovu njega, tog neosetnog stapanja sa parcelom, stvorili smo bazu da u Marini uobličimo nekoliko nivoa gradskog života, a da time ne narušimo harmoniju terena. Naše arhitekte to nazivaju „prelivanje enterijera u eksterijer”, organska veza stambenih jedinica sa prirodom i rekom, budućim stanarima pruža saglasje sa okolinom, ali ne nauštrb svih najsavremenijih potreba. 

U postamente i ispod zemlje diskretno smeštamo parking i sve ostale elemente neophodne za snabdevanje i gotovo nevidljivo održavanje jednog ovakvog naselja. Na samim pločama postamenata za stanare Marine gradimo bašte koje se penju vertikalno, nižu se nagore. Ovo nam omogućava da ponudimo ono što smatramo vrhunskim luksuzom u življenju – mogućnost da iz svoje dnevne i spavaće sobe imate direktan izlaz u svoju raskošnu baštu, a da vam istovremeno, samo dva sprata niže, bude dostupno sve što zadovoljava potrebe savremenog urbanog života. Kej za šetnju i bavljenje sportovima, biciklističke staze, parteri sa baštama restorana i kafea, skverovi i uslužne prodavnice, vrhunski šoping, kulturni sadržaji i parkovi sa raskošnim zelenilom i česmama za osveženje, Marinu Dorćol pretvara u pravu oazu usred gradske vreve.

Isti princip važi i za stanove na višim etažama. Svaki od njih će celom svojom dužinom biti opasan izdašno proprocionisanom terasom, takođe ušuškanom u raskošnom, održavanom zelenilu. Na ovaj način, u svakom stanu u Marini stvaramo željenu atmosferu i snažan utisak da, iako živite u urbanom naselju, kvalitet stanovanja je kao da ste u privatnoj kući.

Drugi aspekt koji bih izdvojio je kvalitet pogleda iz stanova u Marini Dorćol. U razvijanju naših projekata komercijalni momenat je, naravno, važan. Ali, u tom nastojanju tražimo pravu ravnotežu između kapaciteta i kvaliteta. Arhitektura užih i nižih, zaobljenih zgrada uz reku, omogućava nam da njihovim pažljivim postavljanjem u tačkastoj strukturi one ne narušavaju pogled, vidik i osunčanost susednih zgrada. Tako će i stanovi u talasno izvijenoj zgradi u centralnom reonu imati vidik ka reci i ka linijskom parku, a od ukupno 650 stanova u ponudi u Marini Dorćol, čak 452 stana biće ugaona i nudiće pogled u tri pravca.  

Jedna od najvećih atrakcija projekta Marina Dorćol jeste zelenilo budući da će ono zauzimati više od 40 odsto ukupne površine, tačnije, 27.000 m2, uključujući i zelene terase i krovove na zgradama. Hoće li to zaista biti najzeleniji stambeni kvart u Beogradu i kako će se zelene terasi i krovovi održavati tokom godine?

Zelenilo u našoj arhitekturi ima posebno mesto i ispunjava više važnih funkcija. Ono igra ključnu ulogu u stvaranju odgovarajućeg ambijenta u stanovima, na terasama stvara hlad i obezbeđuje privatnost. Na postamentima, pored bašta, nudi prostore za zajednički život stanara, dok unutar samog naselja, na nivou ulice ima funkciju da vrši regulaciju vlage, pravi senku i rashlađuje.

Naše zgrade su naširoko poznate po krovnim terasama. Krovna terasa na zgradi DRN u centru Praga, na primer, odmah pored Nacionalnog pozorišta, postala je jedan od prepoznatljivih simbola na arhitektonskoj sceni glavnog grada Češke. Tamo je zasađeno drveće, travnjaci su pravi i oni za korisnike zgrade čine jednu posebnu oazu mira i lepote u strogom centru grada. Bilo da se radi o odabiru drveća za krov, zelenila za terase, drvoreda na ulicama ili u parku, njihovom održavanju ili navodnjavanju, mi smo ova znanja godinama sticali i usvaršavali na našim ranijim projektima. I sada ta znanja donosimo i u Marinu Dorćol. Održavanje zelenila, kao i ukupno održavanje i upravljanje svih objekata, kontrolisaće SEBRE. Zahvaljujući tome dugotrajno ćemo moći da garantujemo kvalitet projekta.

Naselje će imati 15 zgrada sa 650 stanova, koje će odlikovati najsavremenija tehnička dostignuća u oblasti stanovanja. Osim što znamo da su stanovi modernog dizajna, sa prozorima spuštenim do poda i okruženi lođama koje odaju utisak japanske bašte, šta sve ova savremena tehnička dostignuća podrazumevaju?

Beskompromisna funkcionalnost uvek je početna tačka našeg dizajna. Svako ko je ikada živeo ili koristio prostor koji je izgradio SEBRE, prvo ističe njihovu fantastičnu funkcionalnost. Dobar dizajn podrazumeva lakoću i intuitivnost u korišćenju. U našim stanovima jednaka se važnost daje tome da dnevni boravak ima što duži vidik „bez prekida“, kao i da sve ostale sobe, od spavaćih do onih za ostavu, budu valjano proporcionisane. To značajno povećava kvalitet života. Tehnološka rešenja koja biramo naslanjaju se na ovaj princip i upotpunjuju ugođaj njihovog korišćenja.

Kao i u slučaju zelenila, kroz realizaciju prethodnih projekata pronalazili smo sve bolja tehnička rešenja koja ćemo koristiti i u Marini Dorćol. Lista je dosta dugačka, ali bih pre svega istakao podno grejanje i centralno hlađenje na bazi toplotnih pumpi i korišćenje geotermalnih izvora. Ovo je energetski i ekonomski vrlo efikasno rešenje, a stanarima je omogućeno daljinsko upravljanje kroz pametni sistem. Još jedan novitet su pročišćivači vazduha koji su integrisani u svakom stanu, zatim široka parking mesta, dimenzija 2,9m X 5,5m, centralni sistem zalivanja, centralna priprema tople vode, kalorimetri i vodomeri za svaki stan... Svi ovi sistemi su upravljivi online i u realnom vremenu stanarima omogućavaju uvid i efikasnije upravljanje svojim troškovima.       

Kompleks Marina Dorćol biće praktično u okruženju budućeg linijskog parka, dok će i neki delovi Marine Dorćol takođe ostati javni, poput pristaništa. U neposrednom okruženju je i termoelektrana „Snaga i svetlost“ u koju će biti preseljen Muzej Nikole Tesle, a tu je planirana i izgradnja zgrade Fakulteta muzičke umetnosti. Koliko je celopkupno to okruženje sa svojim javnim i kulturnim značajem uticalo na specifičnost projekta Marine Dorćol?

Marina Dorćol je prvenstveno koncipirana kao naselje otvorenih vrata. Bilo da ovde stanujete ili u nju dolazite biciklom, šetnjom uz Dunav, javnim prevozom ili automobilom, ovaj prostor odisaće dobrodošlicom prema svim Beograđanima.   

Najgora stvar kod projekta ove vrste bilo bi da naselje izgleda kao da je na tu lokaciju palo s Marsa. Projekat Marine Dorćol koji danas vidite pred sobom je mislim 16. ili 17. iteracija koju su spremile naše arhitekte. Autori projekta, Stanislav Fiala i Jelena Kuzmanović i njihov tim dugo i pažljivo su razmišljali o okruženju i načinu na koji novi objekti korespondiraju sa okolinom, sa idejom „5 jakih fasada“ koje okružuju ovaj prostor.

Posebnu inspiraciju vukli su iz izgleda zgrade termoelektrane „Snaga i svetlost“, čiji čisti, glatki i strogi oblici i danas govore o njenoj tehničkoj superiornosti u periodu kada je građena. Raduje nas najavljena rekostrukcija ove fantastične zgrade, u koju će biti smešten Muzej Nikole Tesle. Sa naše strane, nastojali smo da i sami doprinesemo osetljivoj rekonstrukciji ovog objekta. Stara dizalica ostaje kao uspomena i podsećanje da se od svega da napraviti igra, jer u nju planiramo da ugradimo mostić sa kog će se pružati pogled ka novoj gradskoj četvrti, novoj luci i dalje ka ušću dve slavne reke, dok ispod njega pravimo novi park. Kran se nalazi na važnoj liniji sa koje se otvara vidik od kejskog parka ka budućem muzeju.

Sa velikim zadovoljstvom razvijamo sinergiju sa susednim projektom izgradnje novog linijskog parka koji se gradi prema planu beogradskih urbanista duž stare železničke pruge koja vodi južno od Marine. Spajanje parka i Marine upotpunili smo postavljanjem dva skvera, ušuškana između novih blokova zgrada. Skverovi su u ravni sa drugom izraženom urbanističkom linijom i čine bitan urbani prostor na putu kroz dugačak park, nudeći širok pogled ka reci i luci, čime smo obezbedili da međusobno korespondiraju i vizuelno i komunikacijski. Tom delu smo nadenuli ime „Kapija Marine“. Utisak kapije ostavlja i zbog blage nagnutosti zgrada ka skverovima. Na ovoj liniji nalazi se još jedan harizmatični istorijski spomenik, izgrađen u službi nekadašnje elektrane. Staru pumpnu stanicu izgrađenu takođe u stilu Bauhaus želimo brižljivo da uredimo i dodelimo joj novu funkciju dostojnu ulaza u Marinu.

Kompanija SEBRE se upravo zbog lokacije na kojoj će graditi kompleks obavezala da bude jedan od investitora izgradnje linijskog parka. Šta ste do sa uradili po tom pitanju?

SEBRE je finansirao idejni projekat za izgradnju linijskog parka, loptica je sada na gradu u pogledu pribavljanja svih dozvola i realizacije same izgradnje. Imamo vrlo jak interes da linijski park zaživi u zamišljenom formatu, na kojem je radilo čak 10 arhitektonskih timova. Smatramo da je ideja fantastična. Linijski park biće jedna od lepših znamenitosti Beograda i povezaće više razvojnih lokacija uz obalu Dunava. Vrlo se radujemo njegovoj realizaciji.

Projekat Marina Dorćol idejno je rešenje poznatog češkog arhitekte Stanislava Fiale i srpske arhitektice Jelene Kuzmanović, što je mnogima bio povod da istaknu kako se posle jednog veka ponovo prepliću praška i beogradska škola arhitekture, uvodeći inovativne arhitektonske pristupe. Kako je baš ovaj tandem dobio priliku da projektuje Marinu Dorćol i šta im je bila inspiracija?

Stanislav Fiala je svetski poznat arhitekta. Sve projekte SEBRE potpisuje on. Idejni projekat za Marinu Dorćol odiše svim karakteristikama njegove arhitekture: karakterističnim oblicima građevina, inovativnim korišćenjem materijala, unikatnim detaljima, igrom svetlosti i neizbežnim zelenilom. Njegove zgrade su umetnost, zato i jesu nagrađivane najprestižnijim priznanjima u arhitekturi i danas predstavljaju svojevrsna arhitektonska obeležja Praga. Fiala je dubok mislilac. On vrlo poštuje duh mesta u kojem kreira svoje objekte, ono što zovemo „genius loci“. Od prvog susreta je opčinjen lokacijom Marine Dorćol. On je tražio da u ovom poduhvatu učestvuje i lokalni arhitekta i za taj poduhvat je identifikovao Jelenu Kuzmanović. Jelena je takođe vrlo ozbiljna i talentovana arhitektica, zvezda u usponu. Dugi niz godina bila je prva saradnica profesora Brane Mitrovića i radeći u njegovom birou razvila je portfolio impresivnih građevina. Vrlo smo uzbuđeni saradnjom između Jelene i Stande. Način na koji se dopunjuju njihovi senzibiliteti rezultira jednim zaista unikatno lepim projektom. Mislim da Beogradu u ovom trenutku u tom pogledu nije moglo da se dogodi ništa bolje.  

SPORK PALACE U PRAGU, SEBRE

Investicija u Marinu Dorćol procenjena je na 300 miliona evra, a početak radova, koji će trajati šest godina, očekuje se uskoro u ovoj godini. Da li su i budžet i rokovi još uvek u zacrtanim okvirima i kad će prvi stanari moći da se usele? Hoće li se zidati po fazama?

Okvirno se držimo najavljenje dinamike, projekat ćemo realizovati u fazama. Prva faza biće završena i spremna za predaju stanarima u prvoj polovini 2025. godine. Ovo je u pogledu izgradnje znatno kompleksniji poduhvat od izgradnje uobičajenog naselja slične veličine. Otuda njegov razvoj traje nešto duže. Ali, budući vlasnici će na kraju znati da cene zašto je to tako.

Kompanija SEBRE ima iza sebe već nekoliko istaknutih projekata u Češkoj u oblasti developmenta, arhitekture i građevinarstva. Koje biste projekte izdvojili kao najreprezentativnije?

Smatramo da su svi naši građevinski projekti reprezentativni, da svaki na svoj način odražava vrednosti i emocije koje su nas okupile i koje u njih unosimo. To se vidi u samim realizacijama. Poslovna zgrada DRN, koju smo već spominjali, izgradili smo u ulici Narodni, u UNESCO zaštićenom centralnom jezgru Praga. To je inspirativna poslovna zgrada koja pleni detaljima i unikatnom arhitekturom. Moderna je građevina koja se naslanja na baroknu palatu iz 17.veka, a koja sada čini njen sastavni deo. Pravo je remek-delo arhitekture, ne samo restauracije već i osetljivog i produhovljenog uklapanja modernog sa tradicionalnim. Gradili smo je punih šest godina, sa velikom pažnjom i promišljanjem. Zgrada je postala svojevrsni landmark Praga i zbog toga smo vrlo ponosni. Višestruko je nagrađivana: proglašena je zgradom godine u Češkoj, ponela je nagrade Češkog zavoda za zaštitu spomenika i bila je finalista „Mijes van de Rohe“ – najprestižnije nagrade evropske arhitekture. Ako ste u Pragu, toplo preporučujem da posetite DRN. U dvorištu zgrade, pod krošnjom skulpture napravljene od pečenog nerđajućeg čelika, uz kafu ili ručak možete da uživate u fantastičnom pogledu na ovo unikatno arhitektonsko dostignuće.  

POSLOVNA ZGRADA DRN U PRAGU, SEBRE

SEBRE će tek da raširi svoje investitorske aktivnosti u Beogradu, budući da vam predstoji izgradnja kompleksa Avala Filmski Park, a svi čekamo da vidimo i predlog rešenja za prostor popularno nazvan Mitićeva rupa na Slaviji, koji ste takođe kupili. Dokle se stiglo sa prvim projektom i, zaista, šta će nići na prostoru Mitićeve rupe?

Izgled objekta na Slaviji biće određen kroz međunarodni konkrus, kako nalaže zakon. Naravno, mi imamo svoja razmišljanja kako bi taj prostor trebalo da izgleda. Projekat ćemo predstaviti u sklopu konkursa i na tome aktivno radimo. Kao što sam rekao, projekat Marine Dorćol koji vidite je 16. ili 17. iteracija. Svaka je bila rafinacija i poboljšanje prethodne ideje, dok nismo došli do rezultata za koji smo smatrali da je najbolji. Isti je slučaj sa svim našim projektima.

Prostor nekadašnjeg Avala Filma je decenijski zapušten i duboko je devastiran. Tamo je u toku izrada GIS baze: mapira se zatečeno stanje zelene infrastrukture. Mapiraju se sva drvenasta stabla, evidentiraju se stanja krošnji, kao i postojanje fitopatoloških promena. Na osnovu ovoga se vrši njihova detaljna klasifikacija i dobija se precizna podloga za dalji razgovor. Ovo je dugotrajan proces, ali smatramo da je u slučaju Avala Filma neophodan. Kada ga završimo, bićemo u mogućnosti da formulišemo i konkretan predlog kako bi ovaj prostor tačno trebalo urediti. U svakom slučaju, naši dalji koraci u vezi sa Avala Filmom biće primer najbolje prakse kako se pristupa razvoju jednog ovakvog prostora u gradu.      

RESIDENCE PUŠKINOVA

U Beogradu smo već realizovali projekat Residence Puškinova. Radi se o stambenoj zgradi od 10 stanova. Ovaj projekat smo realizovali iz dva primarna razloga. Hteli smo da vidimo na koje izvdođače i majstore u Srbiji možemo da se oslonimo u realizovanju naših zamisli, posebno u primeni novih tehnika sa natur betonom, materijalima poput kortena, drvenih oplata i netretiranog čelika. Vrlo smo zadovoljni rezultatima u tom pogledu. Drugi razlog je što smo Beograđanima hteli da pokažemo šta donosimo na ovdašnje tržište nekretnina. Jedno je slušati priče i gledati slike, nešto sasvim drugo kada uživo možete da vidite samu realizaciju i primetite sve te male detalje i sva promišljanja koja čine tu celinu. Residence Puškinova je vrlo brzo stekla status jedne od najlepših građevina te vrste u Beogradu. Vlasnici stanova je obožavaju.  

Tekst: Gordana Knežević Monašević

Foto: SEBRE

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.