MONTENEGRO SOTHEBY'S: PORASLA VREDNOST LUKSUZNIH NEKRETNINA U CRNOJ GORI

30. Jun 2022
Photo: sothebysrealty.me

Prošla godina je za real estate industriju u Crnoj Gori bila izuzetno uspešna. U prilog tome ide i podatak da su tokom 2021. stranci uložili više od 250 miliona evra u nekretnine u ovoj zemlji, što je najviši iznos na godišnjem nivou još od 2008. godine. Najviše su u nekretnine investirali državljani Rusije (50 miliona evra) i državljani Srbije (33 miliona). U novonastalim okolnostima, izazvanim ratom u Ukrajini i sankcijama koje Crna Gora uvela Rusiji, situacija na tržištu nekretnina se bitno izmenila i polako poprima neke nove trendove, o čemu razgovaramo sa Nikom Lakovićem, partnerom i izvršnim direktorom agencije  Montenegro Sotheby's International Realty.

NIKO LAKOVIĆ, PARTNER I IZVRŠNI DIREKTOR AGENCIJE MONTENEGRO SOTHEBY'S INTERNATIONAL REALTY

Kako se u prva četiri meseca kriza izazvana ratom u Ukrajini odrazila na tržište nekretnina u Crnoj Gori?

Sve ovo što se dešava izuzetno je loš momenat za obe nacije, i Ruse i Ukrajince, na žalost. I jedni i drugi i dalje dolaze u Crnu Goru, s tim što sada primetno ima mnogo više Ukrajinaca. Prema nekim procenama, trenutno ih je oko 20.000. Dolaze i Rusi, ali više kao turisti, znatno je manje onih koji bi da kupe nekretnine jer ne mogu da plaćaju. Centralna banka im je ograničila sumu koju mogu da imaju na bankovnom računu, a pošto je Crna Gora u SWIFT sistemu, ne mogu da vrše plaćanja prema Crnoj Gori.

RENOVIRANA VILA IZ 17. VEKA U PERASTU

Da li sada ukrajinski državljani više kupuju nekretnine u Crnoj Gori?

Ne toliko, koliko traže nekretnine u zakup. I Rusi i Ukrajinci dolaze ovde s kešom i traže u zakup nekretnine svih vrsta, što je cene zakupa, posebno na nekim lokacijima u Budvi i Tivtu, vrtoglavo diglo. Praktično, potražnja je bila tolika da ste mogli nekretninu izdati po izuzetno visokim cenama, tipa, luksuzan dvosoban stan u Porto Montenegru za 50.000 evra godišnje.

VILA U ĐURAŠEVIĆIMA

Kako se ova situaciju odrazila na cene nekretnina i ko će, prema vašim očekivanjima, ove godine najviše kupovati nekretnine u Crnoj Gori?

Cene nekretnina su stabilne, jedino što su porasle cene vrhunskih, luksuznih, nekretnina, 10 do 20 odsto. Očekujem da prodaja nekretnina ostane na visokom nivou i ove godine, s tim što će verovatno u nekretnine u Crnoj Gori najviše ulagati državljani Srbije i regiona. Sigurno da će ova situacija pogoditi određenu nišu real estate industrije, ali potražnja je i dalje velika. Ljudi se oslobađaju novca jer se plaše inflacije i svi žele da kupe nekretninu. Investitori su se takođe prilagodili situaciji i primenjuju novu strategiju. Rizorti, koji to mogu finansijski da izdrže, pružaju mogućnost strancima, na primer državljanima Srbije, da plate 30 ili 40 odsto vrednosti nekretnine i da se odmah usele, a da ostatak otplaćuju na rate 36 meseci, bez podizanja kredita u banci.

EKSKLUZIVNI PENTHAUS U NIKKI BEACH RIZORTU

Koliko kriza građevinskog materijala utiče na gradnju novih projekata?

Svi se preračunavaju i ograničavaju validitet cena stanova, cena je validna mesec dana. A gradnja ne staje. U okviru Porto Montenegra aktivno se gradi luksuzni hotel SIRO Boka Place koji će biti otvoren sledećeg leta. U izgradnji je i hotel iz lanca Marriott pored Starog grada u Kotoru, hotel Intercontinental u Čanju, Radisson Blu u Baru i Galeb u Ulcinju. U Kolašinu, na samoj ski stazi, otvara se Swissôtel, dok je hotel Westin još u izgradnji. U okviru projekta Luštica Bay grade se novi hoteli i golf teren sa 18 rupa, jedinstven po tome što će sa svake tačke terena igrači imati pogled na more. Sledeći veliki projekat koji se očekuje jeste početak izgradnje hotela Four Seasons na Plavim horizontima. Bigova Bay u Kotoru je veliki projekat na 300 hektara, tu će biti nekoliko svetski poznatih brendova i operatera.

LUKSUZNA VILA U PRČNJU

Vaš portfolio čine luksuzne nekretnine koje nalazite za prestižne klijente iz celog sveta. Imate li trenutno neke nove bisere u ponudi?

Trenutno imamo u ponudi dizajnerski apartman od 600 kvadrata u okviru Nikki Beach rizorta kod La Perle u Kaluđerovini, preko puta Porto Montenegra. Vlasnici stana su kolekcionari umetnina i spektakularno su ga uredili. U ponudi je nekoliko rezidecijalnih kompleksa iznad Svetog Stefana, svaki ima četiri do pet luksuznih vila sa bazenima. Vrednost ovakvog jednog kompleksa je iznad 10 miliona evra. Imamo i istorijske nekretnine, koje su uvek zanimljive, kao što je palata Mrša u Perastu iz 17. veka. Imamo u ponudi i nekoliko nekretnina koje su dobile nagrade za arhitekturu. To su objekti na samoj vodi, sa izlazom na more, čija se vrednost kreće od sedam do 14 miliona erva.  

VILA U ĐURAŠEVIĆIMA DOBILA JE NAGRADU BIG SEE ZA ARHITEKTURU I DIZAJN 2020.

Koliko ste kao ogranak svetski poznate agencije zadovoljni poslovanjem u Crnoj Gori?

Imali smo vrlo uspešnu prošlu godinu. Intenzivno razvijamo sistem, otvorili smo i kancelariju u Budvi, pored matične u Porto Montenegru. Ulažemo dosta u marketing i nove tehnologije da bismo bilo na nivou organizacije kao u Londonu ili Parizu. Imamo strateško partnerstvo sa Sotheby's ogrankom u Hrvatskoj i sada sa novootvorenom kancelarijom u Beogradu. Zajedno pokrivamo celu bivšu Jugoslaviju i očekujem da budemo vodeća snaga za luksuzne nekretnine u regionu.

Tekst: Petra Vasiljević

Foto: Montenegro Sotheby's International Realty

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.