MULTIFUNKCIONALNI KOMPLEKS EXPO 2027 PORED NACIONALNOG STADIONA U SURČINU

19. Oct 2022
Photo: ekapija.com

Pored budućeg Nacionalnog stadiona u Surčinu gradiće se multifunkcionalni kompleks EXPO 2027, koji je namenje za organizaciju međunarodnih manifestacija od najvećeg značaja za Republiku Srbiju. To je navedeno u Nacrtu prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona - druga faza, koji je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kao naručilac plana stavilo na javni uvid. Obrađivač plana je Urbanistički zavod Beograda.

NACIONALNI STADION

U junu ove godine Srbija je kandidovala Beograd za domaćina manifestacije EXPO 2027 sa temom „Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve". Vlada Srbije je u junu donela zaključak kojim je Projekat izgradnje objekata u cilju realizacije međunarodne specijalizovane izložbe EXPO BELGRADE 2027 sa pratećim sadržajima proglašen za projekat od značaja za Republiku Srbiju.

Kompleks EXPO 2027, planirane površine oko 113 ha, ispunjavaće sve međunarodne standarde za organizaciju velikih međunarodnih manifestacija (izložbe, kongresi, konferencije, koncerti, sportska takmičenja), navodi se u dokumentu. Predviđen je kao multifunkcionalni prostor koji, pored opremljenih prostora u funkciji osnovne namene za izložbeni prostor, sadrži i prateće komercijalne i smeštajne kapacitete koji treba da obezbede logističku podršku kako bi i prostor mogao da preraste u značajan ekonomski i turistički centar za grad Beograd i Srbiju.

EXPO 2027 obuhvatiće tri celine:

  1. izložbeni prostor sa paviljonima i pratećim sadržajima (multifunkcionalne hale, kongresne dvorane, konferencijske sale, saobraćajne i infrastrukturne površine)
  2. prateći smeštajni kapaciteti za potrebe učesnika manifestacije
  3. prateći komercijalni sadržaji za učesnike i posetioce manifestacije

Na 830.000 m2 izložbenog prostora planiran je multifunkcionalni prostor za izložbe i kongrese od najvećeg državnog značaja. Glavna tema uređenja prostora je centralna šetna promenada koja će povezivati paviljone (izložbene hale) raspoređene u nizu, vodeći ka velikom kružnom trgu na kojem će biti lociran glavni temtski paviljon i nacionalni paviljon Srbije. Sa promenade će popločane površine voditi ka površinama za predah kao što su zelene i vodene površine poput bazena, vodenih tokova, fontana..

U okviru celine namenjene smeštajnim kapacitetima planirana je gradnja hotela i apart hotela na 69.336 m², dok će se komercijalni sadržaji prostirati na 229.105 m².

Izvor: ekapija.com

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.