NAPREDUJE IZGRADNJA RIMAC KAMPUSA, U PLANU I TRI PUTA VEĆI MEGAKAMPUS

25. Oct 2022
Photo: rimac-automobili.com

Izgradnja Rimac Kampusa nadomak Zagreba, u kom će biti sedište kompanije Rimac Automobili i pogon za proizvodnju Rimac komponenti i vozila, započeta je pre godinu dana, napredak radova može da se prati uživo, a kompanija najavljuje da će proizvodna hala biti puštena rad već sredinom sledeće godine.

Rimac Kampus jedan je od najvećih građevinskih projekata koji su trenutno u toku u Evropi, ne samo u automobilskoj industriji, ističu u hrvatskoj kompaniji. Ukupna investicija vredna je više od 200 miliona evra. Sa 100.000 m2 izgrađenog prostora na parceli od 200.000 m2, kampus bi trebalo da bude u potpunosti operativan tokom 2024. godine. Kampus je projektovao zagrebački arthitektonski biro 3LHD.

Kada bude završen, ceo Rimac Kampus biće održiv, ugljenično neutralan i usmeren na svoje stanovnike, navodi se u saopštenju. Ogroman, ravan krov proizvodnog objekta biće prekriven solarnim panelima za proizvodnju električne energije i biće povezan sa sedištem i zgradom za istraživanje i razvoj velikim zastakljenim restoranom, suptilno utopljenim u pejzaž, sa širokim pogledom sa obe strane. Na jednom kraju ove zgrade naći će se vrtić i prodajni prostor, a na drugom izložbeni prostor i muzej. Objekti za projektovanje i razvoj, uključujući i izradu prototipa, takođe će biti smešteni ovde.

U skladu sa fokusom brenda na upečatljiv dizajn, inovacije i održivost, novi kompleks sadržaće brojne pametne i jedinstvene karakteristike, najavljuju iz Rimac grupe. Među njima su urbana „močvara“ i livade, kao i vrt na krovu, komandni centar, VR sobe i nekoliko prostorija za razvijanje „top secret” projekata. U novom kampusu će se takođe nalaziti vrhunski showroom i bar.

Po završetku, ceo Kampus biće okružen probnom stazom na licu, koja je posebno razvijena da sadrži „ugao za zanošenje“. Kampus neće imati ogradu, biće potpuno otvoren za javnost kako bi posetioci mogli da uživaju u prostoru i da se druže sa zasposlenima u kompaniji Rimac.

Proizvodna hala biće srce kampusa i njen završetak je prioritet zbog brzog rasta ogranka Rimac Technolgy. Rimac Technology razvija i proizvodi napredne komponente za elektrifikaciju za najveće svetske OEM proizvođače i već sarađuje sa kompanijama Porše, Hjundai, Automobili Pininfarina, Aston Martin i mnogim drugim. Kad bude potpuno završen 2024. godine, kampus će biti sedište za 2.500 zaposlenih kompanije Rimac Automobili, ali i centar za istraživanje i razvoj.

Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor Rimac grupe, najavio je da kompanija ima u planu i izgradnju novog megakampusa – na zemljištu tri puta većem od sadašnjeg kampusa – u čijem će fokusu biti dalje povećanje potencijala proizvodnje Rimac Technology.

Izvor: gradnja.rs

Photo: rimac-automobili.com

 

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.