OBNOVLJENI SAVA CENTAR BIĆE OTVOREN U NOVEMBRU SLEDEĆE GODINE

16. Nov 2022
Photo: deltaholding.rs

Rekonstrukcija Sava Centra odvija se po planu i njegovo otvaranje planirano je za tačno godinu dana, u novembru 2023. Tada će biti otvoren kongresni deo sa 40 sala, šoping zonom i kancelarijskim prostorom najavili su čelni ljudi Sava Centra, iz kompanije Delta Real Estate i firme PlanRadar, čiji digitalni alat predstavlja jednu od inovacija u renoviranju kongresnog centra.

„Do sada smo realizovali radove na sanaciji konstrukcije objekta, peskarenje, impregnaciju i sanaciju betonskih površina na fasadi, a počela je i montaža fasadnih stakala sa visokim stepenom energetske efikasnosti. Počeli smo radove i na Plavoj dvorani, što će biti jedan od najsofisticiranijih segmenata u rekonstrukciji Sava Centra“, rekla je Katarina Gajić, direktor projektovanja i izgradnje u kompaniji Delta Real Estate.

„Pored solarnih panela na krovu, LED rasvete, ozelenjavanja objekta, nastojimo da sertifikujemo objekat, jer smatramo da ćemo na taj podstaći ostale učesnike u kongresnoj industriji da nas prate. Samo nekolicina kongresnih centara u Evropi poseduje neki od sertifikata, a Sava Centar zaslužuje da se nađe među najboljima”, rekla je Kristina Milinčić, generalni direktor Sava Centra, podsećajući još jednom da će čuveni kongresni centar i posle renoviranja zadržati svoju osnovnu namenu.

„Sava Centar je jedan od najznačajnijih projekata ne samo za našu kompaniju Delta Real Estate, Delta Holding, već i za naš grad i državu. Sava Centar je brend i spomenik kulture i njegova rekonstrukcija za nas kao investitore nije nimalo laka. Međutim, okupili smo tim, partnere i saradnike na projektu koji čvrsto veruju da vrednost Sava Centra doseže mnogo dalje od granica naše zemlje. Pripremili smo koncept koji će vratiti poslovanje, zabavu i život u ovaj objekat, ali i istovremeno postati jak pokretač kongresne industrije u regionu”, izjavila je Angelina Nekić, potpredsednik Delta Holdinga i generalni direktor Delta Real Estate grupe.

Kako bi radove na renoviranju objekta sprovela u zadatim rokovima, a sa maksimalnim kvalitetom, kompanija Delta Real Estate koristi i najsavremenije digitalne alate, kao što je PlanRadar. Ovaj napredni softver za digitalnu dokumentaciju i komunikaciju u građevinskoj industriji omogućava jednostavno upravljanje gradilištem i veoma brzo reagovanje na uočene situacije.

FOTO: PLANRADAR.COM

„Svoju prvu primenu u našoj kompaniji PlanRadar imao je u odmakloj fazi projektovanja hotela Indigo. Budući da se radilo o veoma kompleksnoj rekonstrukciji, brzo smo uvideli prednosti njegovog korišćenja. PlanRadar istovremeno olakšava praćenje dinamike radova, potencijalnih nedostatka i poboljšava koordinaciju sa svim učesnicima na projektu. Svoje mesto i upotrebu ovaj softver pronašao je izgradnji šoping mola Delta Plane Niš, održavanju nove poslovne zgrade Delta House, kao i na projektu rekonstrukcije Sava Centra. Na ovaj način potvrdili smo benefite korišćenja PlanRadara u svim fazama životnog ciklusa jednog projekta“, izjavila je Katarina Gajić, direktor projektovanja i izgradnje kompanije Delta Real Estate.

Kompanija Delta Holding kupila je Sava Centar na javnom konkursu za 17,5 miliona evra, uz obavezu investiranja 50 miliona evra u njegovo renoviranje. S obzirom na trenutnu situaciju na tržištu, procena je da će obnavljanje ovog važnog objekta koštati više od 100 miliona evra, iako je projektovani budžet bio 80 miliona evra, i Delta je spremna da obezbedi odgovarajuće finansiranje, kako bi Sava Centar ponovo bio ono što Beograd od njega očekuje: prestižni kongresni centar u Srbiji i regionu.

Kongresni deo će zauzimati 50.000 kvadratnih metara, poslovni prostor koji će se izdavati u zakup će biti na 24.000 metara kvadratnih, dok će komercijalni, šoping deo zauzimati 10.000 metara kvadratnih. Već 50 odsto poslovnog prostora je izdato, a trenutno najveći zakupac je Telekom Srbija sa svojim partnerskim televizijama.

Sava centar, objekat zaštićen kao spomenik kulture, predstavlja podsetnik na važan period istorije Srbije, te kompanija Delta holding sve vreme radi sa Zavodom za zaštitu spomenika. Rekonstrukcija se radi uz zadržavanje spoljašnjeg izgleda i svih osobenosti koje su zaštićene odlukama nadležnih institucija, tako da se objekat, delo arhitekte Stojana Maksimovića koji je završen 1979. godine, unapredi i poboljša, u skladu sa svim aktuelnim propisima. Na taj način biće očuvani izgled i namena, kao i likovnost kompleksa, ali će centar „Sava“ biti modernizovan.

 

Tekst: Jovana Marković

Foto: deltaholding.rs

2023. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.