OSNOVANA RADNA GRUPA ZA REALIZACIJU PROJEKTA SRPSKO-KINESKOG INDUSTRIJSKOG PARKA

27. Dec 2022
Photo: Pexels - Pixbay

Vlada Srbije donela je nedavno odluku o obrazovanju radne grupe koja će pratiti realizaciju projekta srpsko-kineskog industrijskog parka (SKIP) u Beogradu, koji će se graditi iz više faza, u neposrednoj blizini Pupunovog mosta u Beogradu, piše Nova ekonomija, a prenosi eKapija.rs.

Prema planovima, predviđeno je da će se izgradnja celog parka završiti u roku od 19 godina, pisalo je u nacrtu prostornog plana koji je bio na javnom uvidu na od 20. aprila do 19. maja, а sredinom oktobra Vlada Srbije je donela uredbu o utvrđivanju ovog plana. Površina u okviru plana iznosi oko 504,2 hekatara.

Predsednik novoosnovane radne grupe biće ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, vidi se iz odluke objavljene u Službenom glasniku.

Zadatak radne grupe je da prati realizaciju potpisanih ugovora između Vlade Srbije i China Road and Bridge Corporation iz Кine (strateškog partnera). Radna grupa će imati 12 članova, predstavnika ministarstva finansija, ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine, ministarstva građevinastva, saobraćaja i infrastrukture, grada Beograda…

Prostor planiranog kompleksa i njegova šira okolina pripadaju teritoriji Pančevačkog rita i danas se najvećim delom koriste, piše u prostornom planu. Značajan deo ovog zemljišta nalazi se u okviru gazdinstva PКB Beograd korporacije, piše u prostornom planu.

Srpsko-kineski industrijski park biće podeljen na Međunarodni trgovinski centar, Industrijski park i High-Tech park.

Projekat predviđa izgradnju industrijskih postrojenja, skladišta, poslovnih zgrada, stambenih prostora za zaposlene, zgrada za upravljanje.

Planirana industrijska postrojenja će biti, između ostalog, iz oblasti proizvodnje prehrambenih proizvoda, tekstila i odevnih predmeta, hemijskih i farmaceutskih proizvoda, izrade komponenti za automobile i opreme za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Realizacija projekta odvijaće se u tri faze: faza inicijacije projekta, faza širenja i faza daljeg razvoja Industrijskog parka.

Planirana investicije srpsko-kineskog infustrijskog parka biće vredna blizu 300 mil evra.

Izvor: ekapija.rs

 

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.