OTVOREN DIGITALNI ARHIV REPUBLIČKOG GEODETSKOG ZAVODA

27. May 2022
Photo: rgz.gov.rs

Republički geodetski zavod otvorio je digitalni arhiv za celu teritoriju Srbije u Beogradu, a njegova glavna delatnost je prevođenje analogne dokumentacije u digitalni oblik svih dokumenata sa cele teritorije Republike Srbije.

Cilj digitalnog arhiva je  da se uspostavi održiv sistem za konverziju analogne dokumentacije u digitalni oblik za dobrobit svih građana Srbije.

„Cilj projekta je da se sva arhivska dokumentacija koja postoji u Republici Srbiji, prevede u digitalni oblik i bude dostupna građanima. U planu nam je da pokrenemo i aplikaciju kako bi svaki građanin imao dostupne informacije, što će dovesti do ubrzanja i uštede vremena za naše krajnje korisnike “, rekao je direktor Borko Drašković, direktor Republičkog geodetskog zavoda.

Norveški ambasador Nil Ragner Kamsvag je izjavio da je pouzdan katastar jedna od najvažnijih stvari za evropsku direktivu i da je reč zapravo o jednom pravom srpsko-nordijskom projektu.

Realizaciji projekta su pomogli Norveška Vlada sa opremom i nameštajem, iz sredstava Svetske banke renovirane su prostorije, dok je  Švedska Vlada   donirala sredstva za opremu i obuku zaposlenih koji će raditi u Digitalnom arhivu Republičkog geodetskog zavoda, prenosi bizlife.rs.

Kredit Svetske banke iznosi 400.000 evra dok su donatorski projekti vredni 500.000 evra. Na projektu trenutno radi 30 zaposlenih u Zavodu, a od juna je u planu rad u dve smene kako bi bilo prevedeno u digitalni arhiv planiranih oko 10 miliona stranica.

 

Izvor: bizlife.rs

Foto: rgz.gov.rs

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.