POČELA GRADNJA PASARELE NA OBRENOVAČKOM PUTU

03. Oct 2022
Photo: Pixabay

Izgradnja pasarele preko Savske magistrale počela je ovog meseca, čime bi trebao da se olakša prelaz pešaka preko prometne saobraćajnice. Radi se o dugačkoj neprekinutoj deonici novog Obrenovačkog puta, između Banovog brda i Makiša, koji u dužini od više kilometara nema pešački prelaz i time značajno ograničava kretanje pešaka. Žitelji Čukarice dugo traže izgradnju ove pasarele, kako bi se sprečilo pretrčavanje i kretanje improvizovanim stazama, i deset godina nakon podnošenja peticije radovi su konačno počeli ovog septembra. Pešački most biće natkriven i dugačak 40 metara, sa takođe natkrivenim stepeništima postavljenim u okviru postojećih trotoara. Širina pešačke staze je četiri, dok je širina stepeništa 1.6 metara.

Neobično postavljena na svega 200 metara od postojećeg pešačkog prelaza i bez direktne veze sa uobičajenim trasama kretanja pešaka, pozicija pasarele značajno će umanjiti efikasnost ovog prelaza. Iako je definisana funkcija objekta „povezivanje pešačkih tokova u okviru komercijalnih zona“ sa obe strane ulice, pomenuti objekti su i kolski i pešački orjentisani ka Radničkoj ulici, a ne prema magistrali. Imajući u vidu da su komercijalne parcele ograđene i neprolazne za pešake, ovom pozicijom nije uspešno ostvaren pristup ni komercijalnim objektima ni stambenim naseljima u pozadini. Naprotiv, dužina pristupne putanje je osetno povećana za veliki broj budućih korisnika pasarele, što poništava pozitivne efekte njene gradnje.

Šire posmatrajući pešačke tokove u ovom kraju, optimalna pozicija pasarele bi bila na kraju komercijalne zone, oko 320 metara od postojećeg pešačkog prelaza, što pokazuje i pozicija improvizovanih pešačkih staza. Time bi bile adekvatno i efikasno zadovoljene potrebe, pre svega stanovnika ovog kraja, a onda i eventualnih posetioca maloprodajnih objekata. Na poziciji na kojoj se trenutno gradi, problem pristupa bi se mogao rešiti i produžavanjem pasarele ili gradnjom pešačke staze do Radničke ulice.

Izgradnja pasarele trebala bi da traje do kraja oktobra, ali je taj rok malo verovatan imajući u vidu da je i početak radova kasnio mesec dana. Ukupna ugovorena vrednost radova je 50 miliona dinara bez PDV-a, a radove izvodi RAS Inženjering.

 

Izvor: beobuild.rs

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.