POČINJE IZGRADNJA NAJVEĆE PRIVATNE SOLARNE ELEKTRANE U SRBIJI

29. Aug 2022
Photo: Pixabay

Uskoro će početi izgradnja najveće bifacijalne solarne elektrane na zemlji u privatnom vlasništvu u Srbiji. Solarna elektrana DeLasol snage 9,913 MW prostiraće se na 12 hektara i biće izgrađena na području opštine Lapovo.

„Dobijena je građevinska dozvola, kao i sve druge neophodne dozvole i izgradnja bi trebalo da počne 1. septembra ove godine. Nadam se da će sve ići po planu i da će solarna elektrana DeLasol u potpunosti biti završena do početka marta 2023. godine“ rekao je investitor Miloš Kostić.

Ova solarna elektrana biće priključena na trafostanicu u Lapovu i na godišnjem nivou će proizvoditi 15.000 megavat-sati.

Izgradnja elektrane DeLasol poverena je kompaniji MT-KOMEX.

Prema rečima investitora na specijalno napravljene konstrukcije SONNEN biće postavljeno 17.980 panela.

„Oprema je počela da stiže, čekamo konstrukcije i uskoro će sve biti spremno za početak gradnje solarne elektrane“ dodaje Kostić.

Za bifacijalne solarne panele se, kako kaže, odlučio jer oni imaju mogućnost da prikupljaju sunčeve zrake koji se odbijaju o podlogu i proizvode struju efikasnije od elektrana sa monofacijalnim panelima, prenosi ekapija.com.

 

Izvor: ekapija.com

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.