POTPISAN SPORAZUM O IZGRADNJI AUTO-PUTA OD BEOGRADA DO TEMIŠVARA

24. Jun 2022
Photo: pexels.com

Srpska i rumunska strana potpisale su sporazum o utvrđivanju detalja za povezivanje auto-puta Beograd-Vatin i auto-puta Temišvar-Moravica. Time je načinjen prvi korak ka uspostavljanju veze između Srbije i Rumunije direktnim povezivanjem. Početak radova najavljen je za 2024. godinu, a vrednost projekta koji bi trebalo da bude završen za tri godine je oko 450 miliona evra.

Putni pravac Beograd - Pančevo - Vršac - Vatin do granice sa Rumunijom, predstavlja deo poprečne veze između dva usvojena evropska koridora, čijim bi se osavremenjivanjem stvorili povoljniji uslovi za odvijanje drumskog saobraćaja između Temišvara i luke Bar.

Dužina trase na srpskoj strani je oko 65 kilometara, a procenjena vrednost projekta oko 450 miliona evra. Planiran početak radova je 2024. godine, a rok za završetak 2027. godina.

Rumunska strana treba da izgradi 73 kilometra auto-puta.

„Od 2016. godine i nešto ranije postoji snažna volja da Beograd, ali i Pančevo i Vršac povežemo sa Temišvarom. U Vladi RS imate snažnog prijatelja i naša strateška odluka je da ovaj projekat izvedemo do kraja. Želeo bih na ovom mestu da istaknem veliku zahvalnost za podršku Rumunije principima međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta Republike Srbije“, rekao je ministar građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja Tomislav Momirović.

Ministar je rekao i da će, izgradnjem auto-puta od Beograda do Temišvara moći da se stigne za sat vremena, piše rts.rs.

Ministar transporta Rumunije Sorin-Mihai Grindeanu rekao je da je potpisivanje memoranduma jako bitno zato što se prelazi iz jedne etape u drugu - na početku je bilo reči o gradnji brze saobraćajnice, a sada je reč o izgradnji najmodernijeg auto-puta.

Izrazio je uverenje da će se tokom naredne godine odlučiti ko će graditi auto-put i dodao da je reč o evropskom finansiranju.

 

Izvor: rts.rs

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.