PRAVI TRENUTAK ZA KUPOVINU NEKRETNINA

29. Mar 2022
Photo: Pixabay

Koje su prednosti kupovine stana u ovom trenutku i kako će finansije izgledati na globalnom planu u narednom periodu objašnjava Dušan Uzelac, finansijski savetnik i analitičar, i osnivač portala Kamatica.

„Cene nekretnina će rasti, zbog toga što nas čeka globalna inflacija. Neće se dogoditi ništa slično hiperinflaciji koja je bila kod nas u prvoj polovini devedesetih godina. Dakle, ne preti nam potpuni kolaps sistema finansija, ali će novac manje vredeti. Stan koji danas vredi, primera radi, 100 hiljada evra, za dve godine će koštati 120 hiljada“, objašnjava Uzelac.

Ovde treba napraviti jasnu razliku između cene i vrednosti nekretnine – vrednost određuje tržište kao karakteristike stana: lokacija, veličina, dodatne pogodnosti (terasa, više kupatila....), a cena će, zbog pada vrednosti novca, skočiti i to nema veze sa samom vrednošću nekretnine.

Uzelac objašnjava i kako vi možete da profitirate iz cele situacije. „Zamislite da danas kupite stan za 100 hiljada evra. Vi narednih 20 godina otplaćujete stambeni kredit od 100 hiljada evra, a tih 100 hiljada ima manju vrednost zbog inflacije. Setite se uzimanja kredita i inflacije u staroj Jugoslaviji. Inflacija je bila pobednička stavka za milione koji su kupili stan i na kraju plaćali ratu od 26 para. To inflacija radi sa kreditima i zbog toga je sada idealno vreme da kupite nekretninu“, navodi on.

Na kraju, važan momenat je i to što se stambeni krediti kod nas vezuju za evro, pa će zbog pada njegove vrednosti koji nas čeka, i krediti dugoročno biti povoljniji, na način koji je prethodno opisan. Uzelac ističe i da se stambeni krediti vezuju za EURIBOR, a EURIBOR će postojati sve dok postoji bankarstvo, jer je preskupo menjati ga.

Stanovi i uopšte nekretnine se često smatraju sigurnom investicijom, a to je svakako dodatni plus kada se uzme u obzir da nas na planu finansija, po svemu sudeći, čekaju vremena inflacije. Zbog svega toga, stambeni kredit koji ćete platiti manje možda i nije tako loša ideja, prenosi kamatica.com.

 

Izvor: kamatica.com

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.