PREDLOŽENO POVEZIVANJE LINIJE METROA SA STANICOM PROKOP

23. May 2022
Photo: pexels.com

Mapa linija metroa trebalo bi da se koriguje, kako bi se jedna linija metroa povezala sa stanicom Prokop, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom obilaska radova na Makiškom polju.

„Trebalo bi pronaći rešenje da osim sa Beovozom i sa novobegradskom linijom metro bude povezan i sa brzim vozom za Novi Sad. Ako ga ne spojimo sa Prokopom, napravili smo katastrofalnu grešku. 2027. nije daleko, to je za pet, šest godina. Bolje da sada ispravimo tu grešku dok je u projektu, nego kasnije“, rekao je Vučić, preneo je Blic.

Ministar finansija Siniša Mali je rekao da će treća linija metroa ići preko Prokopa, a Vučić predložio da probaju da nađu rešenje da metro bude odmah spojen sa železničkom stanicom u Prokopu.

Radove je obišao i ministar finansija Siniša Mali, koji je izvestio da radovi napreduju ispred plana, preneo je B92.

„Vrednost ovih radova je 57 miliona evra, plus PDV. To je sve budžetski novac“, kazao je ministar Mali.

Vršilac dužnosti ambasadora Kine, čije kompanije takođe učestvuju u projektu, rekao je da saradnja teče odlično i da zahvaljujući tome radovi teku nesmetano.

Ministar Mali je predsednika izvestio da je u prvoj fazi ostalo samo 40 parcela za eksproprijaciju.

„Pravimo kao u Beogradu na vodi, život sa više putnih pravaca. Makiško polje će biti naš novi veliki razvojni projekat. Do 2028. najkasnije da Beograd dobije svoj metro“, rekao je Vučić.

U septembru, a najkasnije u oktobru očekuje se potpisivanje ugovor za izgradnju depoa za metro, a vrednost radova je 57 miliona evra, plus PDV, rekao je Mali, prenela je Beta.

Izgradnja beogradskog metroa počela je krajem novembra prošle godine na Makiškom polju gde će kineska kompanija Power China raditi infrastrukturu i nasipanje platoa za depo budućeg metroa.

Planirano je da izgradnja prve dve linije košta 4,4 milijarde evra.

Francuske kompanije će biti zadužene za elektromehaniku beogradskog metroa, a Powerchina je glavni izvođač radova koji čine 70% vrednosti ukupnih ulaganja u izgradnju metroa, piše ekapija.com.

Predviđeno je, planom od pre predsednikove intervencije, da prva linija metroa poveže Železnik i Mirijevo, da bude duga 21,1 kilometar i da ima 21 stanicu, a druga - Mirijevo i Zemun, u dužini 21 kilometar i imaće 23 stanice.

 

Izvor: ekapija.com

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.