PRILIKE ZA REAL ESTATE INVESTICIJE U OPŠTINI IRIG

03. Jun 2022
Photo: Pixabay

Irig je druželjubiva opština, koja nudi bogat kulturni i turistički sadržaj kako posetiocima, tako i svojim stanovnicima. Pored toga, Irig ima izuzetno prirodno okruženje. Grad se nalazi na južnim obroncima Fruške gore, planine u severnom Sremu, koju zbog prelepog pejzaža, prirode i živopisnog sela, nazivaju i dragulj Srbije. Fruška gora je najstariji moderni nacionalni park u Srbiji, sa najvećom koncentracijom lipovih šuma u ​​Evropi i dom mnogih zaštićenih vrsta biljaka, insekata i životinja.

Opština Irig (www.irig.rs) ima 12 naselja. Prostire se na površini od 225 kvadratnih kilometara i ima populaciju od oko 10.000 ljudi. Kao naselje na fruškogorskom području, Irig ima veoma povoljan geografski položaj, posebno u pogledu turističkih kretanja.

POVEZANOST

Irig je udaljen 25 km od Novog Sada, drugog po veličini grada u Srbiji, 75 km od Beograda i 30 km od aerodroma Nikola Tesla. Nalazi se na 25 km od oba glavna autoputa A1 i A3. Novi autoput koji povezuje magistralne puteve A1 i A3, gradove Novi Sad-Irig-Ruma-Šabac (sa tunelom kroz Frušku goru) i autoput Šabac-Loznica je u izgradnji i očekuje se da bude završen do kraja sledeće godine.

EKONOMIJA

Vodeće privredne grane su prehrambena industrija, metalska industrija i industrija građevinskog materijala. Razvoj prehrambene industrije zasniva se na preradi voća i grožđa, proizvodnji stočne hrane i klanici. Metalna industrija je koncentrisana uglavnom u Vrdniku, gde posluju preduzeća za proizvodnju opreme, pribora i mašina, sečenje materijala vodenim mlazom itd. Industrija građevinskog materijala i njen razvoj zasniva se na postojećem sirovinskom potencijalu, pre svega glini, na kojoj je podignuta ciglana u privatnom vlasništvu u Irigu.

Foto: Pixabay

Vinogradarstvo je jedan od najvažnijih segmenata poljoprivredne delatnosti u opštini. Odlikuju ga odlični klimatski i geološki uslovi, duga tradicija vinogradarstva i vinarstva, kao i prepoznatljivost geografskog porekla fruškogorskih vina. Na teritoriji opštine Irig postoje tri najznačajnije vinarije po količini proizvedenog vina i to: „Kovačević“, „Mačkov Podrum“ i „Deurić“. U Irigu se pored vina mogu naći i kvalitetni kozji sirevi, suvomesnati proizvodi i rakija.

TURISTIČKI POTENCIJAL

Opština Irig ima veoma povoljne geografske i prirodne karakteristike za razvoj turizma, jer se nalazi na obroncima Fruške gore, u centralnom delu Srema. Prostornim planom Republike Srbije Fruška gora je izdvojena kao primarna turistička destinacija, a banja Vrdnik je svrstana u banjsko turističko mesto od nacionalnog značaja.

Zbog svojih atraktivnih resursa, opština Irig ima ogroman potencijal za razvoj raznovrsnih turističkih sadržaja. Neki od njih su:

  • Aktivnosti kao što su planinarenje, planinarenje, biciklizam, jahanje, kampovanje, lov, ribolov, sportovi na vodi, zimski i ekstremni sportovi, kao što su adrenalinski parkovi, biciklistički parkovi, zip-lajn, paraglajding, zmajarenje…
  • Kulturno-tematske rute, kao što su posete fruškogorskim manastirima, vinske rute i dr.
  • Poslovni turizam (sastanci, kongresi, seminari i radionice)
  • Zdravstveni i Spa & Wellnes turizam
  • Ekoturizam (posmatranje ptica, pčelarstvo, proučavanje prirode…)
  • Seoski turizam (boravci na salašima i u seoskim turističkim domaćinstvima i aktivnosti vezane za život u seoskim naseljima)
  • Etnoturizam (posete etno galerijama, gastronomija i konzumacija organski proizvedene hrane, upoznavanje sa običajima i starim zanatima)

BANJA VRDNIK: PRIRODNO LEČIŠTE

Irig je poznat po svojim lekovitim, termomineralnim izvorima u selu Vrdnik. Zdravstveni turizam ima dugu istoriju, a Vrdnik je dugi niz godina među vrhunskim zdravstvenim, wellness i rekreativnim centrima u Srbiji. Banja Vrdnik se nalazi u izuzetnom prirodnom amfiteatru, okružena pitomim dolinama potoka, obrasla bujnom i raznolikom vegetacijom. Pruža odlične mogućnosti za lečenje, odmor i rekreaciju, kao i za turizam, s obzirom na brojne kulturno-istorijske spomenike u blizini.

BANJA VRDNIK: FRUŠKE TERME / Foto: frusketerme.rs

U banji se izdvaja izvor kiseline i izvor termalne vode. Izvor kisele mineralne vode nalazi se u dolini Vrdničkog potoka. Ovaj izvor je otkriven 1953. godine i daje oko 50 litara vode u minuti temperature 15,5 °C. Postoji još jedan izvor sa termalnom vodom temperature 32,8 °C. Voda je klasifikovana kao natrijum-magnezijum-hidrokarbonat-sulfidna homeoterma, i uspešno se koristi u lečenju reumatizma i postoperativnoj rehabilitaciji.

U Vrdniku postoje dva spa i vellness hotela: Premier Aqua i Hotel Termal.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju Termal danas ima moderan objekat ukupne površine 11.000 kvadratnih metara i pet bazena sa termalnom vodom – otvoreni olimpijski i dečiji, zatvoreni rekreativni i dečiji i terapeutski. Raspolaže sa 254 ležaja u trokrevetnim, dvokrevetnim i jednokrevetnim sobama i deluks sobama (ukupno 96 soba), dva restorana, aperitiv barom i sunčanim terasama. Zgrada ima poslovni centar sa modernom kongresnom salom kapaciteta 500 mesta i salom za sastanke kapaciteta 25 mesta koja je kompletno renovirana i opremljena adekvatnom tehničkom opremom.

HOTEL TERMAL / Foto: termal-vrdnik.com

Specijalna bolnica je poznata po uspešnom lečenju širokog spektra reumatskih i neuroloških oboljenja, kao što su sva degenerativna oboljenja lokomotornog sistema, inflamatorni reumatizam u remisiji, vanzglobni reumatizam, povrede mekih tkiva, posttraumatska stanja ekstremiteta, multipla skleroza, reumatoidni artritis, periferna deprivacija, psorijaza, Parkinsonova bolest, sportske povrede i mnoge druge bolesti.

HOTEL PREMIER AQUA / Foto: hotelpremieraqua.com

Hotel Premier Aqua (5*) je idealan spoj prirodne lepote i mira Fruške gore sa najsavremenijom tehnologijom i komforom hotela visoke kategorije koji bogatstvom svojih sadržaja može da zadovolji i najizbirljivije goste. Hotel raspolaže sa modernom banjom, otvorenim i zatvorenim bazenom, kongresnom salom, restoranom i bogato opremljenim sobama i apartmanima.

INVESTICIONE PONUDE

Na teritoriji opštine postoje tri najprivlačnije lokacije koje se mogu ponuditi za veće investicije koje su u skladu sa putanjom razvoja opštine.

  • Lokalitet se nalazi sa desne strane ulaza u Banju Vrdnik. Radi se o građevinskom zemljištu na katastarskoj parceli 4781/1, ukupne površine 5 ha, 40 ari i 85 m2. Plac je namenjen za izgradnju turističkog kompleksa i stambenih vila.
  • Druga lokacija je na izlazu iz Iriga ka Fruškoj gori, u blizini budućeg fruškogorskog koridora. Planirano je da bude zona vikendica i turističko-rekreativna zona.
  • Treća lokacija je industrijska zona u Irigu, na ulazu u Irig iz pravca Rume, pored državnog puta Ib reda br. 21. Površina je oko 57 ha. Na 12 hektara posluju 4 preduzeća, ostalo je neizgrađeno građevinsko zemljište.

ITALIJANSKI RIZLING

Foto: Pixabay

Fruška gora je područje italijanskog rizlinga, a po nekima i prapostojbina. Više od polovine vinograda na ovoj prelepoj vojvođanskoj planini je pod tom vrstom vinove loze. Zbog svog geografskog položaja, blizine Dunava, mikroklime i odbijanja sunca od površine Dunava, na ovom području grožđe ranije sazreva i ima veći procenat šećera.

SRPSKI ATOS

Na obodu Fruške gore nalazi se 17 pravoslavnih manastira, podignutih krajem 15. i tokom 16. veka. Ovaj impozantni manastirski kompleks je najvećim delom obnovljen u 18. veku i čini specifičnu kulturno-istorijsku celinu srpske barokne umetnosti. Zahvaljujući velikom broju manastira na jednom mestu, Fruška gora je dobila epitet „srpski Atos“. Najpoznatiji manastiri su Mala Remeta, Mala Ravanica, Jazak, Krušedol, Hopovo itd.

Tekst: Opština Irig

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.