PROJEKAT TUNELA ISPOD CENTRA BEOGRADA NA KORAK OD REALIZACIJE

18. Oct 2022
Photo: Pixabay

Projekat tunela ispod centra Beograda, koji bi vozačima put od savske do dunavske obale skratio na nekoliko minuta, i pritom maksimalno rasteretio saobraćajne gužve u centru grada i smanjio emisiju štetnih gasova – u fazi je detaljne razrade i realizovaće se paralelno sa izgradnjom Novog savskog mosta, potvrdio je za naš portal Marko Stojčić, glavni urbanista Grada Beorgada.

„Izgradnja Novog savskog mosta, kao i tunela koji povezuje savsku i dunavsku obalu, posle metro sistema, sigurno je najvažniji infrastrukturni projekat koji će se realizovati u centralnoj gradskoj zoni. Ovaj projekat ima za cilj da znatno rastereti centralnu gradsku zonu od vozila koja tranzitiraju kroz centar grada i iz tog razloga ga smatramo jednim od najznačajnijih. Kako bismo izbegli da dođe do većeg vremenskog razmaka između završetka mosta i izgradnje tunela, donešena je odluka da pokušamo da u najvećoj meri paralelno gradimo oba projekta kako bi efekat bio istovremen“, kaže Marko Stojčić i dodaje da se trenutno Grad Beograd bavi rešavanjem imovinsko-pravnih pitanja na prostoru iznad tunela, kako projekat mogao da otpočne sa realizacijom.

MARKO STOJČIĆ, GLAVNI URBANISTA GRADA BEOGRADA / FOTO: MILOŠ LUŽANIN

Prema dosadašnjim najavama, tunel bi trebalo da bude dugačak dva kilometra, a najdublji deo, prema planu koji je predstavljen 2019. godine, bio bi oko 38 metara i to ispod Terazija. Kada se radi o širini saobraćajnica, u okviru jedne tunelske deonice, ona će iznositi 9,56 metara, sa saobraćajnim trakama širokim po 3,5 metara, ali i pešačkim delom širine 0,93 metra. Takođe, prema tadašnjem planu, predviđena su i dva evakuciona izlaza za vozila.

U svim varijantama plana, ulaz u tunel bi bio kod ulice Gavrila Principa, kod Ekonomskog fakulteta, a izlazak kod raskrsnice Bulevara despota Stefana i Jovana Avakumovića, odnosno, kod Policijske uprave za grad Beograd.

Kada se tunel bude sagradio i pustio u promet, ova podzemna beogradska saobraćajnica smanjiće gužvu i buku u centru grada, i, što je možda najbitnije, emisiju štetnih izduvnih gasova, i to oko 12 odsto.

Prema nekim procenama, vrednost ovog projekta biće između 100 i 130 miliona evra.

 

Tekst: Jovana Nikolić

 

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.