RONAN VASPAR, DIREKTOR NAJVEĆEG SAJMA NEKRETNINA: MIPIM 22 ĆE BITI USPEŠAN

06. Mar 2022

Biće to jedno neverovatno izdanje koje će prvi put, posle dve godine, okupiti industriju nekretnina, kaže u intervjuu za Real Estate magazin Ronan Vaspar, generalni direktor MIPIM-a.

Cela svetska real estate industrija raduje se ponovnom okupljanju na najprestižnijem sajmu nekrentina MIPIM, koji će se održati u Festivalskoj palati u Kanu od 15. od 18 marta, ali oni koji zaista jedva čekaju da se to dogodi, nakon dve godine odlaganja, su organizatori događaja iz komapnije RX France. Ronan Vaspar, generalni direktor MIPIM-a, podelio je sa nama koliko je bilo izazovno pripremiti događaj, zašto je MIPIM 22 pomalo poseban i šta ne smemo propustiti u programu.

Budući da je MIPIM dva puta odlagan u poslednje dve godine zbog pandemije, koliko je bilo izazovno i teško organizovati događaj za ovaj mart?

Istina je da se event industrija suočila sa ogromnim izazovima u poslednje dve godine zbog pandemije. MIPIM je morao da pomeri, a zatim odloži izdanje za 2020. samo nekoliko nedelja ranije. Bila je to teška odluka, ali dve godine kasnije, svi se slažemo da nije bilo drugog izbora. MIPIM može biti ponosan što ima tako lojalne partnere i klijente. Međutim, nikada nismo stali. Nakon što smo kreirali našu prvu digitalnu platformu u aprilu 2020. kako bismo omogućili zajednici nekretnina da se okuplja u digitalnom obliku i uživa u sadržaju, organizovali smo Nedelju nekretnina u Parizu u septembru 2020. i septembarsko izdanje MIPIM u Kanu 2021. godine.

Ali istina je da je MIPIM 22 na neki način poseban za nas. Do januara 2022. ništa nije bilo 100% sigurno i nismo znali da li možemo da organizujemo „normalan“ MIPIM. Moj tim i ja smo zaista naporno radili da omogućimo ovaj MIPIM i da omogućimo kompanijama u sektoru nekretnina i tehnologije da se vrate u Kan. U Evropi se trenutno ukidaju ograničenja, posebno u Francuskoj. MIPIM 22 će biti uspešan.

Kakav je odziv i interesovanje učesnika ove godine u odnosu na prethodne godine? Da li primećujete neke promene u broju i vrsti učesnika, državama ili trendovima nekretnina?

Sa zadovoljstvom potvrđujemo da je broj izlagača iz Evrope i sa Bliskog Istoka isti kao 2019. godine. MIPIM će imati 350 štandova i paviljona, a u martu u Kanu očekujemo skoro 18.000 ljudi. Biće to neverovatno izdanje i prvi put će industrija nekretnina dobiti priliku da se okupi za poslednje dve godine. U 2019. dočekali smo više od 25.000 delegata. Ove godine nećemo imati zadovoljstvo da dočekamo azijske delegate zbog ograničenja putovanja. Naravno, zbog aktuelnog konteksta, ni Rusija neće izlagati.

MIPIM je sam po sebi poseban događaj koji je uvek bio glavni datum u kalendaru real estate industrije. Šta će MIPIM učiniti "posebno posebnim" ovog marta i šta predlažete da ne propustimo na događaju?

Fransoa Oland, predsednik Francuske u periodu od 2012. do 2017, i jedan od arhitekata Pariskog sporazuma 2015. godine, ukazaće nam čast da održi uvodnu reč. On će izložiti svoju viziju izazova i mogućnosti sektora nekretnina i razgovarati o tome kako nekretnine mogu „pokrenuti urbane promene“. Takođe će se baviti glavnim društvenim pitanjima, merama zdravlja i blagostanja nakon pandemije, borbom za različitost, jednakost i zapošljavanje.

MIPIM 2022 će takođe staviti veliki naglasak na inovacije, tehnologiju i podatke u službi urbanog funkcionisanja. Po prvi put, Propel by MIPIM biće organizovan u isto vreme kada i MIPIM u Kanu i imaće oblast posvećenu isticanju inovativnih start-ap kompanija koje opslužuju sektor nekretnina. Tako se ovaj događaj, koji se održao u Parizu tokom leta, pridružuje svom „velikom bratu“ u Kanu, jer nam se čini da je od suštinskog značaja da se igrači u sektoru nekretnina i tehnologije okupe pod istim krovom. Skoro 100 start-apova će izlagati u Kanu, a mnogo više kao posetioci.

Tekst: Gordana Knežević Monašević

Foto: mipim.com

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.