SOLARNA DOLINA: URBANI KOMFOR I ZDRAV ŽIVOT

06. Oct 2022
Photo: Solarna dolina

Živeti u moderno opremljenom stanu po sistemu pametnih kuća, a imati osećaj kao da ste na godišnjem odmoru u najluksuznijoj vili, sa divno uređenim privatnim dvorištem i bujnim zelenilom u okruženju, koje vam pruža osećaj slobode i vraća u energetski balans, i sve to nadomak grada i svih gradskih sadržaja – savremeni je koncept življenja koji nudi projekat  Solarna dolina . Ovo jedinstveno naselje, zamišljeno da odgovori na potrebe savremenog načina života, nalazi se na ekskluzivnoj lokaciji, na obroncima Fruške Gore, na samo pet minuta vožnje od centra Novog Sada (Univerziteta, Štranda, TC Promenada, Limana…).

Solarna dolina je svojevrstan vrt urbanog stanovanja, smešten na 4,3 hektara zelene površine, od čega veliki deo čine uređene površine u privatnom vlasništvu. Komfor ovog, prvenstveno, porodičnog naselja, ogleda se u izuzetno maloj gustini stanovanja, niskim stambenim jedinicama i velikim otvorenim prostorima.

U ovoj zelenoj oazi raspoređeno je 100 stambenih jedinica, površine od 96 m2 do 205 m2, od kojih svaka ima svoje privatno dvorište. Svi objekti grade se od najsavremenijih i najkvalitetnijih materijala i prvoklasno su opremljeni. U okviru naselja nalaze se i poslovni prostori i upravni i komercijalni sadržaji, ukupne neto površine 1.500 m2.

Ono što ovaj prvi kondominujum sa kućama u Novom Sadu čini posebnim u odnosu na sva druga novosadska naselja jeste, pre svega, činjenica da zelena površina čini gotovo 50% naselja, što omogućava zdrav način života i bavljenje brojnim aktivnostima na otvorenom. Pored svih prednosti stanovanja u kondominijumu, koji garantuju bezbednost i funkcionisanje naselja na najvišem nivou, Solarna dolina nudi i najsavremeniji energetski koncept, koji stanarima omogućava maksimalan komfor i niže troškove stanovanja.

ENERGETSKA OAZA

Svi izgrađeni objekti u Solarnoj dolini su u B energetskom razredu. Novi se grade sa istim toplotnim svojstvima, pri čemu će nove jedinice, pored klima blokova, imati i izolaciju od kamene vune preko koje ide fasadna cigla. Pored toplotne izolacije, ugrađuje se i dodatna zvučna izolacija između stambenih jedinica. Svaka stambena jedinica poseduje sopstvenu toplotnu pumpu koja obezbeđuje energiju za grejanje, hlađenje i pripremu tople potrošne vode. Uz centralno podno grejanje ide najkvalitetnija keramika u dekoru drveta, koju prati i luksuzna unutrašnja stolarija.

Svaka prostorija opremljena je klima uređajem u sistemu centralnog hlađenja. Sistem pametnih kuća omogućava kontrolu kompletnog osvetljenja, grejanja/hlađenja i roletni, a tu su i dodatni senzori za bezbednost – detektor dima i tihi alarm. Svaka jedinica ima i svoj vodomer.

Kuće u Solarnoj dolini u potpunosti su pripremljene za montažu solarnih elektrana na krovu i brzo povezivanje na sistem u slučaju, i kada se, korisnik na ovo odluči. Na ovaj način, korisnici će biti u mogućnosti da proizvedu gotovo kompletnu električnu energiju koju tokom godine potroše, sa tendencijom da ovo postane naselje nulte potrošnje energije. 

ZELENA OAZA

Svaka stambena jedinica u Solarnoj dolini ima svoju privatnu zelenu oazu, u vidu privatnog dvorišta i zelenog krova sa niskim rastinjem na garaži. U zajedničke zelene površine spadaju uređene biobašte sa kvalitetnom humusnom zemljom i pažljivo odabranim rastinjem, najlepšim začinskim i drugim biljem, koje se navodnjava bunarskom vodom u automatskom zalivnom sistemu „kap po kap". U okviru zajedničkog dela predviđene su i biobašte za stanare koji bi želeli da se bave uzgajanjem sopstvene hrane. Kompletno održavanje zelenila, kao i tehničkih sistema u okviru naselja, biće povereno stručnim firmama u najboljem interesu i na zadovoljstvo svih stanara.

Na zajedničkim zelenim površinama obezbeđeni su brojni sadržaji za zdrav način života: mreža pešačkih i biciklističkih staza koja prolazi kroz celo naselje, trim staze, dečija igrališta, parkovi, teretana na otvorenom… Ulični i zajednički dvorišni deo pokriven je pažljivo odabranom, energetski efikasnom LED rasvetom.

Tekst: Petra Vasiljević

Foto: Solarna dolina

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.